Tonåren kan vara riktigt jobbig, både för tonårshunden själv men också för omgivningen. Humöret och självkänslan svänger kraftigt både uppåt och nedåt, ofta flera gånger per dag.
Tonårshunden
Även våra hundar kommer in i en tonårsperiod där deras beteende kan förändras rätt ordentligt.
Det är ofta under denna period som många inser att de inte har ork eller tid att ta hand om sin hund och annonserar ut dem till försäljning.
Det finns ingen speciell tidpunkt då en hund räknas som tonåring respektive valp eller vuxen. Precis som hos oss människor varierar det kraftigt mellan olika individer.
Dessutom är det inga skarpa gränser mellan de olika stadierna, de går successivt in i varandra och du kommer att uppleva en gradvis förändring.
Hos hundarna beror det också mycket på vilken ras de tillhör. Generellt sett så blir mindre hundraser tidigare könsmogna än större hundraser, men det kan som sagt var också variera mellan olika individer inom samma ras.
6- 18 månader
Som ett riktmärke brukar man säga att hunden blir tonåring någon gång mellan 6 och 18 månaders ålder.
Som en hundinstruktör så träffande uttryckte saken, -Du märker när hunden inte längre ”hör” vad du säger, när den måste testa om alla ”Nej” fortfarande gäller och om gräset faktiskt inte är lite grönare på andra sidan staketet!
Uppvisar din hund inga tonårssymptom behöver du inte vara orolig, vissa individer glider genom denna tid rätt så obemärkt. Passa istället på att njuta av din hund och av att du tycks slippa denna ofta prövande period.
Varaktigheten varierar stort
De flesta hundar betraktas som vuxna mentalt sätt, i 2 till 3-års åldern även om det finns raser som inte är vuxna förrän i 5-års åldern.
Hur länge din hund kommer att vara tonåring är mycket svårt att säga, hos vissa individer passeras denna tid på ett par månader medan andra dras med den i ett par år.
Nu kommer du dock inte att uppleva alla tonårsproblem så länge, de brukar successivt minska och efter kanske ett halvår så är de flesta bekymren borta.
Ändrat beteende
Nivåerna bl.a. av hormonerna testosteron respektive östrogen hos tonårshunden ökar under denna period och kommer dessutom att variera.
Nivåerna är dessutom ofta långt högre hos tonårshunden än hos den vuxna hunden. Det får ofta till följd att hunden t.ex.:
- intresserar sig väldigt för det motsatta könet
- intresserar sig plötsligt mycket mer för dofter
- slickar på andra hundars kissfläckar
- markerar med urin betydligt oftare
- utmanar hundar av samma kön
- testar gränserna, vad händer om jag struntar i matte/husse?
- blir klumpig
- är ouppmärksam och blir lätt distraherad
- ökar sina sexuella beteenden, t.ex. rider på både hundar, människor och saker
- får ett större energibehov
- blir vaksammare och kanske vaktar mer
- biter eller nafsar mer
- blir stressigare
Fysisk utveckling
Under hundens pubertetsperiod händer naturligtvis en mängd olika saker i dess kropp.
Tappar tänderna
Mjölktänderna tappar hunden när den är ca 5 månader gammal och de nya tänderna växer successivt fram.
Precis som hos barn kan detta innebära ett visst mått av irritation och ett ökat behov av att bita. Ha därför bitvänliga leksaker tillhands som du ger hunden istället för att låta den bita på dig, kopplet eller bordsbenet.
Du hittar mer om hundens tänder på Hundens tänder
Könsmogen
Tiken börjar oftast löpa mellan 6 månader och 1 års ålder.
De ökande östrogenhalterna i kroppen kan få många tikar att bli lättirriterade och straxt innan löpet kommer hon troligtvis att börja kissa betydligt oftare.
Se gärna Om löptikar, tikens löp och skendräktighet för mer information.
Hanhundarna får under puberteten ett extra stort pådrag av det manliga hormonet testosteron.
Det får ofta till följd att hunden gärna vill mäta sina krafter mot andra hundar, framförallt hanhundar. Han blir mer aggressiv i sitt sätt, både i leken och vid möten med andra.
Ofta börjar också hanhunden att lyfta på benet då han kissar under denna period, även om det finns hundar som kissar med lyft ben redan långt tidigare.
Växtvärk finns inte hos hundar
Den sista fysiska tillväxtperioden ska också klaras av under denna period.
Hunden har i denna tillväxtfas ibland svårt att koordinera sina rörelser, det är svårt att hålla reda på bakkroppen om bakbenen vuxit snabbare än frambenen osv. Så upplever du att hunden är lite klumpig emellanåt så är det inget konstigt.
Om hunden däremot verkar ha ont eller till och med haltar så är det ett varningstecken, Ibland bortförklaras en hälta med att hunden har växtvärk. Men det är viktigt att veta att hundar inte har växtvärk!
