Klappa katten på rätt sätt

Klappa katten på rätt sätt

Har du klappat och kliat din keliga katt för att i nästa ögonblick få en fräsning till svar? Katter har olika toleransnivå för kel och kan snabbt säga ifrån om det inte passar dem. Så hur ska du klappa katten på rätt sätt?

Sociala varelser

Katter har länge ansetts vara osociala djur. De kanske inte är flockdjur i samma utsträckning som till exempel hundar. Men katter som har vuxit upp bland människor trivs ofta mycket bra i vårt sällskap. Det finns dessutom en svensk undersökning som visar att katter saknar sin ägare när hen är borta, se Hur mår katten av att vara ensam hemma?

De flesta katter tycker om att bli smekta och kelade med, så länge det är på deras villkor. Och det är nog där det kan brista ibland, eftersom vi inte alltid förstår kattens signaler när den talar om att den har fått nog av oss.

Rolig id bricka till katten

Puffar på dig med huvudet

Inom en liten kattflock ser man ofta katter som slickar och putsar på varandra. Det är ett sätt att skapa tillhörighet inte bara genom att visa närhet utan även genom att sätta sin doft på den andra individen.

En katt som puffar på dig med sitt huvud eller stryker sig mot dig visar sin tillgivenhet. Även då sätter katten sin egen doft på dig och låter dig därför få tillhöra flocken.

Personligt utrymme

Vi människor har en personlig sfär runt oss dit vi inte gärna släpper in okända personer. Det kryper i kroppen och känns obehagligt om en annan person står för nära oss. Precis så känner även katten.

Storleken på detta personliga utrymme varierar, dels beroende på hur katten mår, dels beroende på vem det är som kommer innanför. Du som ägare får säkert vara närmare katten, än vad en främling får.

Men det finns tidpunkter då katten vill vara ifred även från dig. Har katten lagt sig högt upp på en hylla vill den troligen vara ensam. Likaså om den sitter och spanar på något intressant i fönstret. Respektera kattens önskan då.

Låt katten ta första steget

Flicka klappar en katt
En mycket obekväm katt blir klappad

Låt gärna katten ta första steget, speciellt viktigt är det om du inte känner katten speciellt väl. Om katten kommer fram och stryker sig mot dig är den troligen mer välvillig att bli klappad.

Om det inte är din katt, böj dig ner och låt katten få nosa på din hand till en början. Stå gärna lite vid sidan av katten så att du inte böjer dig ner över den. Tänk dig själv att få en stor mörk skugga som böjer sig rakt över dig, det skulle du inte uppskatta.

Fortsätter katten att vilja ha närkontakt kan du försiktigt klia den bakom öronen eller på huvudet. Lyft INTE upp katten! Katten behöver känna att den hela tiden har möjlighet att dra sig undan om den tycker att du blir för närgången.

Öron, huvudet men inte magen

Vilka ställen som katten tycker om att bli kliad på, skiljer sig mellan olika katter. De flesta brukar dock uppskatta att bli kliad bakom öronen, på huvudet och kanske under hakan.

Däremot att bli smekt över ryggen och ner mot svansen kan vissa katter uppleva som väldigt obehagligt. Här gäller det att du själv vet hur din katt vill bli behandlad.

Kattens mage är också ofta ett förbjudet område att röra. Klappar du kattens mage ska du inte bli förvånad om du plötsligt blir attackerad av både klor och tänder!

Klappa katt
Katt som njuter av kliandet

Kattens signaler

När du kelar med katten bör du vara vaksam på dess signaler. Katten brukar visa när den börjar få nog av behandlingen, men det är inte alltid att vi förstår att den säger ifrån. Då slutar det ofta med att du blir attackerad av katten i stället.

En del katter kan också bli så uppspelta av gosandet att det slår över alldeles och då är det bättre att sluta i tid.

Tecken på att katten börjar få nog:

  • katten är passiv, den varken spinner eller gnider sig mot dig
  • katten börjar klösa, bita eller slå mot din hand
  • svansen börjar rycka
  • svansen börjar piska eller slå fram och tillbaka
  • den jamar eller fräser
  • katten sänker öronen så att de inte längre pekar rakt upp
  • den ändrar kroppsposition och stelnar till
  • katten börjar slicka sig med korta snabba rörelser
  • den sänker eller vrider huvudet snabbt mot din hand

Tänk på att katter är individer och att alla inte visar sina signaler lika tydligt.

Reflexhalsband till katten

Källor: How to Pet a Cat | How to stroke a cat, according to science

Rulla till toppen