Lär hunden att fånga godis

Hundträning innebär inte bara att man tränar lydnad. Att lära hunden små trick och konster är minst lika bra. Dessutom får ni en rolig stund tillsammans. I detta avsnitt lär du hunden att fånga godis.


Hur du börjar träna

Du behöver gott hundgodis, i början bör det vara rätt stora bitar. Hunden har lättare att upptäcka godiset om det är lite större. När hunden sedan kan detta kan du med fördel använda mindre bitar.

Placera dig 1 -1,5 meter framför hunden. Vissa hundar har lättare att fokusera om de sitter ner, men du får prova dig fram.

Se till att du har hundens uppmärksamhet. Kasta godisbiten till hunden (var noga med att försöka pricka hundens mun). I början hamnar godiset på golvet bredvid hunden, men låt den då få hämta biten själv.


Konkurrens om godiset

Om hunden bara sitter och ser väldigt förvånad ut även efter att du har kastat flera gånger, bör du vara snabb på att själv ta tillbaka den kastade godisbiten. Då får hunden plötsligt lite konkurrens om godiset och kommer troligen att försöka få tag på det redan när du kastar.

Med vissa hundar får man träna länge på detta för att de ska förstå, med andra går det väldigt fort.
Men ge inte upp! Gösta (Golden retrievern på filmen) har vi tränat med i flera månader och först nu börjar han kunna det. 

Nu har bägge hundarna på filmen lärt sig att inte fånga godis som vi kastar till den andra. Hade den mörka hunden tagit det tappade godiset, hade det säkert snabbat på inlärningen hos Gösta.

 

Rulla till toppen