Rädd hund tittar bakom sin rygg

Hundens rädsla

De flesta hundar är lite försiktiga av sig och vill gärna bekanta sig med främmande saker i sin takt. Det är en överlevnadsinstinkt att t.ex. plötsliga händelser och höga ljud skapar rädsla. Även vi människor har denna instinkt, vi hoppar t.ex. högt vid plötsliga ljud. Utan rädsla hade varken hundar eller människor överlevt som art.

Men i vårt samhälle fungerar det inte att alltid låta hunden ta sig den tid den behöver, en sopbil eller inlines-åkare stannar inte upp bara för att hunden behöver få nosa.

Hundens reaktion vid rädsla

Pudel som morrar

Hunden reagerar på rädsla på tre olika sätt:

  • Den står helt stilla, blir förstenad. Det gör den om faran upplevs som svag eller befinner sig långt bort.
  • Den flyr. Då upplever hunden faran som stark och mycket skrämmande.
  • Den går till försvar. Det sker om hunden blir mycket rädd och upplever att alla flyktvägar är stängda.

Viss rädsla kan hunden ha med sig från sina föräldrar, hur de reagerade på olika saker kan sätta djupa spår hos valpen. Annan rädsla kan komma när som helst, hunden blir skrämd av en smällare eller av en annan hund.

Genom olika forskningsprojekt vet man också att hundar spontant söker kontakt med sin ägare om något oförutsett händer. Omedvetet kan vi då förstärka rädslan hos hunden genom att lyfta upp den, prata ömkande eller skynda oss i från platsen.

De flesta rädslor går att minska eller till och med arbeta bort men det kräver tid och mycket tålamod från din sida. Är det olika ljud som din hund är rädd för kan det bero på en öroninflammation, vilket gör att hunden har ont i örat. Kontrollera därför det hos en veterinär först.

Graverad id bricka till hunden

Spökåldern

Många hundar går igenom den s.k. spökåldern, vid 6- 9 månaders ålder. Då kan de bli rädda för för helt vanliga saker som soptunnan eller en vante upphängd på gren.

Gör ingen stor sak av det, låt hunden sakta få närma sig föremålet. Vill den inte alls kan du kasta ut några godisbitar på väg fram så valpen inser att det inte är någon fara. Du kan också gå fram till soptunnan eller vanten och försiktigt klappa på den. Gå sedan din väg som om ingenting har hänt.

Spökåldern hänger ihop med hundens vilda ursprung. När de vilda hundarna (eller vargarna) blev könsmogna började de göra längre utflykter ifrån sin flock. Eftersom de då var ensamma för första gången gällde det att de var extra försiktiga och det mönstret finns kvar hos våra hundar.

Läs mer på Hundens tonårsperiod och Valpens utveckling- del 2

Hunden flyr eller klänger på dig

Osäker hund ser sig om

Blir ni överraskade av ett ljud ute på promenaden och hunden regerar med rädsla och kanske till och med försöker fly därifrån- stanna kvar!

Se till att hunden är ordentligt kopplad och var kvar på platsen. Låt inte hunden få dra och slita i kopplet, det ökar bara på rädslan. Har du sådan lydnad på hunden att du kan få den att sitta eller ligga är det bra, annars får du hålla i den i halsbandet.

Du ska helst ignorera hunden och försöka bete dig precis som vanligt, så har du någon med dig kan ni stå och föra ett normalt samtal. Inte förrän hunden har lugnat ner sig kan du sakta gå därifrån.

Likadant är det med hunden som gärna klättrar på dig när den blir rädd. Den ska sitta eller ligga bredvid dig, inte komma upp i famnen eller knäet. Prata inte heller tröstande med den.

Lek ljudlekar

Du kan leka ljudlekar med hunden inomhus, kastruller är bra att använda de låter och skramlar.

Börja med att ha kastrullen på en mjuk matta och lägg godis i den. Lägg på locket lite snett så hunden kan putta bort det för att komma åt godiset. När locket ramlar ner kommer det att skramla men mattan kommer att dämpa ljudet. Så småningom när hunden har vant sig vid ljudet kan du ta bort mattan för att det ska låta mer.

Hunden Astra söker godis uppe på en grävmaskin

Du kan också träna hunden utomhus och beroende på vad hunden är rädd för får du leta upp olika platser. Är det höga ljud generellt, stora maskiner eller andra hundar? Träningen går till på samma sätt i alla fallen, du tar med dig hunden till en plats där ”faran” finns.

Om hunden är rädd för stora maskiner leta reda på en byggarbetsplats. Ta med dig godis och leksaker och placera dig och hunden på ett stort avstånd från de bullrande maskinerna.

Avståndet ska vara så stort att hunden kan leka och träna med dig utan att bry sig om ljudet. Nästa dag flyttar ni er en aning närmare och fortsätter att leka. Du måste hela tiden uppföra dig som vanligt med hunden, bryr du dig inte om ljuden så kommer hunden så småningom inte heller att bry sig. Successivt flyttar du dig närmare tills hunden klarar av att vara riktigt nära.

Det fanns tidigare en cd med bland annat inspelade fyrverkeriljud att köpa. Den har utgått men du kan säkert hitta liknande ljud på Youtube som du kan använda för att träna bort rädsla för fyrverkerier, åska eller skott. Denna träning ska ske lite i taget under lång tid medan du sysselsätter dig med vardagssysslor.

Se även…

Läs mer om Stärk hundens självkänsla och Hundar och fyrverkerier

Rulla till toppen