Tre Labrador retriever

Därför är labradorer alltid hungriga

Som hundägare har du troligen din hund alldeles i närheten när du lagar mat. Hunden väntar på att du ska tappa en bit som den kan få snappa åt sig. Speciellt ägare till Labrador retriever kan ha känslan att det inte finns någon botten i hunden, den kan äta hur mycket som helst.

[cmtoc_table_of_contents]

Forskare på Sveriges lantbruksuniversitet (SLU) genomförde tillsammans med en forskargrupp på University of Cambridge en studie på drygt 300 Labrador retrievers. De jämförde dem med 39 andra raser med avseende på deras kroppsvikt.

I en första omgång jämförde forskarna 15 feta och 18 smala labradorer. Det är redan känt att den så kallade POMC-genen är inblandad i människors övervikt. Därför koncentrerade sig forskarna på denna även hos hundarna.


POMC-gen

Forskningsgruppen fann att de överviktiga hundarna hade en mutation (förändring) på just POMC. Genförändringen gör att de två signalämnena, ß-MSH och ß-endorfin inte produceras som de ska. Dessa signalämnen reglerar mättnadskänslan hos individen. Hundar med den defekta genen känner sig helt enkelt inte lika mätta som hundar med en normal gen gör.

Genmutation hos Labrador retriever

Gruppen gick vidare och utökade sin forskning till drygt 300 labradorer. De fann att ca 12% av dem har denna genförändring. Denna siffra har sedan också blivit bekräftad från en studie i Brasilien.


Assistanshundar överrepresenterade

Forskarna gjorde ytterligare en upptäckt- i gruppen med assistanshundar hade 76% en muterad POMC-gen . Troligen är matlusten en orsak till att dessa hundar så ofta väljs ut som t.e.x. ledarhundar. De är nämligen lättare att motivera i sin träning eftersom de gärna jobbar för en godisbit.

Forskarna undersökte även 39 andra raser och fann att den defekta genen förekommer även hos Flatcoated retriever, dock inte alls i samma omfattning. I de övriga 38 raserna hittade man inte alls denna mutation.

Godisväskor till hundträning

Håll igen på maten till din hund

Majoriteten av de 310 labradorer som blev testade och som var bärare av genmutationen, var också överviktiga. Men de fann också hundar med en normal vikt, trots förändrad POMC-gen. Där hade ägarna lyckats att hålla sina hundar i en god kondition. Så även om du är ägare till en labrador som äter hur mycket som helst, så är det din skyldighet att se till att hunden håller sin vikt ändå. Läs gärna Överviktiga hundar, vanligare än du tror.

Är du ägare till en normalviktig labrador så kan du nu ge dig en själv en klapp på axeln! Du har lyckats med något som är svårare än för andra hundägare- att hålla vikten på din hund.


Källor: ”A Deletion in the Canine POMC Gene Is Associated with Weight and Appetite in Obesity-Prone Labrador Retriever Dogs”, Raffan et al. 3/5-2106 Cell Metabolism. | Canine POMC deletion (P187fs) allele frequency in Labrador Retrievers in Brazil”, N. O. Lourenço et al. nov. 2019 Pesquisa Veterinária Brasileira


Rulla till toppen