Barn och husdjur brukar kunna fungera utmärkt tillsammans, så länge som det finns en vuxen närvarande. Små barn ska aldrig lämnas ensam med en hund. Ett litet barn kan aldrig förstå att det gör ont om man drar i hundens päls eller öron.
Främmande hundar
Möter ni en främmande hund får varken du eller barnet gå fram utan att först fråga hundägaren om lov. Det är en av de viktigaste regler du kan lära ditt barn när det gäller att umgås med djur!
Hunden kanske är rädd eller osäker för nya människor, den kanske är sjuk eller har ont någonstans och inte vill bli hälsad på. Vill inte ägaren att ni ska hälsa måste du respektera det! Det hjälper inte om du blir sur eller försöker övertala henne/honom.
Får du eller barnet tillåtelse att hälsa, sträcker ni fram handen och låter hunden själv komma fram och nosa. Klappa inte heller hunden uppe på huvudet, många hundar tycker att rörelsen med handen ovanför huvudet är skrämmande. Det är bättre att klia hunden under hakan eller bakom öronen.
Hunden i familjen
Har ni en hund inom familjen eller i den närmaste bekantskapskretsen som barnet ofta träffar måste du som vuxen dels lära barnet att umgås med hunden och dels lära hunden att umgås med barnet.
Ett litet barn (under 6–7 år) ska inte lämnas ensam med en hund! Små barn förstår inte att de kan göra hunden illa och barnet förstår heller inte dina tillsägelser. Det hjälper inte att du har sagt åt din två-åring flera gånger att inte dra i hundens öron, det kommer att ske i alla fall. En hund som blir utsatt för obehag försöker tala om det och skulle det inte hjälpa så nafsar den barnet till slut.
Lär barnet att aldrig röra hunden då den äter, sover eller har ett ben/favoritleksak. Går hunden iväg när barnet kommer ska hunden också få vara i fred. Låt inte barnet följa efter hunden. En hund som inte får vara ifred blir till slut stressad och irriterad och kommer att markera när den har fått nog.
Inrätta en speciell plats där hunden får vara helt i fred. Om du lär både hunden och barnen att de absolut inte får leka där så kommer hunden snart att dra sig dit så snart det blir för stojigt.
Inte kramas
Ett barn bör heller inte krama en hund innan du är helt säker på att hunden inte har något emot det. Hundar har precis som vi människor egna kroppszoner som de inte vill att andra kommer innanför utan att det känns olustigt. Läs mer om dessa zoner på Stärk hundens självkänsla.
Hunden behöver också lära sig att umgås med barn. Helst ska den göra det redan som liten valp men det går även att lära en äldre hund, läs mer på Socialisera valpen. Låt barnen bli en positiv resurs, de kan sitta på golvet och kasta/rulla en boll till hunden, de kan ge hunden en godisbit varje gång hunden själv kommer fram till barnet.
Är det ett lite äldre barn kan han/hon vara delaktiga i hundens träning genom att lära den olika tricks och konster. Men du bör inte lämna över rastningen av hunden till ett barn innan barnet närmar sig tonåren. Barnet ska inte bara klara av att hantera din hund utan även att kunna lösa situationer med t.ex. en framspringande lös hund.
Hunden visar sitt humör med kroppsspråket
De allra flesta hundar försöker att visa om de tycker att något är jobbigt, problemet är bara att vi människor ofta inte förstår deras signaler.
Känner hunden sig trängd kan den lägga öronen bakåt, vända bort huvudet eller hela kroppen och bli stel. Hjälper inte det kan den fortsätta med att gäspa eller flåsa för att senare övergå till dova morrningar och kanske visa ragg.
Kommer hunden ändå inte ur situationen kan det sluta med att den hugger eller nafsar och är det då ett barn som är i närheten tar bettet ofta i ansiktet eftersom det är närmast.
Har hunden under en längre tid känt sig hotad eller stressad reagerar den ofta betydligt snabbare och hoppar då över några av de inledande signalerna.
Visar hunden att den vill vara i fred, ska du och barnet resa er sakta upp och gå lugnt därifrån. Gör ni några hastiga rörelser eller skriker så kan hunden reagera blixtsnabbt i tron att det är en fara som lurar.
Olika på olika raser
Människan har under århundraden medvetet avlat fram olika sorters hundar. Vissa raser ska ha mycket kontakt med ”flocken” och klara av ett socialt umgänge medan andra ska kunna agera betydligt mer självständigt. Vissa raser har lättare att vakta sin omgivning än andra osv.
Det är därför jätteviktigt att du som hundägare vet vad du har i kopplet! Ta reda på rasen eller rasernas ursprung, vad är din hunds egentliga arbetsuppgifter? Även om du tycker att hunden är snäll och gullig är det ett rovdjur som vi har domesticerat och den aspekten kan vi aldrig komma i från.
Men även om hunden tillhör en, i normala fall, trevlig och godmodig ras kan just denna individ ha dåliga erfarenheter av människor och/eller barn. Hunden kan också vara sjuk eller ha ont någonstans och då är tröskeln lägre innan den reagerar.
Regler för att hälsa på en hund
- Gå aldrig fram till en hund utan ägarens tillåtelse, inte ens om du känner hunden sedan tidigare. Är inte hundägaren närvarande kan hunden reagera helt annorlunda än vanligt.
- Stirra aldrig en främmande hund i ögonen! Ögonkontakt från en hund är normalt ett förtroende mellan hund och ägare. Visserligen finns det hundar som gärna tittar i ögonen men är hunden osäker av sig kan det istället stressa fram en olustig situation.
- Spring inte mot eller från hunden, skrik absolut inte och vifta inte heller med armar och händer. Hunden kan tro att du (eller barnet) leker och jagar därför efter. En hund som springer, leker och hoppar kan snabbt fälla ett mindre barn och skador kan snabbt uppstå.
- Rör inte en hund som är bunden, äter, ligger ner, sover eller har ett ben i närheten. Även den mest beskedliga hund kan känna sig trängd i en sådan situation.
- Ignorera hunden, låt alltid hunden ta första kontakten med dig. Titta bort, prata med ägaren istället och kommer hunden fram och vill bli hälsad på, sätt dig gärna på huk. Många hundar tycker att det är väldigt obehagligt om du lutar dig fram över hunden. Var dock beredd på att det kan vara en väldigt puss-glad hund som kommer mot dig.
Läs mer
Vill du läsa hur vi hanterar vår hund Aksel och våra barnbarn? Läs Småbarn och hundar på vår blogg