Alla som någon gång har haft en valp vet att de gärna biter och nafsar i händer och byxben. Det förekommer även att äldre hundar nafsar.
Vad beror det på och hur ska jag som ägare hantera det om det börjar bli ett problem?
[cmtoc_table_of_contents]
Naturligt hos valpen att bita
En valp smakar på sin omgivning precis som småbarn gör. Det är ett sätt för dem att lära sig hur världen ser ut. Stenar, pinnar, bollar, skor, händer… ja, allt ska in i munnen och smakas på.
För valpar är också bitandet/nafsandet en del av leken, de nafsar t.ex. i syskonen när de vill få igång varandra.
Finns det vuxna hundar i flocken brukar valparna hoppa och bita efter dem också för att på så sätt locka fram ett lekbeteende.
När det sedan är dags för valpen att byta tänder brukar bitandet öka, troligtvis kliar och ömmar det i tandköttet även hos dem.
Vissa saker som stolsbenet, skinnsoffan eller mattkanten kan då vara väldigt goda att tugga på.
Uppfattar det som lek
Valparnas tänder är vassa och eftersom de ännu inte har lärt sig hur hårt de kan bita gör det ibland riktigt ont.
Men det är viktigt att komma ihåg att en valp inte biter p.g.a. aggressivitet, det tillhör helt enkelt valpstadiet.
Många hundar fortsätter dock att bita i husse och matte vartefter de blir äldre. Det som då har hänt är att hunden snabbt har lärt sig att bitandet startar en rolig lek.
Varje gång valpen börjar bita i händerna eller byxbenen så skriker vi till och puttar bort dem. Det tolkar valpen som en ny sorts lek, den biter och husse skriker och viftar – vad kul! Då är det lika bra att prova en gång till och se – det fungerade med matte också!
Hundar nafsar för uppmärksamhet
Vissa hundar lär sig att använda bitandet och nafsandet som ett sätt att få uppmärksamhet. Antingen biter de i ägaren eller så tar de någonting som de vet att de inte får ha, barnens gosedjur, skor, fjärrkontrollen osv.
Husse och matte vänder då all sin uppmärksamhet mot hunden och försöker antingen vifta bort den från sina kläder eller så blir hunden jagad genom huset i ett försök att rädda fjärrkontrollen.
Det spelar faktiskt ingen roll om du som ägare i det läget är arg och skriker Fy åt hunden, den får din fulla uppmärksamhet och det är det den vill ha.
På så sätt förstärker du hundens beteende och nästa gång vet den att den blir jagad om den tar fjärrkontrollen.
Vad ska jag göra när hunden biter?
Redan när hunden är valp ska du se till att du inte uppmuntrar den till att bita. När den biter och nafsar i dig, stå still och titta bort – ignorera den helt.
Du kan också vända ryggen åt hunden eller gå därifrån med bestämda steg.
Klarar du av att den biter i dig så kan du sätta dig ner och låta den hoppa och bita på dig utan att du reagerar.
Det är då viktigt att du sitter helt still och varken tittar på hunden eller rör dig.
Bit i leksak istället
Ge gärna valpen en leksak att bita i istället för i dina händer. Hunden kommer troligen inte självmant ta leksaken utan du får passa på att stoppa in den i hundens mun när käftarna öppnas.
Här hittar du bra och tuggvänliga hundleksaker.
Du kan också sätta dig ner och börja pilla med någonting (t.ex. en godisbit) på golvet, se till att den tar all din uppmärksamhet.
Efter en stund brukar hunden stanna upp och fundera över vad du har hittat som är så intressant. Då bjuder du in hunden till lek istället eftersom den ju slutat att bita.
Är hunden lite äldre så den redan har insett att du kommer att reagera så kan du behöva vara ännu tydligare.
Säg Nej eller Fy (vilket du naturligtvis har tränat på tidigare) samtidigt som du håller hunden i från dig. Beroende på situation och hundens storlek kan du göra det på olika sätt:
- Har du kopplet på, så håll ut armen med sträckt koppel så att hunden inte kommer åt dig.
