Känner på tänderna på en liten valp

Socialisera valpen

När du får hem din valp väntar en spännande period. Men överbeskydda inte valpen, den behöver få lära sig att det händer konstiga saker runt omkring för att den ska kunna bli trygg i din närvaro. Se till att socialisera valpen säger uppfödaren, men varför är det viktigt?

Socialiseringsperiod

Perioden mellan ca 3 och 12 veckors ålder kallas för hundens socialiseringsperiod. Det är vid denna tid en hund har som lättast att knyta känslomässiga band och relationer. Då är hunden öppen för nya intryck som finslipas under leken.

Har du köpt valpen av en seriös uppfödare brukar de ha sett till att valparna har fått vara inne med familjen för att vänja dem vid alla vardagliga ljud. Förhoppningsvis är valpen redan van vid barn, diskmaskin, dammsugare och tv. Nu är det upp till dig att fortsätta detta arbete genom att låta valpen få följa med på många olika platser.

Viktigt att tänka på när du ska socialisera valpen är att du uppträder lugnt! Om du hetsar upp dig, blir rädd och kanske lyfter upp valpen kommer den också att bli rädd.

Hundvalp Astra- Cão da Serra da Estrela


Socialiseringsplan

Vad du behöver vänja din hund vid beror naturligtvis på var och hur du bor, men några olika situationer du bör vänja hunden vid är:

Barn

Barn låter mycket och de rör sig inte på samma sätt som vuxna. Har du inte egna barn, ta med dig hunden och promenera utanför ett dagis eller en skola. Låt barnen få komma fram och klappa hunden (efter att de har frågat om lov först). Ibland kan någon av dem få ge valpen en godisbit som du har med dig. På så sätt lär hunden sig att barn är riktigt trevliga.

Godisväskor till hundträning

Olika personer

Vänj valpen vid att andra personer klappar den, tar i och lyfter upp den. Låt gärna någon bekant få peta lite i munnen, titta i öronen osv. för att den ska bli van vid hantering. Låt den möta personer som inte rör sig på samma sätt som husse eller matte, t.ex. som sitter i rullstol, går med rullator eller käpp. En person med solglasögon, hatt eller paraply kan vara en ny upplevelse för hunden. Likaså cyklister, inlines-åkare eller mopedister.

Andra hundar

Vänj hunden vid andra hundar, stora såväl som små. Är den andra hunden inte aggressiv så är det jättebra träning att låta valpen få leka med en lite äldre hund. De måste få lära sig hundspråket också och det är vi människor dåliga på. Ju fler vänliga hundar valpen träffar som liten ju större förtroende får den för okända hundar.

Två valpar som busar

Hushållsljud

Tv:n, dammsugaren, gräsklipparen, hårfönen, telefonen, dörrklockan, slammer med kastruller, ja allt som låter i ett hem. Det är ingen idé att tassa runt på tå för att inte störa valpen, du gör hunden en större tjänst genom att låta allt vara som vanligt.

Byggen/vägarbeten

Maskiner som låter mycket, luktar konstigt och människor som ropar är bra träning. Likaså att passera sopbilar, lastbilar och tåg.

Bilåkning

Många valpar tycker inte om att åka bil så det gäller att ta den med i bilen ofta men väldigt korta sträckor i början. Se också Att resa med hund.

Andra miljöer

Bor du på landet, ta med hunden in till stan och låt den få uppleva allt ljud det är där. Bor du i stan, ta med dig hunden till landet och passera en ko-, häst- eller fårhage.

Hund hälsar på en häst

Broar och tunnlar

Att vistas högt uppe på en bro med bilar passerande nedanför kan vara skrämmande. Även att vistas i en tunnel där alla ljud blir förvrängda är en konstig upplevelse.

Bussar, tåg och båt

Åk buss och tåg med hunden, även om det bara är mellan två stationer. Har du möjlighet att prova, ta med dig hunden i en båt också.

Snygga halsband och koppel till hunden

Olika underlag

Skiftande underlag kan vara skrämmande. Vänj valpen med trägolv, mattor, sten, sand, gräs, snö, vatten, gallerdurkar (finns ofta på trappor vid lastkajer, där kan man också träna höjder) osv.

Folksamlingar

Mycket folk innebär höga ljud och många dofter för en hund. Dessutom ser hunden inte mycket mer än ben och fötter. Vissa hundar tycker att det är rätt läskigt. Vänj hunden sakta vid att det ibland blir trångt.

Har du en liten hund kan det vara bra om den istället får vara i en väska eller bur. Risken är annars stor att någon trampar på hunden av misstag.

Folkmassa

Trappor, hissar och rulltrappor

En växande hund bör inte springa upp och ner i trappor flera gånger per dag. Det gäller speciellt stora raser eftersom det tar tid innan deras muskler och leder är fullt utvecklade.

Träna hunden att åka hiss. Förbered med gott godis så förknippas hissen snart med något positivt.

Rulltrappor bör du dock undvika om hunden inte är så liten att du kan bära den. Risken att hunden skadas i en rulltrappa är annars stor. Det är väldigt lätt hänt att tassar eller svans kommer i kläm.

Skott, åska och fyrverkerier

Att träna valpen att inte bli rädd för åska och fyrverkerier är ett långt projekt. Det bör ske så gott som dagligen under minst ett par månader så börja i god tid innan nyår. Läs mer om hur du går tillväga på Hundens rädsla.

 

Rulla till toppen