Äldre katt i närbild

Kattpest- farlig sjukdom som även innekatter drabbas av

Kattpest är en virussjukdom som kan leda till en katts död inom några timmar. Smittan kan finnas kvar i miljön i upp till ett år och under tiden smittas nya katter. Även innekatter som inte träffar andra katter kan bli smittade eftersom du kan ta med dig smittan in via t.ex. kläder eller skor.


Kattpest är ett virus

Kattpest orsakas av ett parvovirus som finns över hela världen. Eftersom det sprids lätt bland ovaccinerade katter så är det en relativt vanlig sjukdom även i Sverige.

Framförallt sprids det med kattens avföring men även genom att en katt träffar en infekterad katt eller rör sig i områden där kattpest finns. Många vuxna katter är smittspridare utan att deras ägare är medvetna om det. Vuxna katter som i övrigt har en bra grundfysik blir nämligen inte alltid sjuka av viruset.


Smittan kan klara sig länge

Parvoviruset kan klara sig i miljön i upp till ett år och kommer under den tiden att smitta nya katter. Dessutom biter inte de vanliga desinfektionsmedlen på viruset, därför krävs det noggrann specialrengöring av de inomhusmiljöer där smittade katter har vistats.

Innekatter kan vara extra utsatta för kattpest

Katter som endast är inomhus och som inte träffar andra katter kan vara extra utsatta för parvoviruset då de inte har samma uppbyggda immunförsvar som en utekatt har.

Du kan som kattägare ta med dig viruset in genom att det har fastnat på dina skor, kläder eller andra saker som du har haft utomhus. Bor du i villa kan viruset också finnas i din trädgård och du tar det med dig in med jordiga skor och händer.


Unga katter drabbas hårdast

Två kattungar- Stina och Piffi

Dödligheten i kattpest är mellan 25–90% där de yngsta katterna drabbas värst. En katt som överlever de första fem dagarnas behandling har goda chanser att tillfriskna inom några veckor.


Symptom på kattpest

Inkubationstiden, det vill säga den tid det tar för symptomen att visa sig från det att katten har smittats, är cirka fyra till fem dagar. En del katter blir inte sjuka alls, andra blir trötta och får lite feber under några dagar för att sedan tillfriskna.

De katter som insjuknar kan dock snabbt bli riktigt sjuka, vissa dör redan efter några timmar efter att symptomen har visat sig. Det är framförallt unga katter som drabbas så kraftigt.

De katter som insjuknar med ett lite långsammare förlopp får hög feber och smärtor i buken. Katten blir slö, kräks och får diarré vilket snabbt får till följd att katten blir uttorkad.

En dräktig katt som smittas kan få missfall även om honan själv inte visar några symptom på att vara smittad. Kattungar som är infekterade då de föds kan ha olika typer av hjärnskador, skador som ofta inte märks förrän de är två till tre veckor gamla.

Katt spanar efter byte i gräset

Hur ställs en diagnos på kattpest?

Misstänker du eller veterinären kattpest kommer det att tas blodprov på din katt. Där kan man se om antalet vita blodkroppar är lågt och om kattens immunförsvar har bildat antikroppar mot viruset.

Har du tillgång till kattens avföring kan det också analyseras för att se om det innehåller parvoviruset.


Vaccinera din katt!

Det finns vaccin att ge mot parvoviruset och rekommendationen är att vaccinera kattungen vid 7–8 veckor och vid 12 veckors ålder. Därefter brukar det räcka med att ge katten vaccination vart tredje år, men det kan skilja beroende på vilket vaccin som just din veterinär ger.

Alla katter, även innekatter bör följa det vaccinationsprogram som Statens veterinärmedicinska anstalt (SVA) rekommenderar.


Källor: Statens veterinärmedicinska anstalt (SVA), Kattpest, Kliniskt uttryck och immunoprofylax av Lovisa Staaf Hästö (SLU 2015)

Rulla till toppen