Sovande valp, Japansk spets

Förbered valpens hemkomst

Vanligtvis får du vänta på att få hem valpen, passa då på att utnyttja den tiden till olika förberedelser.

Du behöver handla lite nödvändiga saker men framförallt bör du se till att ditt hem är valpsäkert.

Valpsäkra hemmet

Valpar är precis som småbarn nyfikna av sig och de undersöker världen med hjälp av munnen.

Lägg dig på golvet och titta på vad som finns på den nivån. Småsaker, papperskorgar, soppåsar och elsladdar ska tas bort eller sättas fast.

Se till att ha ett bra förvaringsställe till mobiltelefoner, fjärrkontroller och liknande. Ligger de på soffbordet kan de ligga farligt till för valpens vassa tänder. Just sådana saker brukar vara roliga att tugga på och de luktar dessutom väldigt gott av husse eller matte.

Liten valp i baksätet på en bil

Ta bort mattor och småsaker

Mattor kan vara bra att lägga undan ett tag om du inte vill att valpen kissar på dem. Har mattan dessutom frans är den jättegod att bita i för en valp.

Om du har barn, se till att de har bra lådor med lock där de kan lägga ner sina leksaker. Lär dem också att de måste plocka undan efter sig annars kommer hunden med största sannolikhet att tugga sönder något.

Plocka också bort ev. rengöringsmedel som står framme.

Små utrymmen och trappor

Kontrollera att det inte finns några små utrymmen mellan t.ex. spis och vägg, bokhyllor, soffor eller liknande där valpen kan krångla sig in. De har alltid lättare att ta sig in än ut om det inte finns plats att vända sig om.

Har du en trappa kan det vara en bra idé att spärra av den så att valpen inte ramlar ner. Det gör du enkelt med en barngrind eller ett kompostgaller.

Sätt gärna upp påminnelselapp med ”Passa upp för hunden!” vid ytterdörren. En valp är otroligt snabb på att smita ut.

Inköp

Vissa saker behöver du köpa, men tänk på att inte lägga ner för mycket pengar på hunden i början. Den kommer snabbt att växa ur halsbandet och såväl sängen som leksakerna kommer att utsättas för valpens vassa tänder.

Vilken sorts mat valpen ska äta får du höra med uppfödaren om. I bland skickar de med en påse i samband med att du hämtar hunden.

Du bör inte byta fodertyp den första tiden, det är tillräckligt stora förändringar för valpen ändå.

Liten valp dricker vatten ur en stor skål

Mat- och vattenskål

Mat- och vattenskålar anpassar du efter hundens storlek.

Generellt sett är det bättre med keramiska eller rostfria skålar som går att diska i diskmaskin.

Valpar tuggar gärna på plast så undvik den typen av skålar. Välj också gärna en tyngre skål eller en med gummikant så den står stadigt. Många hundar har en tendens till att putta omkring sin skål när de äter eller dricker så ett underlägg kan också vara bra.

Matbar i trä till hunden

Halsband, sele och koppel

Halsband och selar finns i en mängd utföranden och färger. En valp växer snabbt ur sitt halsband och har du en större ras kommer du att få byta halsband flera gånger innan hunden är vuxen.

Bra att börja med är därför ett vanligt halsband som knäpps i olika hål (som ett bälte).

Även en sele kan fungera bra, den är skonsammare mot hundens hals. Men även här bör du tänka på att hunden snabbt växer ur den om den inte går att reglera. Läs gärna Halsband eller sele på hunden?

Koppel väljer du efter hundens storlek och vilket du tycker känns behagligt att hålla i. Ett koppel har du ofta under en längre period även om många valpar tycker att koppel är roliga att bita i under promenaden.

Du bör ha ett vanligt koppel när hunden ska lära sig gå utan att dra, ett flexikoppel kan vara praktiskt men inte vid träning eftersom hunden aldrig vet hur långt bort den kommer.

Snygga halsband och koppel till hunden

Bajspåsar

Bajspåsar säger sig självt vad de är till för. Där finns olika storlekar beroende på hur stor hund du har.

Även tjockleken på plasten varierar mellan olika märken så där får du helt enkelt prova dig fram till ett prisvärt märke.

Bor du i tättbebyggt område är det ofta en kommunal föreskrift på att plocka upp bajset efter din hund.

Kvinnohand plockar upp hundens bajs

Pälsvård och kloklippning

Beroende på vilken typ av ras du tänker skaffa dig kommer pälsvården att variera. För vissa raser räcker det med en genomborstning en gång i veckan, andra kräver daglig vård varvad med specialistvård emellanåt.

Din uppfödare kan svara på hur du ska sköta din hunds päls. Behöver du en borste, kam eller karda? Du kanske behöver saxar och/eller hårtrimmer? Fråga uppfödaren.

Hundens klor behöver klippas, oftast 1–2 ggr/månaden. Till det behövs en speciell klotång, dessa finns också i olika storlekar beroende på hur stor ras du har. Det gör ingenting om du köper en för stor tång till en början. En bra klotång hänger med i många år så välj en som ligger bra i din hand.

Vill du inte klippa hundens klor själv kan du köpa den tjänsten hos t.ex. veterinären, djurbutiken eller på hunddagis.

Numera finns även elektroniska klotänger att köpa som känner av var hundens pulpa är och markerar med grön, gul och röd lampa.

Läs mer på Kloklippning, tandborstning och allmän hälsovård

Tandborstning

Att sköta hundens tänder är jätteviktigt så vänj hunden vid tandborstning redan som valp.

Det finns olika typer av tandborstar att köpa i djuraffären, men det går lika bra med en liten barntandborste. Tandkrämen ska dock vara avsedd för djur.

Du hittar mer information om tandborstning på: Borsta hundens tänder!

Borsta tänderna på hunden

Sovplats

En sovplats till hunden bör du skaffa dig. Om det sedan är en hundsäng eller en filt väljer du själv. Tänk bara på att den bör vara billig och tvättbar.

Billig, eftersom din hund kommer att prova att både bita och riva i den. Tvättbar, eftersom det kommer att hända olyckor då hunden kissar eller kräks i den.

Det är viktigt att valpen har sällskap även på nätterna den första tiden, så har du möjlighet att låta valpen sova i ditt sovrum så är det bra. I annat fall får du tillfälligt sova i samma rum som valpen har sin sovplats.

Vänta med att köpa en bättre säng tills hunden är ca 1 år gammal.

Hundleksaker som tål att tuggas på

Leksaker

Tillslut kan det vara idé att köpa hem lite leksaker, kontrollera bara att de tål att bitas i.

Trossar av garn finns i många storlekar. Även en Kong (se bilden) är en bra leksak. De är gjorda av hållbart gummi (varav de svarta är hållbarast) och de kan t.ex. fyllas med godis.

Ett tips är att fylla Kongen med köttfärs, frys sedan in den med färsen och ge den till hunden i fryst tillstånd.

Hunden kommer att få jobba för att få ut färsen och håller sig sysselsatt länge.

Hund med en Kong- hundleksak

Hur gjorde vi med vår valp?

Vill du veta mer om hur vi gjorde då vi fick hem Aksel som liten valp? Läs Första veckan med valpen Aksel.

Rulla till toppen