Collie hoppar på en kvinna

Lära hunden att hälsa utan att hoppa

Att en hund hoppar upp på en besökare är ett vänligt hälsningsbeteende, hundar hälsar genom att slicka varandra i mungipan.

Hunden måste ju hoppa för att komma åt vårt ansikte. Så ur hundens synvinkel är den bara vänlig.

Stor hund

Irländsk varghund hoppar på en man

Många tycker inte om att hunden hoppar upp när de hälsar, speciellt inte om det är en större hund.

En stor hund är naturligtvis mer skräckinjagande när den står på bakbenen och den kan också lätt slå omkull en person om den har lite fart i sitt hopp.

Dessutom är det kanske inte så roligt alla gånger att få smutsiga tassar på sina finkläder.

Varför hoppar hunden?

Med hundens språk visas glädje och tillgivenhet genom att komma i närheten av den andres ansikte och mun. Är de riktigt vänligt sinnade mot varandra slickar de också varandra i mungipan. Så en hund som hoppar talar om att den är väldigt glad att du kommer.

Därför tycker hunden att det är mycket märkligt att vi inte vill låta dem visa sin glädje på sitt sätt. Men det går att vänja hunden vid att hälsa på ett annat sätt om du vill.

VGW Extension antidrag sele till hunden

Hur uppträder hunden när du kommer hem?

Att du kommer och går ska vara ett naturligt inslag i hundens liv. Därför behöver du studera din hälsningsritual först.

Är hunden väldigt glad och uppspelt så behöver du vara lugn istället. Därför räcker det ofta med ett vänligt hej och en liten klapp. Därefter ska hunden lugnt kunna vänta på att du tar av dig jacka och skor.

Halten oxytocin ökar vid kontakt

Det har gjorts undersökningar på hur hunden reagerar när en välkänd person kommer in i rummet. Så snart hunden ser människan ökar hundens halter av oxytocin (må-bra hormoner). Hälsar sedan människan fysiskt på hunden (klappar och tar i hunden) fortsätter hunden att ha höga värden av oxytocin under de kommande två timmarna. I de fall hunden inte fick någon fysisk kontakt var inte nivåerna alls lika tydliga. Så både du och hunden mår bra av en fysisk kontakt.

Bestäm dig hur du vill att hunden hälsar

Innan du börjar träna din hund måste du dock själv bestämma dig för hur du vill att hunden ska bete sig. Du och övriga familjen måste sedan vara konsekventa i er träning och det gäller även era gäster. Du kan inte tillåta den att hoppa ibland för att nästa gång inte alls få hoppa.

Olika sätt att hälsa

Tycker du inte att det gör något att hunden hoppar upp på dig när du kommer så har du heller inget problem.

Hunden behöver inte vara mer ouppfostrad för att den hoppar, lika lite som den är det om den tigger vid bordet eller ligger i sängen. Det är helt upp till varje hundägare att bestämma reglerna för sin hund i sitt hem.

Men även om hunden får hoppa hemma bör du hålla tillbaka den utomhus när ni träffar någon annan. De flesta människor uppskattar inte en hoppande hund med leriga tassar.

Vänja av med att hoppa

Golden retrievern Gösta hoppar på sin matte och söker kontakt

Vill du vänja hunden av med att hoppa upp på dig eller andra så har du några olika varianter att träna på:

  • Sätt dig ner så att hunden kommer åt ditt ansikte utan att hoppa. Klara av hela hälsningsritualen på golvet så slipper du själva hoppandet men tillåter ändå hunden att få ge uttryck för sin glädje.
  • Låt hunden att sitta kvar och vänta på ett frikommando (läs Frikommando- varför är det viktigt?).
  • Lär hunden att all belöning sker med alla fyra tassar på golvet.
  • Träna hunden i att använda en handtarget.
  • Lär hunden att vara på en pall när ni hälsar.

Planera din träning

Hälsaträning kan vara svår att genomföra utan planering. Det är inte alltid så lätt att komma ihåg hur du ska bete dig när du kommer hem med famnen full av matkassar eller trötta barn.

Det är därför utmärkt att bestämma med någon som kommer och ringer på dörren så att ni verkligen har möjlighet att träna.

Förvarna också dina besökare och släkt att ni kommer att träna när de kommer. Då behöver ingen bli förvånad om du plötsligt stänger igen dörren i ansiktet på dem för att hunden inte längre sitter kvar.

Har du barn i mellanstadieåldern, brukar deras kompisar vara glada över att få springa och ”busringa” på dörren. Engagera dem i att ringa på och komma in för att hälsa och sedan gå ut igen.

Börja med att lugna hunden

Har du en hund som redan är väldigt ivrig och hoppig av sig behöver du först träna den i att lugna ner sig.

