Låt din hund få hjälpa till att bära, vare sig du ska ut och fjällvandra eller gå en liten promenad i närområdet. Det är ett bra sätt att låta hunden få känna sig nyttig och ha en egen arbetsuppgift. Med lite träning så brukar de flesta hundar tycka att det är roligt att bära, eller klövja som det kallas.
Vad betyder att klövja med hunden?
Enligt Svenska Akademiens ordlista (SAOL) betyder ordet Klövja: ”lägga börda på packsadel på lastdjurs rygg så att lasten fördelas i jämvikt på båda sidor”.
Så när hunden bär packning med hjälp av en väska på ryggen, så klövjar hunden. Detta kan hunden få göra i samband med att ni är på vandring, på utflykt eller som allmän bärhjälp hem från affären.
Varför är klövjning bra för hunden?
Alla hundar mår bra av att få känna sig delaktiga och få olika typer av uppgifter i livet. Om din hund inte har någon speciell uppgift som den kan ägna sig åt, kan klövjning vara en bra aktivitet. Hunden kan till exempel få bära sina egna vattenflaskor och på så sätt få både mental och fysisk stimulans.
Kan alla hundar bära en väska?
I princip kan alla hundar klövja om de är friska. Hunden bör vara färdigväxt innan den får bära en klövjeväska med vikt. En ung eller äldre hund kan också klövja men då utan eller med väldigt lite packning.
En frisk och vältränad hund klarar att bära ca 25% av sin egen vikt. Detta varierar naturligtvis också på hur länge och i vilken terräng ni går. Se alltid till att du anpassar väskans storlek och lastvikt till din hunds storlek och ork!
Det finns många typer av väskor- vilken ska jag välja?
Det finns många typer av klövjeväskor, både till stora och små hundar. Väskorna finns också i flera prisklasser så det kan vara värt att fundera på hur ni ska använda den. Är ni ofta ute på långa vandringar eller ska den bara användas till och från affären någon gång i månaden? Det finns dyrare klövjeväskor i lättviktsmaterial som är vattentäta och andas, men de finns också i betydligt enklare utförande.
Du bör prova väskan på din hund redan i affären. Klövjeväskan ska sitta tillräckligt hårt så att den inte kanar runt på hundens kropp. Samtidigt får den inte sitta så hårt så att hunden får skavsår eller får svårt att röra sig ordentligt.
Väskan ska sitta långt fram på hundens kropp. Det är hundens framben, inte rygg, höfter eller bakben, som ska ta upp tyngden. Kontrollera att hundens armbågar inte slår i väskans fack då hunden rör på sig.
Förvaringsfacken ska sitta fast, är de lösa kan de flytta på sig då hunden springer och då hamnar hela väskan snett. Finns det flera mindre fack kan det underlätta packningen.
Kontrollera också att det inte finns några sömmar eller andra delar som kan skava. Idealet är om hela ryggdelen är i ett enda stycke. Den får också gärna vara lite vadderat.
Ett handtag på ryggen kan också vara praktiskt. Speciellt om ni går i skogen eller på fjället. Du har då möjlighet att hjälpa hunden genom mer oländig terräng.
Vad ska jag tänka på?
Innan du och hunden ger er i väg ska du säkert veta att din hund är frisk.
Hunden ska också stegvis ha fått träna på att både ha klövjeväskan på sig och att gå med ökad lastvikt.
Tänk på att vikten är jämnt fördelad på båda sidor av hunden. Ett sätt att kontrollera fördelningen av vikten är att hänga klövjeväskan över ditt lår, då känner du själv hur vikten är fördelad.
Lasten ska dessutom vara packad så den får en låg tyngdpunkt. Tyngre saker placeras längst ner och lättare högre upp.
Ta för vana att med jämna mellanrum kontrollera att klövjeväskan fortfarande sitter bra på hunden. Då upptäcker du snabbt om packningen har flyttat på sig eller om hunden börjar få skavsår.
Är ni ute på längre vandringar bör du låta hunden få röra sig utan väska en stund när ni tar pauser. Precis som att du tycker att det är skönt att ställa ifrån dig ryggsäcken, så vill hunden också det.
Hur tränar jag hunden att klövja?
Är din hund van vid att ha en sele på sig så är inte steget till en klövjeväska så stort. Starta med att låta hunden ha väskan (utan vikter) på sig inomhus några minuter under flera dagar. När du ser att hunden känner sig bekväm med den på, kan ni fortsätta ut och ta några korta promenader utomhus.
Gradvis ökar du på vikten och längden på promenaderna. Beröm och belöna hunden frikostigt i början. Du vill att hunden får en positiv upplevelse av att gå med en klövjeväska på sig.
Fler roliga aktiviteter med hunden
Fler roliga aktiviteter för dig och din hund hittar du på : Aktivera hunden utomhus och Aktivera hunden inomhus
Källa: Svenska akademiens ordlista | Svenska Polarhundklubben | Redog