Som nybliven hundägare ser du säkert framför dig att din hund i framtiden ska få springa lös i skogen. Men för att du ska kunna ha hunden lös så måste du ha en bra och fungerande inkallning.
En inkallning som fungerar även när det dyker upp en annan hund eller när din hund fått upp vittringen på ett spännande spår.
Så hur gör man för att träna in en bra inkallning?
Träna, träna och återigen träna…
Vill du bli riktigt bra på någonting, till exempel att spela tennis eller kanske att baka jättesnygga tårtor, så krävs det att du tränar på det många gånger. Du kommer att göra många misstag i början men ju mer du tränar på det desto bättre blir du.
Det gäller samma sak för hunden, ju mer ni tränar på inkallning och ju oftare hunden gör rätt, desto bättre kommer det att gå. Beroende på hur gammal din hund är och hur många olater den har i bagaget kommer det naturligtvis att ta olika lång tid. Men träna måste ni- MÅNGA gånger! Och i många olika situationer och på olika platser.
Hunden kan välja själv
När hunden är lös kan den alltid själv välja om den vill komma till dig när du ropar. Eller så kan den fortsätta att leka med hundkompisen eller kanske springa efter ekorren. Det här är viktigt att tänka på, därför ska du se till att din hund har roliga och mysiga minnen av att vara hos dig.
Är du hårdhänt eller tråkig (i hundens ögon) i vardagslag, så är det kanske inte så konstigt att den väljer något annat när möjligheten finns? För att få en bra inkallning krävs även ett bra samspel i övriga livet.
Ropa när hunden är på väg till dig
När du börjar med inkallningsträning så ska du ropa på hunden när du ser att den redan är på väg mot dig. Hunden vet ju inte vad din inkallning betyder, så du sätter helt enkelt ord på det hunden utför just då.
Locka den gärna till att springa mot dig, antingen med en leksak eller genom att du springer i väg en liten bit. Så fot hunden kommer fram till dig så får den en superbelöning.
Se alltså till att hunden har en stor chans att lyckas med inkallningen. Annars lär sig snart hunden att ”Fido- hit” betyder att – ”jag kommer när jag är färdig med det jag just tänkte göra…”
Ju säkrare din hund blir på inkallning, desto mer kan du försvåra övningarna. Det gör du genom att kalla på den då den är på väg mot något annat eller när den är upptagen med något och måste bryta det.
Träna inkallning med en valp
Har du en valp så har du lättare på så sätt att den ännu inte har hunnit lära sig ett felaktigt beteende. Samtidigt så är allt lika spännande så det gäller att du utgör en större lockelse än det virvlande lövet, den spännande kissfläcken eller hålet i marken.
De flesta valpar är fortfarande lite osäkra och vågar inte försvinna för långt i från sin ägare. Det bör du passa på att utnyttja. Ha valpen lös så mycket du kan (under säkra former förstås!). I stället för att ropa på den hela tiden, låt den själv få upptäcka att du också flyttar på dig.
När valpen är upptagen av att nosa på något så ”försvinner” du genom att gömma dig i närheten. Det finns kanske en stor sten som du kan huka dig bakom samtidigt som du kikar fram lite för att se vad valpen gör.
När hunden upptäcker att du är borta, låt den gärna få leta en liten stund efter dig. Om valpen inte hittar dig kan du ge dig till känna med att glatt ropa på den. Hinner hunden bli lite orolig så upplever den en enorm glädje över att få upptäcka dig bakom stenen.
Inkallning med en äldre hund
Har du en vuxen hund som redan har lärt sig att – ”Ja, ja, jag kommer, jag ska bara….” så behöver du ha en långlina på hunden. Med en lina som släpar efter hunden har du möjlighet att stoppa den om den är på väg åt fel håll.
Med denna hund är det viktigt att börja med att träna på inkallning när du ser att hunden tittar på dig eller redan är på väg mot dig. Skulle hunden i det läget strunta i din inkallning och vända åt andra hållet, stoppar du den med hjälp av linan.
Här gäller det att du verkligen överträffar dig själv som belöningsform! Du ska vara roligare och mer spännande än haren, kissfläcken eller hundkompisen. Annars väljer din hund att strunta i dig.
