Varför ska du prova skvallerträning?
Har du en hund som skäller på andra hundar? Eller som gör utfall mot cyklister? Din hund kanske är rädd för mopeder och hoppar högt varje gång de passerar er?
Lär hunden att skvallra: – Nu kommer det en moped, så var beredd!
Skvallerträning- vad är det?
De flesta hundar har en betydligt större uppmärksamhet för vad som händer i omgivningen än vad du och jag har. De registrerar snabbt om det dyker upp en annan hund, en ekorre eller hare i närheten.
När du lär hunden att skvallra så är det den uppmärksamheten du ska utnyttja. Hunden kommer så småningom visa dig att den har fått syn på något framför er.
En hund som är skvallertränad förväntar sig att det händer något när den har fått syn på till exempel cyklisten. Det vanligaste är att hunden blir belönad med godis, men det kan lika gärna vara att ni gör något speciellt (och roligt ur hundens synvinkel).
Lär in ett positivt beteende
Vi brukar uppmana hundägare att inte bara lära hunden att låta bli att utföra olika beteenden, utan att lära hunden göra något positivt istället.
Några exempel:
- Vi vill inte att hunden drar till mötande hund, då får den istället lära sig att bära sin favoritboll.
- Något som jag har lärt mina hundar är att jag inte vill bli hälsad på genom att de försöker ”bära” runt på min arm (jag har retriever som vill ha något i munnen när de är glada). Därför får de först hämta en leksak att ha i munnen innan vi hälsar.
- Istället för att lära hunden att inte rusa fram och hälsa på dina vänner, lär du hunden att hoppa upp och sitta på en pall istället. Då får du garanterat en lugnare stund i hallen.
Hur börjar vi skvallerträna?
Bestäm till en början vad du vill att din hund ska skvallra på. För att det ska vara lättare för hunden att förstå, börja med en eller ett fåtal saker. Du kan bygga på med fler vart eftersom.
I exemplet kommer vi att jobba med att hunden ska skvallra på cyklister.
Ofta stannar hunden upp för att titta på det som den har fått syn på, och det är här du ska börja träna.
Hunden får syn på en cyklist längre fram, stannar till och tittar. Då är du snabbt framme och ger hunden en belöning. OBS! Tänk på att det ska vara något som HUNDEN anser är en belöning! Läs mer om belöningar på Värdet av belöningar.
I början kommer hunden inte alls förstå varför den blir belönad, men som med all träning kommer det så småningom.
VARJE gång hunden sedan stannar till när det kommer en cyklist så belönar du den. Det är alltså viktigt att du har med dig belöningar ut så fort du rastar hunden.
Speciell plats att träna på?
Många som förordar skvallerträning anser att träningen ska börja på en relativt öppen plats där ni har chans att se cyklister redan på långt håll.
Visst är det optimalt om du har tillgång till den typen av områden, men alla har inte den möjligheten att träna sin hund. Därför anser jag att det är bättre att du tar tillvara på varje tillfälle som dyker upp i vardagen istället.
Dessutom måste man alltid växla plats när man tränar sin hund. I annat fall kommer din hund att vara superduktig på ett visst beteende på just denna plats. Om ni sedan är på ett annat ställe så förstår hunden plötsligt ingenting längre. Den har inte lärt sig att det är beteendet i sig som belönas. Den tror att det är beteendet på just denna plats som du vill ha.
Hinna belöna
Hinner du fram till hunden så att du belönar rätt beteende?
Det är naturligtvis viktigt att du belönar hunden då den tyst tittar på cyklisten. Är du för sent framme så att du stoppar in korvbiten i munnen när hunden har börjat dra i kopplet eller skälla, så är det fel beteende du belönar.
Därför är det många som gärna använder klicker för att hinna belöna vid exakt rätt tidpunkt. Men har du aldrig använt klicker så går det alldeles utmärkt med ett glatt ”BRA!” eller helt enkelt att du är snabb med belöningen på annat sätt.
När det blir fel
Självklart kommer det tillfällen då du inte hinner belöna hunden i tid eller då cyklisten dyker upp väldigt plötsligt så att både du och hunden blir överraskade.
Försök då att göra det bästa av situationen istället. Är det möjligt så försök att få till ett bättre tillfälle en liten stund senare så att både du och hunden känner er på bättre humör efteråt. Bli inte arg eller sur, allt går inte att planera. Det kommer fler tillfällen… Huvudsaken är att de bra gångerna är fler än de dåliga. Ibland kan du faktiskt ha nytta av en liten enkel lapp på kylen; i dag mötte vi 5 cyklister varav vi fick 3 bra träningstillfällen.
Skvallra på samma cyklist flera gånger
Ska du belöna hunden för att den ser samma cyklist flera gånger? Antag att det är ett barn som cyklar runt bland några vuxna personer. Din hund stannar och tittar på barnet och du belönar. Men barnet på cykeln försvinner inte ur hundens åsyn utan fortsätter att cykla runt på samma begränsade yta. Ska du då belöna hunden igen?
