Golden retriever valpen Aksel biter i leksak

Dessa vassa valptänder som biter!

Nu är Aksel elva veckor gammal och hans tänder har börjat märkas mer och mer… Han biter på det mesta som passerar honom, oavsett om det är storebror Gösta eller grannens roliga näsa. Och tänderna är sylvassa!

Världen upptäcks genom munnen

Alla valpar biter, så är det! Precis som med småbarn så ska världen upptäckas genom munnen. Allt stoppas in – både nyttigt och onyttigt. Ibland till och med sådant som är farligt.

Småsten klassar jag nog som onyttigt medan cigarettfimpar definitivt är farligt. Gräs och mossa kanske kan räknas som nyttigt?! Gott tycks det i alla fall vara.

Bytesleken motverkar vaktande

Eftersom vi plockar saker ur Aksels mun rätt många gånger på en dag är risken väldigt stor att han lär sig att vi bara snor hans roliga byten hela tiden.

En sådan hund kan snabbt utveckla ett vaktbeteende mot sin ägare. Så fort husse eller matte närmar sig så smiter hunden undan. Eller så börjar hunden morra för att försvara sin kotte eller vad den nu har fått tag på.

Ett bra tips där är att alltid ha lite torrfoder i fickan. Då kan jag snabbt erbjuda Aksel en bit mat om jag får hans kotte. Vi byter helt enkelt- du får något av mig, så får jag något av dig.

Samtidigt tränar jag in Loss-kommandot (eller Tack som många använder). När han spottar ut kotten säger jag Loss och så får han torrfoder-kulan som belöning.

Avleda uppmärksamheten

valpen Aksel, golden retriever biter i leksak

Mindre roligt är det att han har upptäckt att det är väldigt gott att gnaga på soffan. Och får man inte det så kan man ju alltid prova att gräva ett hål i soffdynan! 🙂

Än så länge fungerar det rätt bra att avleda hans uppmärksamhet. När han biter på soffhörnet, harklar jag lite irriterat.

Så snart han tittar upp på mig säger jag Bra! och börjar göra något roligt.

Har jag en leksak i närheten, börjar jag dra den fram och tillbaka på golvet. Annars klappar jag i händerna eller lockar på honom. När han kommer fram till mig så leker vi en liten stund eller så tränar vi på ögonkontakt eller sitt/ligg.

Händer byts mot leksak

Biter han i våra händer så byter vi oftast mot en leksak. Därför är det bra att det finns leksaker lite överallt. Snabbt så tar vi leksaken och ger honom den samtidigt som vi tar bort handen.

Ofta kan man behöva göra leksaken lite roligare genom att busa med den. Dra leksaken längs med golvet eller göm den bakom dig för att sedan snabbt låta den kika fram innan den återigen försvinner.

Att bara stoppa in en leksak i hundens mun brukar sällan fungera. Då är händerna garanterat roligare.

Annons för Baxter hundleksak

Lär sig hur hårt man biter

Eftersom Aksel är en retriever har han instinkten med sig att saker ska bäras i munnen. Det innebär också att vi inte alltid nekar honom att ”bita” i händerna.

Om han ömt nafsar i fingrarna får han göra det- det är när han övergår till att riktigt bita som vi byter till leksaken. På så sätt kan han så småningom lära sig hur hårt han får bita.

Hundar ignorerar

Två golden retrievers leker med varandra
Gösta och Aksel busar

Gösta använder hundspråket till att markera när det blir för mycket. Kommer Aksel farandes och vill busa med honom och han inte är intresserad så ligger han still utan att röra en min.

Även när Aksel hoppar på honom, skäller på honom och biter honom i öronen eller svansen så ignorerar Gösta honom helt. Blir Aksel för jobbig så vänder Gösta sig bort från honom eller helt enkelt reser sig upp och går därifrån.

Håller Gösta och Aksel på och leker med varandra och någon blir för hårdhänt, så skriker den andra till. Då lugnar leken ner sig en stund.

Precis samma sak händer då Gösta leker med sin kompis Shanti. Blir det för mycket för någon part så stannar den upp och går lugnt bort för att dricka vatten.

Vill du läsa mer? Läs gärna Hundar som nafsar eller biter

Förra artikeln om Aksels utveckling och träning hittar du på Rumsren valp?

Rulla till toppen