Har du någon som kan hjälpa dig kan du låta denna person koppla hunden innan du kommer in.

Hunden ska sitta bredvid personen tills den får ett ” Varsågod – hälsa”. Där kan kopplet vara till hjälp för att hålla kvar hunden. Låt hunden bara få sitta några sekunder till en början innan den får hälsa, öka sedan successivt tiden.

Snygga halsband och koppel till hunden

Vänd ryggen till

En annan variant är att du varje gång hunden börjar hoppa vänder ryggen till. Hundar vänder sig ofta om när de talar om för en annan hund att den har fått nog.

Genom att du vänder ryggen till tar du dessutom bort det som hunden vill komma åt – ditt ansikte. Ge inte upp, fortsätt att ignorera den tills den tröttnar. När hunden går därifrån eller sätter sig ner belönar du den.

Burk med hundgodis

Är hunden väldigt upphetsad och uppspelt förbereder du hemkomsten genom att placera en burk hundgodis precis innanför dörren.

Så fort du har kommit in, tar du en näve godis och slänger ut på golvet. I de flesta fall bryter det hundens uppmärksamhet på dig och den börjar äta.

Att äta har en lugnande effekt och du får lite tid på dig att ta dig in i nästa rum. Kommer hunden efter och börjar hoppa vänder du helt enkelt ryggen till.

Fyra tassar på golvet

Ha hunden framför dig och belöna den bara då alla tassar är i golvet.

Håll en godisbit eller leksak ovanför den och locka den till att hoppa. Varje gång den hoppar upp gömmer du godiset eller leksaken, för att så snart hunden har alla tassar på golvet igen plocka fram den.

Denna träning gör du när som helst, inte bara i en hälsningssituation.

Efter en tid lägger du på ett kommando, varje gång hunden slutar hoppa (alltså i samma stund som tassarna når golvet igen). Kalla det för ”Ner” eller ”Golvet” eller vad du tycker passar och belöna hunden.

När du sedan får besök, säger du vänligt men bestämt åt hunden ”Ner” och hunden belönas med att få hälsa. Likadant gör du när du kommer hem, hoppar hunden säger du ”Ner” och väntar på att alla tassar är på golvet innan du hälsar.

Sitta på en pall

Liten hund står på pall

En annan variant är att lära sin hund att sitta på en pall när någon kommer hem. Så länge som hunden befinner sig på pallen så kommer besökaren eller husse/matte att rikta sin uppmärksamhet mot hunden. Hoppar hunden ner så ignoreras den helt, vänd gärna ryggen till.

Vill du lära hunden detta gäller det att du är riktigt konsekvent! Det enda tillfället du eller någon annan hälsar på hunden inomhus är på pallen. Och befinner hunden sig på en pall (se till att den är relativt liten) är det inte så lätt att hoppa och studsa runt.

Handtarget

De som klickertränar sin hund brukar ofta arbeta med targeting. Target betyder egentligen mål men används i ett bredare sammanhang inom klickerträningen.

Den som klickertränar sin hund kan använda till exempel en speciell pinne eller en musmatta som target. Hunden ska på något sätt röra denna för att få sin belöning.

Godisväskor till hundträning

Nosen mot handen

När vi jobbar med handtarget är det handen som fungerar som mål. Du kan lära hunden att varje gång den vill hälsa ska den sätta sin nos mot personens hand. Håller personen sin hand lågt kan hunden inte både nosa på handen och hoppa samtidigt.

Börja träna hunden att varje gång den nosar på din framsträckta hand blir den belönad. Variera handens position, högt, lågt, åt höger och vänster osv.

Lägg på ett kommando till exempel ”Varsågod- hälsa” samtidigt som den nosar på handen. Efter ett tag kan du säga kommandot strax innan hunden sträcker fram nosen.

Så småningom försvårar du genom att säga kommandot innan hunden börjat röra sig. När du märker att hunden förstår dig ber du den hälsa på en annan persons framsträckta hand. Det är fortfarande du som ska belöna hunden när den gör rätt.

Övningen blir sedan svårare genom att hunden får vänta en liten stund hos dig innan den får hälsa. Försvåra övningen ännu mer genom att öka avståndet till den andra personen.

Hund gör handtarget
Handtarget

Låt det ta tid

Precis som med all annan träning ska du träna korta pass och hela tiden på en nivå som hunden klarar av.

Träna hellre korta pass och ofta än tvärtom, långa pass tröttar ut hunden och den tycker det är tråkigt. En uttråkad hund kommer inte att vilja göra som du säger.

Hälsa på andra hundar

Läs också mer om hur du ska bete dig när hunden ska hälsa på andra hundar.

Källor: Dogs’ endocrine and behavioural responses at reunion are affected by how the human initiates contact av T. Rehn et. al 2013

Rulla till toppen