Katt och hund äter ur samma matskål

Kan hund och katt äta varandras mat?

Olika åsikter förekommer huruvida det är farligt för hunden att äta kattmat eller för katten att äta hundmat. Du som har både hund och katt har säkert upplevt att åtminstone hunden ibland tycks gilla kattens mat mer än sin egen. 


Olika näringsbehov

Katter är rena köttätare medan hunden är en allätare. Därför skiljer sig deras näringsbehov åt. Katter behöver mer animaliskt protein och mindre kolhydrater än vad hundar behöver.  

Som du ser nedan är det katten som inte får tillräckligt av de näringsämnen som den behöver, om den endast äter hundmat. 


Protein

Protein är stora komplexa molekyler som är uppbyggda av aminosyror. Aminosyror innehåller bland annat kol – och kväve, syre, väte samt i vissa fall även svavel. 

Protein består av ca 16% kväve och detta frigörs av olika enzymer. Om hunden få i sig mindre protein kan den reglera antalet enzymer och på så sätt spara på kväve.

Katten har ett dubbelt så stort behov av protein än vad hunden har. En katt kan inte reglera enzymerna om den får i sig för lite proteiner, vilket en hund kan göra. Katten kommer därför att drabbas av kväveförlust.

Katt och Schäfer äter ur samma matskål

Taurin

Taurin är för en katt en livsnödvändig aminosyra som endast finns i kött eller fisk. Taurin är nödvändigt för honkattens förmåga att bli dräktig, men har också stor betydelse för synen och hjärtat.

Även en hund behöver taurin men den kan själv bilda detta med hjälp av olika aminosyror. En katt måste få det via sin föda.

Konventionell hundmat innehåller oftast för lite taurin för att katten ska må bra.

Matbar i trä till hunden

Arginin

En annan aminosyra är Arginin. Arginin behövs för att utsöndra ammoniak i urinen. En katt drabbas snabbt av njursvikt om den lider brist på arginin. 

Valpar och unghundar som växer har också behov att få i sig arginin via maten men de drabbas inte med lika svåra symptom som katter gör.


Kolhydrater

En hund och katt som får mat tillsammans

Glukos

Glukos som har tagits upp av kroppen måste brytas ned i levern innan det omsätts till energi. 

Det är två olika enzymer som är aktiva i denna process, glukokinase och hexokinase. I kattens lever finns endast hexokinase , det enzym som bara är aktivt vid låga mängder glukos. 

Hundar och katter får energi, förutom i från kolhydraterna, även i från den så kallade glukoneogenesen. Det är en process bildar glukos även från andra enklare föreningar som cellen inte kan bryta ner. Det är främst hjärnan och de röda blodkropparna som är beroende av kontinuerlig glukos. 

Glukoneogenesen startar hos hunden i samband med att den äter. Katten däremot har en konstant glukoneogenes.


Fettsyror

I djurmaten tillsätts alfa-linolensyra för att hunden och katten ska få tillräckligt med omerga-6. 

Problemet hos katter och även hos valpar är att de inte kan omvandla tillräckligt med arakidonsyra i från linolensyran. Därför måste även detta tillsättas i katt- och valpfoder.

Kattfontän Lucky Kitty


Vitaminer

En katts behov av B-vitaminet niacin är cirka fyra gånger högre än hundens behov. Katten kan inte själv bilda niacin utan är beroende av att det finns i fodret.

A-vitamin måste också finnas i kattens mat eftersom katten inte själv kan omvandla detta.

Katten har också ett större behov av thiamin eller vitamin B1. Problemet med thiamin är att det är värmekänsligt och förstörs vid fodertillverkningen. Det måste därför tillsättas i efterhand. 

Får katten mycket rå fisk kan katten drabbas av thiaminbrist. Rå fisk innehåller ett enzym som bryter ner thiamin.

B6 (pyridoxin) hjälper till vid omvandlingen av aminosyror. Eftersom katten har ett större behov av protein, kräver den även ett högre halt av pyridoxin än vad hunden gör.


Katten tar av hundens mat

Slutsats

Det är inte farligt för varken katten eller hunden att äta av varandras mat någon enstaka gång. En hund klarar sig bättre på kattmat, än vad en katt gör på hundmat. Men eftersom de har olika näringsbehov bör du inte regelbundet utfodra dem med varandras mat.


Källor: ”En guide i näringslära och utfodring vid några vanliga sjukdomstillstånd hos hund och katt” av S. Eliasson och M. Erkas, SLU 2007, www.petmd.com, Fodermärkning –  Användande av hälsopåståenden i marknadsföringen av foder för häst, hund och katt” av A. Lind, SLU 2010

Rulla till toppen