rena tassar eller skor

Hur rena är hundens tassar?

Är du hundägare har du säkert funderat över hur rena hundens tassar är? De flesta hundar är inte så noga med var de går, så att det finns både det ena och det andra under tassarna förutsätter nog många.

Assistanshundar får vistas i publika miljöer

Rullstolsburen man klappar om en hund

Utbildade och certifierade assistanshundar har ofta möjlighet att vistas på platser där sällskapshundar inte får tillträde. Men reglerna är många och de skiljer sig åt, både inom Sverige och utomlands.

I Sverige får assistanshundar vistas i livsmedelsaffärer, restauranter och liknande utrymmen även om det alltid är butiksägaren som avgör.

I Nederländerna är det vanligt att assistanshundar nekas tillträde på sjukhus, med hänvisning till strikta hygienkrav. Därför beslöt sig några holländska forskare att undersöka hur mycket bakterier som fanns på hundarnas tassar.

Smart hundkoppel

50 hundar och deras ägare testades

Forskargruppen beslöt sig för att ta prov på hundarnas tassar och jämföra dem med ägarnas skosulor.

50 hundar och lika många ägare ingick i studien. 25 av hundarna var utbildade assistanshundar och övriga 25 var sällskapshundar.

Alla hundägare fick fylla i ett frågeformulär gällande deras hundar, var de bodde (stad eller landsbygd), hur ofta hundarna badade, om de var vaccinerade, vilken typ av päls de hade m.m. Ägarna till assistanshundar fick dessutom frågor om hur de upplevde tillgängligheten på framförallt sjukhus med sin hund.

Forskarna kontaktade dessutom tio universitetssjukhus i Nederländerna, som fick svara på vilka regler och policyer de hade gällande assistanshundar. Sjukhusen fick också uppge hur många besökare de hade per år, samt hur stor andel av dessa som hade medförde en assistanshund. Detta för att få ett perspektiv på hur vanligt det var med hundar där.

Mans sko

Två typer av bakterier

Forskarna beslöt att leta främst efter två typer av bakterier; Enterobacteriaceae och Clostridium difficile. Enterobacteriaceae är en vanligt förekommande avföringsbakterie. Clostridium difficile är en bakterie som kan ge allvarliga diarréer.

Promenad i hemmiljö

Inför provtagningen fick varje hundekipage gå en 15-30 minuter lång promenad på ett av deras normala platser. Dessutom skulle hundägaren ha på sig de skor som hen normalt brukade ha vid besök på till exempel sjukhuset.

Direkt efter promenaden tog de prover på hundägarens båda skosulor samt på hundens trampdynor på framtassarna. Anledningen till att de valde framtassarna var att de antog att de innehöll flest bakterier. Detta eftersom hunden krafsar och gräver med de främre tassarna.

Hundens tassar var renare

hundtass

Efter analyser visade det sig att 28% av hundtassarna hade Enterobacteriaceae medan 58% av skosulorna innehöll bakterien.

När det gällde Clostridium difficile hittades den endast på 4% av skosulorna och inte alls på hundarna.

Med tanke på att endast 0,02% av besökarna på de aktuella sjukhusen medförde en assistanshund så anser den holländska forskargruppen att ingen certifierad assistanshund borde nekas tillträde av hygienskäl. Samtidigt uppgav 81% av deltagarna ha blivit nekade att ta med sig sin assistanshund.

Varför är hundarnas tassar renare än våra skor?

Den frågeställningen ingick inte i deras forskning men de hade en teori. Hundar tvättar sig själv, inklusive sina tassar flera gånger per dag. Andra studier har visat att hundsaliv innehåller tre gånger så höga antibakteriella ämnen jämfört med människors.

Vi människor tar ofta av oss skorna när vi kommer hem och har därför ingen anledning att göra dem rena speciellt ofta.

Slutsats är att hundens tassar är betydligt renare än vad vi tror!

Källa: A Pilot Study on the Contamination of Assistance Dogs’ Paws and Their Users’ Shoe Soles in Relation to Admittance to Hospitals and (In)Visible Disability av S. Jasmijn Vos mfl. 2021, Utrecht University

Rulla till toppen