Haltar hunden kraftigt eller att hältan sitter i under flera dagar ska du ta kontakt med veterinären.
Hunden kan ha skadat sig och fått en sträckning och då rekommenderas vila under några dagar. Du kan ta kortare koppelpromenader men inte låta hunden springa lös. Verkar hunden ha ont så ska du kontakta veterinären för en undersökning.
Är hunden halt under flera dagar eller att det återkommer till och från, kan hunden vara drabbad av antingen Panosteit eller Osteokondros (OCD).
Spökåldern
Många hundar utvecklar också en plötslig rädsla under denna period.
Soptunnan, en fladdrande påse eller grannens barn blir helt plötsligt en potentiellt farlig fiende.
Detta är en naturlig skyddsåtgärd för de vilda hundarna/vargarna då de börjar lära sig att ta sig fram i livet på egna ben utanför flockens skydd. Det gäller att de är försiktigt nyfikna på världen.
Tvinga inte fram hunden till det som skrämmer den, locka istället fram den med hjälp av godis, leksak eller dig själv. Läs mer om Hundens rädsla.
Ditt beteende mot hunden
Även om hunden under denna period stundtals inte verkar förstå eller komma ihåg något ni tränat tidigare så finns kunskapen där. Vissa dagar fungerar det bättre och andra sämre.
Fortsätt att träna hunden, men tänk på att de olika momenten kan ta lite längre tid innan de sitter bra. Tänk också efter vilka krav du ställer på hunden, nu när valpstadiet har passerats brukar kraven öka i rasande fart.
Under denna period är det också vanligt att hundägaren hamnar i en negativ spiral gentemot hunden. Den får höra ”Nej” och ”Fy” i var och varannan mening. Stanna upp ibland, tänk efter vad du egentligen håller på med och försök att ändra på din negativa attityd. Dels blir det bättre stämning rent allmänt och dessutom får hunden större lust att göra som du vill om den blir uppmuntrad istället för bannad.
Aktivera hunden rätt
Hunden behöver under denna period ofta mer motion då energinivån är högre. Har du möjlighet att låta den springa lös ibland så är det utmärkt. Tänk bara på var du släpper den, får den upp ett spår av ett annat djur eller kanske en löptik så hjälper det troligtvis inte alls att du står och ropar på den. Att låta hunden få följa med i motionsspåret eller springa bredvid cykeln bör du vänta med tills den har vuxit färdigt.
Stärk all form av samarbete. Kontaktövningar i många olika situationer är jättebra träning. Läs gärna Träna kontaktövningar med hunden
Passivitetsträning
Passivitetsträning är en annan bit som är väldigt viktig.
Åk in till staden eller någon annanstans där det rör sig mycket folk och hundar, sätt er på en bänk och bara titta på allt som händer runt omkring er. Träna på att göra ingenting.
Låt hunden få arbeta mentalt också. Tränar du hunden av en speciell anledning, till t.ex. jakt eller agility så får den ofta den mentala biten automatiskt, men du som inte gör det behöver hitta på olika övningar till hunden. Läs mer på Aktivera hunden inomhus och Aktivera hunden utomhus.
Att tänka på
Hunden behöver få tid och hjälp med att hitta sig själv och sin plats i omgivningen.
Det är du som ska vägleda den in i vuxenlivet och det gör du bäst med lugna, mjuka metoder. Mer information hittar du på Positiv förstärkning i hundträningen.
Men bara för att du inte rycker i och skriker åt hunden, ska du inte heller låta den göra vad som helst.
Ha fasta och konsekventa regler som hunden och alla andra i familjen håller sig till. Hunden blir lugnare och mer harmonisk av att veta vad den får eller inte får göra.
Även om du säkert kommer att bli irriterad, frustrerad och arg på hunden, låt inte ditt dåliga humör spegla sig i din träning.
Det hjälper inte om du fräser eller skriker åt din hund, den har utmärkt hörsel.
Inte heller hjälper det med kraftiga ryck i kopplet, häftiga rörelser eller att du slänger ner hunden på rygg.
Det enda du lär hunden på det sättet är att det är så ert samspel ska gå till, vilket får till följd att hunden svarar med samma metoder.
Vågar den inte göra det mot dig, så kommer den definitivt göra det mot någon annan människa eller hund.
Hunden kan behöva längre tid på sig för att lära sig nya saker men fortsätt er träning.
Tid för kel
Lägg ner mycket tid på att sitta och gosa eller kela med hunden. Låt den få känna hur mycket den betyder för dig.
Detta är speciellt viktigt om du har en mycket aktiv hund. Alla, både djur och människor mår bra av att bara ta det lugnt ibland.
Studera din hund i många olika sammanhang, lär dig att förstå hundens kroppsspråk, lär dig att lyssna på hunden vad den vill. Du kommer att lära dig mycket och du kommer att kunna få ett bättre samarbete med din hund.