Kattungen Stina äter ur hundmatskål

Katten bär bort maten från skålen- varför?

Du har valt ut den bästa kattmaten, köpt eleganta kattskålar med låga kanter och placerat alltihop på ett snyggt underlägg.

Ändå tar katten en rejäl munsbit av maten och försvinner iväg med detta in under din säng. Där äter den i lugn och ro innan det är dags att gå tillbaka till skålen för att hämta en ny bit mat. Varför kan inte katten äta maten ur kattskålen?


Katten skyddar sin mat

Katt som har fångat en fågel

Katter är jägare och de jagar sina byten på egen hand, till skillnad mot andra rovdjur som ofta jagar i flock. Det innebär också att de fångar mindre byten som är lagom stora för dem själva att äta.

Hos katten finns därför ett medfött beteende att skydda sin mat mot andra rivaler.

Även hos innekatter finns detta beteende kvar, speciellt om du serverar något extra gott. Katten vill vara säker på att den får ha ”bytet” för sig själv och bär iväg det till en mer skyddad plats.


Katten skyddar sig själv

Katter är rovdjur men de är också byten för andra större rovdjur. Därför är det naturligt att de drar sig undan, speciellt när de är upptagna med att äta själv .

Med flera katter kan även innekatten känna sig hotad. Finns det spänningar eller osämja mellan katterna kan det ta sig i uttryck i att den ena katten kör bort den andra från matskålen. Även om just den speciella händelsen är passerad, så vet katten att det är bäst att hålla sig undan.


Katter är inte sociala vid matsituationer

Katten Stina äter mat

Även om dina katter är goda vänner är de generellt inte så sociala när det kommer till matsituationen. Serverar du mat ur en enda skål kommer troligtvis katterna antingen att turas om att äta eller hämta en matbit som de sedan äter på annan plats.

Att tolerera en annan katt vid samma matskål innebär inte automatiskt att katten känner sig bekväm med det. Det är inte ovanligt att katterna stressar varandra. De äter då väldigt fort för att tillbringa så kort tid som möjligt vid samma skål.



Skapa lugn vid kattens matsituation

Har du bara en katt och den ändå bär bort maten? Prova att ställa matskålen på en annan och mer undanskymd plats istället. Katter vill inte gärna ha maten i närheten av vattenskålen eller kattlådan så det bör du tänka på när du väljer ut en ny matplats.

Om du är ägare till flera katter bör du servera mat i flera skålar och dessa bör stå på olika platser. Se till att det är gott om utrymme mellan de olika matplatserna. Om du har möjlighet kan du gärna placera skålarna i olika rum.

Har du torrfoder stående framme bör du även fördela dessa på ett par olika skålar. Detta för att undvika att katterna inkräktar på varandras revir.

Du kan också servera torrfodret i olika aktiveringsleksaker så att katten behöver anstränga sig lite för att få tag på maten.

Katter med aktiveringsleksaken Cat pyramid

Scroll to Top