Nja… I början av er träning skulle jag fortsätta att belöna hunden flera gånger för samma cyklist. Det blir trots allt en viss mängdträning. Men ju duktigare din hund blir på detta så skulle jag övergå till att bara belöna en gång.
Undantag är förstås om en cyklist försvinner från er och sedan plötsligt dyker upp igen en stund senare. I det fallet håller knappast din hund reda på att det är samma person som kommer, även om du känner igen den.
Fortsättning på skvallerträning
När din hund har börjat förstå att den blir belönad varje gång den ser en cyklist, så är det dags att försvåra det hela lite.
Nu behöver du inte vara framme med belöningen lika snabbt längre. Din hund vet att den kommer att bli belönad så den kommer att söka kontakt med dig på något sätt.
Är hunden lös kanske den kommer tillbaka och ”skvallrar” på att den har sett en cyklist. Är den kopplad kan den vända på huvudet och titta på dig och undra ”var är min belöning?” Nu har du fått en hund som verkligen skvallrar och du belönar förstås det beteendet.
Måste jag belöna varje gång?
Ja, i början måste du belöna varje gång din hund skvallrar. Men när din hund blir duktig på detta så behöver den inte få samma belöning varje gång.
Det kan räcka med att du säger ”Bra, duktig” och klappar om den eller att hunden får en godisbit/torrfoderkula som inte är lika mycket värd i hundens ögon.
MEN, ta aldrig bort belöningarna helt! Då kommer snart din hund att sluta skvallra, det finns ju ingen anledning. Det lönar sig ju inte längre.
Ha därför den där superbelöningen som du tar fram ibland. Belöna med den om det har varit en svår situation som hunden löste på ett bra sätt eller om hunden var extra snabb på att skvallra. Kom cyklisten i full fart runt ett hörn och hunden ändå hann med att skvallra för dig? Då ska din hund också bli ordentligt belönad!
Hur länge behöver man träna?
Hur snabbt lär sig hunden att skvallra? Det är lika omöjligt att svara på, som hur fort en människa lär sig att åka skidor. Visa lär sig jättesnabbt medan det tar längre tid för andra.
Naturligtvis beror det på hundens ålder, för en äldre hund som har skällt på cyklister i åtta års tid kommer det naturligtvis att ta rätt lång tid. Den har ju redan ovanan att skälla, en ovana som den måste lära sig av med.
Har du en hund som är livrädd för cyklister så behöver du säkert träna länge och på långt avstånd innan hunden ens är så säker att den vågar börja skvallra.
Men har du en valp eller unghund som tycker att det mesta är roligt så kan den bli riktigt duktig på detta inom ett par månader.
Dessutom beror det ju på hur ofta ni möter cyklister. Träffar ni på en cyklist varannan månad så kommer det förstås att ta tid innan din hund ens börjar koppla ihop cyklisten med belöningen.
Bonusträning
Vissa saker kan vara svåra att träna på genom att vänta på att hunden stannar frivilligt.
Jakt på harar är ett exempel som jag själv har stött på med mina hundar. Många hundar har en viss jaktinstinkt även om de inte är rena jaktraser. Sticker plötsligt en hare iväg precis framför hunden är det väldigt svårt för många hundar att motstå frestelsen att springa efter.
Det jag har gjort är att jag har tränat dessa situationer när mina hundar är kopplade. Vi har väldigt mycket harar i området där vi bor så chansen att stöta på en hare är ganska stor när vi är ute.
Haren springer iväg framför oss och jag stannar. Eftersom min hund är kopplad så kommer även han att stanna (även om det i början var motvilligt). Jag tar fram några riktigt goda godisbitar och ger dem till min hund. MEN hunden får dem inte bara rakt upp och ner, jag håller kvar dem i min hand så att hunden måste slicka och puffa på handen för att komma åt dem. På så sätt byter min hund fokus, från haren till min hand.
När han sedan har lugnat ner sig lite, kan vi stå och titta på haren tillsammans. Samtidigt fortsätter jag att belöna honom. Jag kan också lägga in lite kontaktövningar för att få honom mer intresserad av mig.
Efter en stund fortsätter vi att gå men nu är det viktigt att han inte bara får dra iväg dit han såg haren sist. I stället går vi och tränar på till exempel fotgående, sitt och gå eller vacker tass. Det spelar egentligen ingen roll vad vi gör, huvudsaken är att han fortsätter att ha en viss kontakt med mig trots att vi rör oss framåt dit haren var.
Efter ungefär ett års träning har vi nu kommit så långt att han stannar och tittar på haren, innan han vänder på huvudet och undrar om även jag såg den. Sedan sätter han sig ner och väntar på att få veta vad jag vill att han ska göra.
Vid hundmöten
Skvallerträning kan också med fördel användas vid hundmöten. Läs Tips på hur du tränar på jobbiga hundmöten.