Hur tänker din katt- bok

Hur tänker din katt?

Hur gör du för att få en trygg katt? Vill din katt ha annat kattsällskap eller trivs den bäst själv? Hur räddar du finmöbeln undan klösande? Är det bäst att ha katten inomhus eller utomhus? Vilket strö och vilken kattlåda är mest populära bland katter?

Hur tänker din katt av Bo Söderström (Bonnier fakta 2016)

Bo Söderström som är biolog har skrivit en lättläst bok utifrån en mängd olika forskningsrapporter.

Boken börjar med kattens historia och dess domesticering, eller som nyare forskning anser, brist på domesticering.  Han beskriver bland annat kattens liv, dess kroppsspråk och hur katt och människa samspelar med varandra.

Visste du att katter som lever i det fria väldigt sällan jamar? Men katter som däremot lever tillsammans med människor, har lärt sig att jamandet kan ge dem olika fördelar.

Goda vänner

Du som har katt vet säkert redan att om du vill att ni ska bli goda vänner så gäller det att katten får ta första steget att närma sig dig.

En katt föredrar en stor kattlåda framför en mindre. Har du möjlighet att ge den en större låda än de normala så är det bra. Däremot har forskarna inte sett någon direkt skillnad på om katten föredrar en låda med eller utan tak. Det verkar mest vara en smaksak. Är det dock en stor katt som väger över 6 kg så föredrar den oftast en låda utan tak.

Om du vill ha en social katt bör du se till att den har blivit ordentligt socialiserad under sina första levnadsveckor. En kattunge som inte har fått umgås med människor löper större risk att bli aggressiv mot människor när den sedan blir vuxen. Detta märktes tydligt i t.ex. USA. Där föds katter upp och säljs i djurbutiker och de får inte växa upp i ett normalt hem.

Slutsats: 

Det här var en bok helt i min smak! Drygt 200 sidor av fakta om våra katter, uppdelad i 6 olika avsnitt:

  • Det vilda i det tama
  • Kattens sinnen
  • Kattens beteenden
  • Kattens kynne
  • Katten och människan
  • Katten i hemmet

Boken passar både dig som har katt och dig som funderar på att skaffa dig en katt. Utekatt, innekatt, raskatt eller bondkatt spelar ingen roll, denna bok handlar om alla katter.

Dessutom får han ett stort pluspoäng av mig- han redovisar alla referenser till de rapporter han har plockat informationen ifrån.

Rulla till toppen