Valp biter ägaren i byxbenet

Labrador som biter

Hej!
Har en snart 5 månaders labrador kille. Han har sen dag 1 varit väldigt bitig och ”hård” i munnen. Jag avleder bitandet genom att ge honom något annat att bita i. Det har inte minskat och hans bitlust har ökat. Jag började tillrättavisa honom när han var runt 3,5 månad eftersom jag inte stod ut med hans EXTREMA bitande. Jag sa nej och tog lugnt bort honom.

På promenader kan han plötsligt anfalla mig genom att hoppa, bita och morra. Jag övar kontaktövningar varje dag, sitt, ligg och stanna samt godissök.

Två hundpsykologer har varit inkopplade p.g.a att jag känner rädsla att han ska utveckla ett aggressivt beteende. En sa att det är normalt beteende och att jag ska avleda med godis. Den andra tyckte lugnade tabletter, munkorg och mer vila. Jag vet verkligen inte hur jag ska ställa mig till detta. Skulle VERKLIGEN behöva vägledning…


Alla hundar biter

Hundleksaker som tål att tuggas på

Nu är det svårt att så här på distans avgöra hur mycket din hund biter. Men det är viktigt att komma ihåg att alla hundar biter som valpar och han är trots allt inte så gammal än.

Du har dessutom en labrador, som är avlad till att gärna ha något i munnen, oavsett om det är en pinne, en dummy, din hand eller ett byxben.

Han är också ca 5 månader gammal och håller troligen på att byta tänder. Det brukar öka lusten att bita eftersom det kliar och gör ont i munnen. Läs gärna mer på Hundens tänder.

Din metod med att lugnt erbjuda något annat att ha i mun är bra, det tycker jag du ska fortsätta med.

Jobba också med att uppmuntra honom till att bära olika saker åt dig. Han kan få bära en tidning , något du har handlat eller en speciell leksak som bara används till detta. Låt honom bära den en kort sträcka.

Så fort du märker att han börjar intressera sig mer för något annat så får han lämna över tidningen/saken till dig. Byt mot en liten godisbit. Han ska tycka att det blir lite speciellt att få bära, något han bara får göra så länge han fokuserar på just det.


Lekbeteende

Pudel har dragkamp

”Anfallen” utomhus är fortfarande ett lekbeteende, han försöker locka dig till lek och bus.

Han har lärt sig redan som väldigt liten att med sina syskon (och andra hundar) leker man genom att hoppa, bita och morra.

Detta morrande är för övrigt inte ett aggressivt morrande (även om det ibland kan misstolkas som det). Det är ett sätt för hundarna att prata med varandra i leken.

Dessutom lyckas han ju ofta med att få dig att bli engagerad när han börjar busa. Även om du blir arg så ”svarar” du med hög röst (motsvarande hans lek-morrande),  du viftar med armarna och puttar på honom. På så sätt har du indirekt uppmuntrat honom till mer lek.

Godisväskor till hundträning


Var själv stilla

Istället bör du försöka att bli så stilla som möjligt samtidigt som du säger ett bestämt och kort Nej. Du kan också prova med ett gällt AJ just när han biter.

Vänta sedan ut honom, utan att titta på honom. När du märker att han lugnar sig kan du återigen vända din uppmärksamhet mot honom. Då berömmer du honom för att han tar det lugnt.

I början kommer han kanske tolka ditt beröm som att det är fritt fram att busa igen, men då gör du bara samma sak igen med att vara stilla. Då lär han sig snart att det inte är någon idé.

Har du svårt att vara still när han hoppar och biter, bind fast honom i närmsta träd/stolpe och ställ dig precis utom räckhåll för honom.

Då kan du sakta närma dig honom när han har lugnat ner sig och märker du att han växlar över till bus igen så backar du bara några steg och väntar.

Inte förrän han kan vara lugn hela tiden medan du kommer fram kan du ta honom med dig och fortsätta gå.

Hund som biter sin ägare i armen

Försök att inte göra så stor sak av detta än så länge. Han är ung och kommer att bli klokare ju äldre han blir.

Har du inte läst Hundar som nafsar eller biter så tycker jag att du bör göra det också.


Rulla till toppen