Närbild på Aksels nos när han sover

Hundens nosavtryck är lika unikt som ett fingeravtryck

Människors fingeravtryck är unika, men det är även en hunds nosavtryck. Nosavtrycken är, precis som våra fingeravtryck, beständiga under hundens livstid.

Nosavtryck är ett sätt att identifiera en hund på baserat på dess unika mönster på nosen. Även hundens tassavtryck är unikt men det är svårare att få ett bra avtryck från tassarna.

Fingeravtryck är unika

Den brittiske vetenskapsmannen Francis Galton (1822-1911), räknade ut att sannolikheten för att två människor har samma fingeravtryck är 1 på 64 miljarder. Det inkluderar även tvillingar som trots att de har samma DNA alltid har olika fingeravtryck. Så därför anses fingeravtryck vara unika och används som biometriskt kännetecken.

Ko som betar gräs

Avtryck från nötkreaturs mular

Redan på 1920-talet började man att studera nosavtryck hos djur. Men de studierna gjorde man främst på nötkreatur. Utifrån dessa studier drog man slutsatsen att det inte finns två djur som har ett identiskt mönster. Därför ansåg man att nosavtryck kunde fungera som en tillförlitlig identifieringsmetod. Men hur är det med hundar?

Det var först på 1980-talet som forskare började studera hundars nosavtryck mer systematiskt, främst i Kanada och USA. Syftet var då att utveckla en tillförlitlig och objektiv metod för att kunna skilja olika hundar åt.

Mönstret på hundars nosar har ansetts vara unikt för varje enskilt djur. Men det har dock inte gjorts någon detaljerad studie om huruvida hundsyskon faktiskt har olika och unika nosavtryck. Teoretiskt skulle vissa kullsyskon som har en hög genetisk likhet, kunna ha samma nosavtryck.

Graverad id bricka till hunden

Studie visar att hundens nosavtryck är unikt

Det dröjde ända till 2021 innan forskarna kunde visa att hundar, inklusive deras syskon faktiskt har unika nosmönster. Mönstret på nosarna är dessutom stabila över tid och påverkas inte av ålder, kön eller miljö. De är helt unika för varje individ och kan därmed användas på samma sätt som våra fingeravtryck.

I denna studie från Seoul National University följde man 2 valpkullar från födseln till ett års ålder. Forskarna fokuserade på att undersöka om hundens nosmönster är färdigbildat vid två månader efter födseln (den tid då valpen lämnar uppfödaren). De ville också veta om nosens mönster är bestående eller om det ändrar sig under valpens tillväxt till en ung vuxen hund. Man tittade också på om nosmönstret är unikt bland kullsyskonen.

Resultaten var tydliga:

  • Vid två månaders ålder var nosmönstret färdigbildat, och månatliga tester under det första året av deras liv visade inga förändringar i mönstret.
  • En hunds nosavtryck är unikt för varje individ, precis som människans fingeravtryck. Nosavtrycket består av ett mönster av gropar, prickar och åsar som bildar en särskiljande design på hundens rhinarium (den nakna huden vid nosens spets). Det kombinerat med formen på hundens nos skapar ett unikt mönster som som gör det möjligt att identifiera en hund bland alla andra.
  • Det finns ingen annan hund som har exakt samma nosavtryck, inte ens bland kullsyskon. Nosavtrycket är också oföränderligt under hundens liv, vilket gör det till ett tillförlitligt biometriskt kännetecken.
  • Forskarna kunde också visa att det gick snabbt och enkelt att identifiera nosavtrycket hos en hund med hjälp av ett datorprogram.
Hundnos med nosmönster

Använda hundens nosavtryck i stället för mikrochip?

Att använda sig av nosavtryck kan vara ett bra komplement till ett halsband med namnbricka, eller ett mikrochip. Namnbrickor kan man tappa bort och ett mikrochip kan sluta fungera (även om det är extremt sällsynt).

Nosavtryck öppnar upp för nya möjligheter, till exempel kan hundars nosmönster tas av vem som helst som har en smart telefon med kamera. Bilden kan man därefter använda för identitetsregistrering. Och när nosavtrycket sedan är registrerat så kan man mycket enkelt med en smart telefon hämta och/eller verifiera bilden.

Vissa organisationer, som Canadian Kennel Club har accepterat hundnosavtryck som bevis på identitet sedan 1938. Några platser i USA har också antagit hundnostryck som ett sätt att identifiera bortsprungna hundar också. I Sverige godkänns inte nosavtryck som identifieringsmetod.

Hur man tar ett nosavtryck

Forskarna har också utvecklat olika tekniker för att ta och analysera nosavtryck, till exempel med bläck, färg, ljus eller digitala verktyg. Bläck och färg innebär att man först penslar nosen med färg. Därefter trycker man hundens nos mot ett papper eller en annan yta som fångar upp mönstret.

Med ljus belyser man hundens nos med en lampa eller en laser och tar ett fotografi eller en skanning av den. Digitala verktyg innebär att man använder en dator eller en mobilapp för att ta, bearbeta och jämföra nosavtryck.

hundtass

Kan man använda tassavtryck för identifiering?

Det finns inte mycket vetenskaplig forskning runt hundars tassavtryck och om de kan identifiera enskilda hundar. Skillnaden mellan avtryck från nosen och tassen är att tassavtrycket inte är lika tydligt och detaljerat som nosavtrycket. Visserligen består även tassavtrycket av ett unikt mönster av åsar och linjer.

Men det kan vara svårt att få en tydlig avbildning av tassens mönster, särskilt hos hundar med päls mellan trampdynorna. Dessutom så ändrar sig tassavtrycket över tid på grund av åldrande, slitage och skador, så det är inte ett tillförlitligt sätt att identifiera en hund på.

Medan tassavtryck ofta ses som ett gulligt sätt att komma ihåg ett älskat husdjur, är nosavtryck ett mer funktionellt sätt att identifiera en hund på.

Mer kuriosa om tassar hittar du på Hur rena är hundens tassar? och Är din hund vänster- eller högertassad?

Källor: The Formation and Invariance of Canine Nose Pattern of Beagle Dogs from Early Puppy to Young Adult Periods av Choi, H.I.; Lee, Y. et.al. Seoul National University, 2021 |

Rulla till toppen