Golden retriever och eurasier leker genom att bitas

Omplacerad hund biter vid lek

Hej
Jag och min sambo är nya som hundägare, vi köpte en omplaceringshund för ca fyra månader sedan. En Engelsk Staffordshire på ca 2 år. Han är väldigt valpig i sitt sätt, vilket är fullt förståeligt om man levt hemlös större delen av sitt liv. Dessutom är han väldigt ”bitig”. Han har inte visat upp några aggressiva sidor utan han biter när han är glad…när han hälsar och leker.

Mig biter han dock mest, min sambo är han inte lika bitig emot längre. Vet inte om detta beror på att jag är den som oftast aktiverar honom. Sambon är den man myser med i soffan. Att han då alltså biter mig för att trissa upp mig i lek…?! Detta är ett stort problem för mig då vi snart inte kan vara ensamma hemma utan att jag blir sönderbiten (har blåmärken över större delen av min kropp).

Utfall mot ben och armar

Vill han leka är det mig han skäller på samt hoppar och gör ”utfall” emot, försöker få tag om mina armar eller ben… Spelar ingen roll att jag blir ”hårdhänt” mot honom, jag kan ganska lätt lägga honom på sidan genom att hålla honom i örat eller nackskinnet… Han gör knappt motstånd men när han ligger där, avslappnade i kroppen (gärna på rygg) så slingrar han med huvudet och försöker nafsa mig ändå… att han ligger fasthållen bryr han sig inte om…

Läst allt…

Har läst allt jag kan hitta på nätet – avleda med leksak: funkar inte! Avleda med godis: funkar inte! Gå därifrån: funkar inte (då kan han likaväl hoppa upp å bita mig i rumpan)! Sitta helt still och låta honom bita: funkar inte då han inte ger sig och det gör j*vligt ont. Att säga ”nej” och ”fy” funkar inte heller… Att ha honom kopplad funkar ju slå länge han är just kopplad…någon gång måste jag ju släppa honom lös…

Han är en underbar hund för övrigt och alltid glad, väldigt tillgiven alla han träffar. MEN att umgås med barn är ju i stort sett uteslutet för oss då vi INTE vill att han biter ett barn. Spelar ju ingen roll att han är glad, bita ska man ju liksom inte göra… Och han ÄLSKAR barn…och aldrig får han hälsa på dom…

Hålla honom kopplad

Vi har väldigt många barn i vår omgivning så det börjar bli tråkigt att vi måste skärma av oss mer å mer (kommer det barn hem till oss får vi i den mån det går hålla honom kopplad. Instängd i sin inhägnad när det är nån hemma gör att det blir kaos. Men har vi honom kopplad hemma när det är barn där blir han ju väldigt frustrerad och stressad… Detta visar sig ofta i att han dagen efter är tokigt dålig i magen, han äter inte och har jättelös diarré…
Som sagt – tips på hur man får sin unghund att sluta bitas när han är glad är så himla välkommet just nu!! Vill INTE att detta slutar med att vi måste omplacera honom…
TACKSAM för alla tips!!


Smart hundkoppel


Hej!

Det är en jobbig situation ni är i just nu!

Staffar är rätt bitiga och buffliga i sitt sätt att leka. Det är helt enkelt så han har lärt sig att man leker med andra hundar. Eftersom det nu är du som har blivit hans lekkamrat så är det du som får ta hans hårdhänta lekinviter.

Dessutom är han fortfarande rätt ny i er familj och han försöker troligen att ”ställa sig in” hos dig. Han har insett att det är du som står för den mesta aktiveringen och att det gäller att hålla sig väl med dig för att få göra något roligt.


Gör så gott han kan

Så han försöker så gott han kan- och förstår inte alls att du tycker att det är jobbigt.

Dessutom svarar du ju på hans lekinvit genom att lägga omkull honom, nypa i örat o.s.v. Du ”leker” ju precis på hans sätt- alltså måste det ju vara rätt ur hans synvinkel!

Han är nu ca 2 år gammal och ska försöka lära om ett beteende som han har haft sedan han var valp, så räkna med att det kommer att ta tid!

Troligtvis pratar vi om några månaders ihärdigt tränande för att få beteendet att minska.

Busig hund bjuder in till lek

Ryggsäcken

Prova att jobba med ”ryggsäcken”. Det är en övning där du sätter dig på golvet med honom mellan dina ben. Hans rygg ska vila mot din mage, du håller i honom bestämt men vänligt runt kroppen. Du blir som en ryggsäck på honom, därav namnet.

I början kommer han säkert att sprattla, bita osv för att komma loss men håll i honom samtidigt som du pratar lugnande till honom.

Kommer du åt kan du gärna använda ena handen till att stryka honom lugnt över bringan. Hos vissa hundar kan de lugna sig lite om de samtidigt får något hårt eller segt godis att gnaga på samtidigt.

Så snart du känner att han slappnar av i kroppen släpper du efter, säger varsågod och låter honom gå.

Träna detta ofta, många gånger per dag, både när han är uppspelt och när han är lite lugnare.

Efter ett tag kan du få honom att slappna av längre och längre tid innan du släpper honom. Men var noga med att säga varsågod varje gång som han får gå! Annars vet han inte hur länge han måste vara kvar.


Bryt-kommando

Jag tycker också att du ska lära honom ett bryt-kommando. Bestäm dig för vad du ska kalla det, t.ex. Bryt, Slut, Nu räcker det. Använd INTE ”nu är det bra” för bra betyder ju att han är duktig.

Lek och busa med honom, gärna med en leksak eller trasa. Plötsligt tar du ifrån honom leksaken, säger Bryt, vänder dig om och stoppar bort leksaken.

Leken ska alltså avstanna när du säger Bryt. Det ska inte finnas en chans att han kommer åt leksaken och du ska inte heller titta på eller prata med honom.

I början kanske han fortsätter att bita i dina byxor eller hitta på något annat. Men efter ett litet tag kommer han att lugna ner sig eftersom ingenting händer.

Så snart han lugnar ner sig, vänder du dig tillbaka mot honom, säger bra och fortsätter leka en liten stund. Därefter kör du bryt-övningen igen.

Under denna tid måste du se till att du har ordentliga kläder så att du kan stå ut med hans bitande. Händerna brukar vara mest utsatta så ett par ordentliga handskar är inte fel att ha!

Han måste inse att ju mer han biter- desto mindre ”leker” du med honom.
Så stå ut ett tag med att bli biten- du MÅSTE vara så tråkig du bara kan vara!

Ibland kan du kombinera bryt-övningen med ryggsäcken om det behövs för att lugna ner honom.

Blir han alldeles för bitig, lyft in honom i sin inhägnad. Men lämna honom inte där!

Håll dig precis utanför så att han ser och hör dig. Du kan gärna prata lugnande med honom under tiden. Så snart han lugnar ner sig så släpper du ut honom igen.

Engelsk staffordshire bullterrier leker och biter

Sysselsätta sig själv

När ni har besök av barn tycker jag att ni fortsätter att ha honom kopplad men att han får sysselsätta sig med något. Han kanske kan ha ett tuggben, en aktiveringsleksak eller söka godis.

Att bara ligga still, fastbunden i ett koppel gör honom frustrerad. Det är bättre att han lär sig att sysselsätta sig själv med något.

Så småningom  kan han få leka litegrann med något barn som är lite större och som kan ta det lugnt med honom. Det är jätteviktigt att det inte blir för stojigt för då kommer han att börja bitas igen.

Vill du läsa mer om bitande? Titta på Hundar som nafsar och biter

Lycka till med träningen!

/Elisabeth


Rulla till toppen