Hund som skäller

Hund blir galen vid hundmöten

Har jättejobbigt vid hundmöten med min dansk-svenska gårdshunds hane. Han blir helt galen och går inte bryta på något vis. När han
var liten blev han påhoppad vid två tillfällen av hundar som sprang ut från trädgårdar när vi gick förbi och blev då ordentligt skrämd. Han blev inte blivit skadad men påhoppad helt utan anledning.

Vad kan jag göra åt detta? Ska tillägga att vi har brorsan med på promenader så det är ju dubbelt upp. Brorsan skäller men är väldigt osäker. Tacksam för svar.


Det är ju förståeligt om han reagerar när han har blivit skrämd tidigare. Det han nu säger med full kraft är: – Kom INTE hit för jag är rädd för dig!
Ur hur hans synvinkel är det bättre att varna redan på håll, istället för att bli överraskad.

Nu är det inte lätt att träna när du har två hundar med dig ut. Försök därför att sära på dem ibland eller försök att få någon med dig som kan ta den ena hunden.

Osäker hund ser sig om

Stärk självkänslan

Du måste jobba med flera olika saker parallellt, dels är det förstås hundmötena men även att stärka deras självkänsla rent allmänt.

Hur du kan stärka självkänslan kan du läsa här: Bygg upp hundens självkänsla.


Hitta en super-belöning

Varmkorvar på hög

När det gäller hundmöten behöver du hitta något som de verkligen ser som en belöning! Är det en speciell leksak eller något ätbart? Korv, torkad blodpudding, mjukost?
Se sedan till att du alltid har det med dig ut! Se också till att hundarna inte har tillgång till belöningen i vardagen, har du en speciell leksak ska den BARA användas som belöning.


Fokusera på att träna

Nu gäller det att du bara fokuserar på att träna hundarna (hundpromenad = hundträning). Lägg bort telefonen och andra saker som kan störa!


Gå åt sidan

När du redan på långt håll ser att ni kommer att möta en hund, kontrollera snabbt av omgivningen. Detta för att se om det är möjligt att gå ordentligt åt sidan någonstans.

Det kanske går att gå upp på en gräsmatta, in i en skogsdunge eller svänga in på en tvärgata. Plocka fram belöningen (innan hundarna hinner börja varva upp) och sväng snabbt åt sidan. Låt dem leka med leksaken eller smågnaga på godiset under tiden som du går åt sidan..

Ge dem inte belöningen helt på en gång utan håll den fortfarande i handen. På så sätt kan du styra in dom åt det håll som du vill.

Vill de inte följa med dig åt så får du dels locka med belöningen och dels placera dig själv så att du i princip föser dem åt det håll du vill med hjälp av din kropp och dina ben. (Vilket är svårt med två hundar!).

Rea på VGW hundsele


Försvarsmur

Labrador på Glannas hundkurs

När ni kommer åt sidan är ni förhoppningsvis på sådant avstånd att han inte känner sig direkt hotad.

Där stannar ni och du ställer dig framför hundarna så att du bildar en ”försvarsmur” mot den mötande hunden.

Bägge dina hundar får gärna se den andra hunden men inte vrålstirra (då triggar de troligen den andra till att börja skälla), men du ska hela tiden finnas mellan dem och hunden.

Ur hundarnas synvinkel ska du kunna ta första smällen om den främmande hunden kommer rusande. Prata med dem, belöna massor om de är tysta.

Går det till och med att låta dem utföra något så är det perfekt. Ni kan träna på sitt, ligg, vacker tass, snurra, dansa eller vad som helst bara så att du får deras uppmärksamhet. Massor av belöning hela tiden!


Gå lugnt

När den andra hunden har passerat kan ni gå tillbaka ut dit ni var på väg. MEN nu gäller det att de inte får rusa fram och nosa efter den andra hunden på en gång!

De ska kunna gå lugnt hos dig en bit innan du säger varsågod och släpper fram dem så att de kan få nosa lite längre bort.

Detta för att de inte ska bli belönade (nosandet är en belöning i detta fall) när de är stressade och uppjagade.


Godisväskor till hundträning


Var den som tar första smällen

Skulle ni någon gång bli överraskade av en hund som plötsligt dyker upp så är det bara att acceptera att de kommer att skälla. Men även i det läget bör du snabbt som sjutton placera dig mellan dina hundar och den andra.

Du ska ALLTID vara den som tar första smällen! Även om den smällen mest är i deras tankevärld.

Försök att vara lugn, ryck inte i kopplet och skrik inte åt dem! Ju stressigare du hanterar situationen, ju stressigare blir mötet.

Hur otrevligt du än tycker att de beter sig så förvärrar du bara situationen genom att skälla på dem.

Man kan inte hota bort en rädsla! Hundarna kommer bara att tycka att du ”hjälper” dem att skrika på den farliga hunden.

Arg hund skäller på en annan hund

Lugna ner er

Har ni varit ute för en jobbig situation, stå kvar på platsen en stund så att både du och hundarna hinner lugna ner sig innan ni går vidare.


Tar tid!

Nu vet jag inte hur gamla dina hundar är men ju äldre de är desto längre tid tar det att träna bort en ovana.

Det är inte alls ovanligt att det tar flera år innan hunden kan hantera de flesta hundmöten bra. Men ju mer ni tränar desto bättre kommer det att gå.


Läs mer

Läs mer på Tips på hur du tränar på jobbiga hundmöten


Rulla till toppen