Att leva med en döv hund ställer lite andra krav på dig som ägare. Det är inte svårare att träna en döv hund, du måste bara närma dig och träna din hund på ett annat sätt.
Med din hjälp kommer hunden att kunna få ett bra liv trots sin hörselskada.
Hundar är signalkänsliga
Hundar är signalkänsliga och läser vårt kroppsspråk i större utsträckning än vad vi tror. En hund som inte hör måste tränas till att läsa dina signaler ännu mer.
Du måste också lära dig att använda olika handtecken då du kommunicerar med hunden. Handtecken kan vara lika användbart för en hörande hund, som kanske drabbas av hörselproblem på äldre dar.
Vad ska jag tänka på?
Ta för vana att aldrig närma dig hunden bakifrån utan att göra den uppmärksam på att du kommer. Eftersom hunden inte hör när du närmar dig den, måste du stampa eller dunsa lite mer i golvet. Den kommer då att känna vibrationerna av dig och blir inte skrämd av ditt uppdykande. Du kan också blinka med en lampa för att förvarna att du är på väg.
Ligger hunden och sover kan du ta för vana att hålla handen precis framför nosen så den känner din lukt innan du väcker den. Du kan också stryka den lätt över huvudet, röra lite vid hundens säng eller blåsa lite försiktigt på hundens kropp för att markera att du finns där. Gör inga hastiga rörelser, för då kan du skrämma hunden istället. Men gör det gärna på samma ställe på kroppen varje gång så lär sig hunden att det är du.
Utomhus bör du ha hunden kopplad om du inte är på ett säkert område. Hunden hör ju inte om det plötsligt kommer en bil eller en annan hund springande. En långlina/spårlina fungerar ofta bra. På så sätt kan hunden röra sig mer än i ett vanligt koppel.
Kontaktövningar är jätteviktiga!
Första steget i att träna en döv hund är att lära den att ta kontakt med dig, vilket i och för sig även gäller hörande hundar.
Börja med att belöna din hund med en godis eller leksak när den tittar på dig. På så sätt lär du hunden att det är värt att ta kontakt med dig.
Att träna kontaktövningar skiljer sig inte speciellt mycket mellan en hörande och en döv hund. Du kan kanske behöva peta till lite mer på den döva hunden om den tappar fokus. Men det ska inte vara några knuffar, bara så lätt att hunden tittar upp igen. Lär dig mer om att Träna kontaktövningar med hunden.
Många döva hundar blir väldigt bundna till sin ägare och håller automatiskt koll på var ägaren är.
Signal som betyder: bra- du gör rätt
Du behöver också lära din hund en signal som visar hunden att den gör rätt. En del använder tumme upp eller Ok som handtecken men du kan välja vad som passar dig bäst. Träna in den signalen genom att göra tecknet när hunden tittar på dig och belöna med en godbit.
Inkallning
För att kalla in din hund finns olika varianter. Du kan använda t.ex. en boll. Kasta den bredvid din hund (var noga med att inte träffa hunden!). Lär hunden att vända sig mot dig så fort en boll kommer flygandes. OBS! en del hundar kan bli rädda av att något kommer flygande förbi som hunden inte har hört. Börja därför träna detta på väldigt korta avstånd.
Du kan också blinka med en ficklampa, men det fungerar naturligtvis bäst om det är mörkt ute. Dagens ficklampor med led-belysning eller laserpekare syns ofta ganska bra även vid dagsljus. Lär hunden att en snabb följd av blinkningar innebär att den får en belöning hos dig, så har du snart fått till en inkallning.
Om du har hunden i din egen trädgård kan några snabba blinkningar med utomhusbelysningen betyda att hunden ska komma.
Har du tränat mycket på att hunden ska ta kontakt med dig, så kommer den automatiskt att titta till på dig för att se om du vill något, även när den är lös.
En variant som ofta fungerar bra är att lära hunden Handtarget. Den och mycket mer kan du läsa om på Inkallning- få hunden att komma till dig
Det finns också speciella halsband att köpa som vibrerar. Då är det viktigt att du först tränar hunden att ha det på sig, samt att vända sig mot dig så fort det vibrerar. Men vissa hundar tycker att de kännas obehagliga så pröva andra varianter först.
Handtecken för vanliga kommandon
Alla vanliga kommandon som ”sitt”, ”ligg” osv. måste läras in med hjälp av speciella handtecken. Kan du teckenspråket går det utmärkt att använda det, annars använder du dina egna tecken.
Ofta visar vi hunden med hjälp av händerna när vi ska lära den något nytt, oavsett om hunden är döv eller inte. Ett ”sitt” lärs ofta in genom att vi höjer handen med godisbiten upp över hundens huvud. ”Ligg” visar vi genom att föra handen ner mot golvet osv.
Tänk bara på att tecknen inte är för lika varandra, det kan bli förvirrande för hunden. Dessutom måste alla som har hand om hunden lära sig att använda samma tecken.
Du kanske inte är medveten om det, men du kommer att göra ett helt annat ansiktsuttryck när du säger ”nej” än när du säger ”bra”. Att se skillnaden i dina ansiktsuttryck hjälper också din hund att förstå innebörden av de tecken du använder.
Det svenska teckenspråkslexikonet hittar du på: https://teckensprakslexikon.su.se/
Markera att du går
En döv hund hör inte när du går ut. Ta därför för vana att markera för den att du tänker lämna den. På så sätt undviker du att den kommer att leta efter dig när du är borta.
Markering på halsband eller täcke
En del ägare till döva hundar markerar gärna det med en text på hundens halsband eller täcke. På så sätt kan förhoppningsvis andra människor ta hänsyn till hunden så att de inte kliver fram hur som helst. Samtidigt visar det, att även en döv hund har rätt till en plats i samhället.
Mer om döva hundar
Vill du läsa mer om dövhet hos hundar? Läs Att äga en döv hund
Källor: American Kennel Club | Deaf dogs rock | Positively Victoria Stillwell