En Golden retriever och en Eurasier leker

Våldsamma lekar mellan hundkompisar

Hej!
Jag läser ofta dina kloka råd. Jag undrar över en sak…
Har en flatte/golden-tik på 3 1/2 år. Hon säger aldrig ifrån om någon morrar eller t.ex. om en hanhund vill rida på henne. Då ber hon mej om hjälp. Det jag menar med detta är att hon inte är dominant på något vis.
Men nu när hon leker med sin bästis, en liten jaktlabradorhona på 1 1/2 år så tycker jag att hon är lite väl hårdhänt. Dom leker som retrievers… jagar varandra och brottas. Oftast är det min hund som är överst och tar ganska hårda ”strypgrepp” på sin vän. Jag försöker vara med och kolla hela tiden och säger till min hund eller stoppar in en vante i munnen på henne. Varför gör hon så här? Vad kan jag göra?

Tack för din fråga! Det är ju alltid svårt att svara då jag inte ser hundarna leka och ser hur de agerar.
Men jag skulle råda dig att titta på hennes kompis, hur upplever hon leken? Verkar det som om hon tycker att din hund är för mycket på? Försöker hon dra sig undan eller är hon glatt med i leken? Även om din hund är den som är mest ovanpå, kan de turas om att ta initiativ till att leka? Hamnar kompisen överst ibland?

Vattenflaskor med kula till hunden

Spelreglerna är klara innan lek

Hundar kan vara rätt våldsamma av sig när de leker, speciellt om de leker på ungefär samma villkor. Många av de signaler som de skickar till varandra kan uppfattas som hotfulla (de morrar, rynkar på nosen, gör utfall, tar strupgrepp osv.) men de har redan innan de började sin lek gjort upp om spelreglerna.

Om någon vill dra sig undan

Det som är viktigt att ha koll på är om någon av dem visar att de inte längre vill vara med eller att något i leken gör ont. I så fall ska den andra hunden backa eller sluta leka en liten stund. Då är leken på lika villkor. Vill den ena av hundarna dra sig undan men inte tillåts att göra det av den andra, då får du gå in och bryta leken. Ibland kan en av hundarna var så uppspelt att den inte lyssnar på den andres signaler. Då får du agera ”förälder” som bryter leken och låter dem vila en stund på var sitt håll.

Min Golden-hane och hans yngre Eurasier-kompis kan både se ut och låta väldigt hotfulla när de leker. Men man ser också att ger och tar i leken. Ibland kommer min hane och retas och ibland kommer kompisen och retas. Däremot kan jag få bryta kompisen ibland när min hane tycker att de ska ha en vilopaus. Detta eftersom kompisen har svårare för att varva ner.

En Golden retriever och en Eurasier som leker

Så svaret blir – är leken på lika villkor så är det okej att låta dem hålla på som de gör. Naturligtvis får du ha koll på att ingen gör den andra illa, men det brukar de vara mästare på att klara av själv.  Skador mellan hundar som leker på samma villkor brukar uppstå av misstag.

/Elisabeth

Rulla till toppen