- Bind fast hunden i en stolpe, träd eller ge den till någon som står bredvid dig. Ta ett par steg ifrån hunden.
- Ta ett milt tag om nackskinnet och sätt hunden ner. Stryk den lugnande över bringan, visa att den får mer uppmärksamhet om den är lugn.
- Placera hunden i ett angränsande rum med ett kompostgaller mellan er. Stäng inte dörren, det är bättre att hunden fortfarande ser dig men inte kommer åt dig.
- Avled med någonting, en kamptrasa, en boll eller något annat som hunden är intresserad av.
Byteshandel
Om hunden har tagit någonting som den inte får ha, försök inte att rycka tillbaka saken eller jaga hunden. Då kommer du garanterat att få en jaktsituation.
Hunden förstår att den tydligen fått tag på ett väldigt speciellt byte. Om husse så gärna vill ha saken, då måste det vara riktigt spännande så då är det bäst att hålla i det ordentligt.
Erbjud istället någonting annat som är värt mer i hundens ögon, du får fjärrkontrollen och hunden får bollen.
Lägg sedan bort fjärrkontrollen så att inte hunden får tag på den igen eftersom hunden annars snart lär sig att husse leker med mig och bollen om jag tar fjärrkontrollen.
Stressad eller uttråkad hund
Om du har en äldre hund som fortfarande biter eller tar saker bör du fundera på varför hunden beter sig så.
Det kan naturligtvis finnas en mängd olika orsaker till detta men fundera över om någon av följande kan stämma:
- Hunden är stressad och har svårt för att koppla av. Är hunden ofta med på olika aktiviteter, följer efter dig från rum till rum eller är alltid uppmärksam på omgivningen? Olika raser är naturligtvis olika på dessa punkter men generellt så bör hunden kunna koppla av så mycket hemma att den kan lägga sig ner och sova fast övriga familjen inte sitter still.
- Hunden tillhör en ras som vallar med hjälp av att bita boskapen i bakhasorna. Den kanske helt enkelt försöker valla runt dig?
- Hunden är understimulerad. Den kanske ofta får ligga ensam eller att den kräver mer mental stimulans än vad den får. Oftast räcker det inte bara med promenader, en hund behöver få arbeta med hjärnan också. En stund varje kväll med en aktiveringsleksak kan göra underverk för vissa hundar.
- Den enda egentliga kontakt hunden får med dig är när den hittar på något sattyg. Ärligt talat hur mycket tid ägnar du åt din hund och faktiskt gör något tillsammans med den? Hunden kanske mest får klara sig själv hemma och på promenaderna har du tankarna på något helt annat än på hunden. Det är tyvärr inte alltför ovanligt att hundpromenaden ägnas åt att klara av alla telefonsamtal till släkt och vänner och hur intressant är du då i hundens ögon? Läs mer på Aktivera hunden utomhus.
Glädjebitande
Många hundar, speciellt om de tillhör en apporterande ras vill gärna ha något i munnen när de blir glada.
När du kommer hem och hunden kommer och hälsar på dig, full av energi är det inte ovanligt att den försiktigt tar din arm i munnen.
Är hunden en glädjebitare brukar de lära sig att inte ta i för hårt, så det blir sällan något problem.
Men vill du inte att hunden ”biter” dig eller dina besökare i armen, ha istället en speciell leksak liggande i hallen som hunden får ha en liten stund. Ta sedan bort den och lägg tillbaka den i hallen så att den finns till hands nästa gång du kommer hem.
Låter du leksaken ligga framme tappar hunden troligtvis snart intresset för den och återgår till din arm igen. Saken blir mer spännande om hunden bara får ha den under hälsningsritualen och inte annars.
Vänd energin till något nyttigt
Om din hund alltid tar strumporna och springer i väg med dem, låt den använda energin till något nyttigt istället. Lär hunden att strumpor som den hittar på golvet ska läggas i tvättunnan och att hunden blir belönad för det.
En hund kan bli riktigt effektiv i sin städiver om du lägger ner lite tid på att lära den var de olika sakerna ska vara.
Läs även Dessa vassa valptänder som biter! och Labrador om biter