Många kattägare låter maten stå framme hela tiden så att katten kan äta när den vill. Men vad är egentligen bäst för katten? Hur ska jag tänka när jag har flera katter?
Karnivorer
Katter är köttätare, så kallade karnivorer. De behöver därför i huvudsak animaliskt fett och protein i sin mat.
Men i deras naturliga kost av smådjur och gnagare får de även i sig vegetabilier. Gnagaren har, innan den bli uppäten av katten, bland annat ätit frön och nötter och dessa näringsämnen tillgodogör sig även katten. Så att din katt tycker om att tugga på gräs eller andra växter är därför inte underligt. Se därför till att du inte har växter i din omgivning som är giftiga för en katt.
En katt kan dock inte leva av enbart vegetarisk eller vegansk kost!
Katter är jägare
Katter är jägare och i det vilda äter de små byten med ett lågt kaloriinnehåll men ett högt innehåll av vatten. Om katten inte får mat av oss människor tillbringar den ofta 10-12 timmar per dygn åt att jaga föda. Eftersom det går åt mycket energi att fånga bytena krävs det att katterna äter ofta för att få i sig tillräcklig näring.
De flesta katter i Sverige sköts om av någon, vissa är innekatter och andra utekatter, men de utfodras ändå av sin ägare. Därför behöver de egentligen inte jaga för födan. Utekatter jagar ändå eftersom det är deras instinkt men det är inte alltid de äter upp sina byten.
Aktiva på natten
Katten ger sig normalt ut på jakt i skymningen eftersom deras bytesdjur rör sig ute under den mörkare delen av dygnet. Men katter som lever med oss människor kan ha samma dygnsrytm som vi.
Leker du med katten och aktiverar den på olika sätt under dagen så kommer den också att sova mer under natten. Men är du borta på jobbet större delen av dagen så kommer din katt att piggna till framåt kvällen.
Jagar ensam, äter ensam
Även om flera katter kan leva tillsammans så jagar de själva. De tar inte hjälp av andra katter för att fånga sitt byte, de delar heller inte med sig av sitt byte utan äter upp det själva. Så har du flera katter kan de stressa varandra om de delar matplats. Därför är det bättre att ge katterna mat i varsin skål på olika håll i huset. Men det betyder också att du behöver vara hemma för att ge dem maten, på så sätt kan du också övervaka att varje katt äter det den borde göra.
Innekatter
Är din katt en innekatt är den med största sannolikhet mindre aktiv och behöver därför inte lika mycket mat. Du kan då behöva hålla igen på födan eller ge den mat som inte är så kaloririk. Det är dock viktigt att den får i sig de näringsämnen den behöver i övrigt.
En innekatt kan också behöva aktiveras i samband med måltiderna. Du behöver inte alltid servera maten i en skål, häll delar av måltiden i en aktivitetsleksak istället eller släng ut en bit i taget som katten får jaga. Olika tips hittar du på Aktivera din innekatt.
Torrfoder eller blötmat?
Vilken typ av mat du ger din katt spelar oftast inte så stor roll. Torrfoder har sina fördelar men också nackdelar, se gärna Dricker din katt tillräckligt med vatten?
Låter du torrfodret stå framme kan katten äta hur ofta den vill. Nackdelen är att vissa katter äter betydligt mer än vad de behöver.
Det blir också svårt om du har flera katter. Ofta är det någon av katterna som äter av de andras mat eller så blir det stressfulla situationer kring maten. Du vet heller aldrig hur mycket varje enskild katt äter. Då är det svårt att ha koll på deras hälsotillstånd.
Har du dessutom katter i olika ålder eller med olika sjukdomar är det ofta omöjligt att låta maten stå framme. De kan behöva äta mat anpassad till sin enskilda situation, och du kan behöva servera flera olika foder.
Ger du katten blötmat ska den inte stå framme. Den blir fort dålig och kan dra till sig flugor. Har katten inte ätit upp den inom en halvtimme får du ta bort skålen.
Slutsats- utfodra ofta
Slutsatsen är att katten föredrar många små mål mat fördelade över dess vakna period.
Jobbar du på dagarna kanske du kan fördela maten på flera mindre mål under den tid du är hemma i alla fall. Katter är anpassningsbara och lär sig snabbt när det är dags för mat.
Dessa råd gäller om katten är frisk. Får du andra råd av veterinären ska du naturligtvis följa dem.
Källor: https://journals.sagepub.com/doi/10.1177/1098612X18791877 | How to take care of your cat RSPCA | Aging Does Not Influence Feeding Behavior in Cats av S.Peachey and J. Harper, School of Biological Sciences, University of Nottingham 2002