Belöna massor!
De flesta hundägare anser att belöning är det samma som godis. En del hundar håller med, men långt i från alla. Har du en hund som gillar att vara aktiv måste du också vara aktiv i din belöning! De flesta valpar är aktiva men även många vuxna hundar föredrar en aktiv belöning. Det innebär att du inte kan stå stilla och ge hunden en godis att tugga på, oavsett hur god den än är!
Du får helt enkelt kasta av dig din vuxna image och leka med hunden när den kommer! Hinner du inte få fram någon leksak så lek med godisbiten. I stället för att bara ge hunden godiset, så retas du en stund. Håll godiset framför nosen och dra handen runt hunden. Du kanske till och med puffar lite på hunden innan den får sin godisbit.
Läs mer om belöningar på Värdet av belöningar.
Träna inkallningen på olika sätt
I leken
Förbered dig med att ha minst två leksaker i fickan. Lek med hunden, busa och retas med en av sakerna. När hunden är med på leken slänger du i väg leksaken en liten bit (max 2 meter). Då hunden springer efter leksaken ropar du glatt på den. När du ser att hunden vänder sig om, är du beredd med en ny spännande leksak som lockar hunden att springa till dig i stället.
Lek gärna att hunden jagar dig i stället för tvärtom. Om du har den spännande kamptrossen som du släpar efter dig, då lär du hunden att följa efter dig. Att kasta pinnar eller bollar har egentligen motsatt verkan. Du belönar hunden att den springer ifrån dig och det är inte det du vill.
Handtarget
Du som tränar med hjälp av en klicker vet troligtvis vad handtarget är. Men du behöver inte klickerträna för att använda dig av handtarget.
Tanken med denna övning är att hunden ska lära sig att det lönar sig att sätta nosen mot din handflata. På så sätt kan du få hunden ända intill dig.
Börja med att hålla din hand (utan godis!) framför hunden. När den nosar på handen säger du glatt- BRA! Belöna omedelbart med en godisbit från den andra handen. När hunden förstår vad den ska göra flyttar du runt handen och låter hunden aktivt röra sig för att kunna sätta nosen mot handen.
Senare försvårar du övningen genom att i stället för att ge hunden godiset så kastar du i väg det en liten bit bort. Då börjar det automatiskt likna en inkallningssituation, hunden måste nästa gång komma springande mot dig för att dutta med nosen mot handen.
Spring åt andra hållet
Du kan öka hundens intresse genom att snabbt springa åt andra hållet så snart hunden tittar på dig. Du efterliknar då en jaktsituation och du vill få hunden att springa efter dig. När du märker att hunden faktiskt kommer efter dig, säger du inkallningsordet. Belöna sedan massor, gärna med lek när hunden kommer till dig.
Jaktinkallning
Jaktinkallning påminner lite om övningen då du springer åt andra hållet. I det här fallet behöver ni vara två personer. Din medhjälpare håller kvar hunden medan du ”retas” lite framför hunden. Du kan till exempel ha en leksak som du snabbt släpar fram och tillbaka, precis utom räckhåll för hunden.
När du märker att du har hundens uppmärksamhet, springer du i väg. Ropa på hunden och i samma ögonblick släpper den andra personen sitt tag om hunden. Är hunden tillräckligt ivrig kommer den att rusa efter dig.
Belöna all form av kontakt
Belöna hunden varje gång den tar spontan kontakt med dig när ni är ute. Nybörjarhunden kan gärna få en liten godisbit VARJE gång den kommer springandes till dig, även om du inte har ropat på den. Har du en lekfull hund kan du gärna varva godiset med en snabb lekstund (någon minut) innan hunden får springa vidare.
Vart eftersom hunden blir duktigare på att hålla kontakt med dig så minskar du på belöningarna. Då räcker det ofta med att du bekräftar att du har sett hunden och berömmer med rösten. Men ta ALDRIG bort belöningarna helt! Då slutar snart hunden att komma, det lönar sig ju inte. Om hunden har en förväntan på att det kan komma en godbit eller lekstund så kommer den att hålla intresset uppe.