En ledsen hund

Hur du vet att din hund har ont

Djur har ofta en otrolig förmåga att dölja sin smärta. Även om din hund har ont så kommer den att gå ut med dig och du tror att allt är som vanligt. Men det finns olika signaler som du ska vara uppmärksam på. Lär dig mer om dessa.

[cmtoc_table_of_contents]

Förändring- viktigaste signalen

Vi förväntar oss att hunden ska halta om den har ont i ett ben eller tass. Eller att den kanske ruskar på huvudet om det är öronen som värker. Men hur kan en hund förmedla att den har ont i magen eller tandvärk? Och hur visar den att det gör ont i lederna efter att den har sprungit i skogen?

I vilt tillstånd kan inte djuren visa att de är skadade, det försämrar deras chanser till överlevnad. Våra hundar har fortfarande denna instinkt och vill inte alltid att vi ska se att det gör ont. Så vilka signaler ska du vara uppmärksam på?

Den allra viktigaste signalen är FÖRÄNDRING. Ett förändrat beteende på något sätt, vare sig hunden blir extra aktiv eller ovanligt slö.

Trött hund ligger på en kudde

Ändrat rörelsemönster

Haltar hunden? Det är ett tydligt tecken på att något är fel. Men även mindre förändringar som att hunden inte gärna hoppar i och ur bilen eller hellre ligger på golvet än i soffan kan betyda att den har ont.

Är hunden stel när den har legat still en stund? Eller lägger den sig ner så fort den får en chans? Vill inte hunden springa eller leka som tidigare?

Verkar hunden pigg så fort den kommer ut men kanske inte riktigt orkar gå lika långt som vanligt? Eller så går hunden antingen långsammare eller snabbare än normalt.

Om hunden har en konstig kroppshållning, kanske står eller ligger på ett annorlunda sätt så kan den ha värk i till exempel ryggen, magen eller nacken. Den kan också lyfta ena tassen när den sitter eller står.

Graverad id bricka till hunden

Sover mer eller mindre

Är din hund tröttare än vanligt? Eller är den istället rastlös och verkar ha svårt att komma till ro.

Smärta kan göra att hunden har svårare att hitta en bekväm sovställning. Den byter plats titt som tätt innan den till slut faller i sömn. Är hunden vaken mycket på natten kommer den förstås att vara tröttare på dagen.

Ibland kan hunden ”självmedicinera” sig genom att vilja vara i mer rörelse än vanligt. Vid mycket rörelse frigörs olika hormoner som tillfälligt kan dämpa en smärta. Så även en väldigt aktiv hund kan ha ont!

Förändrat temperament

Om du själv har ont i huvudet är du troligen grinigare än vanligt, du orkar inte vara lika trevlig mot dina nära. Även en hund kan bli mer irriterad, antingen mot dig men oftare är det mot andra hundar. Börjar din hund skälla eller göra utfall mot andra hundar i en utsträckning som inte stämmer med tidigare bör du bli lite misstänksam.

Hunden kan också vara låg och dämpad, den kan verka håglös och ledsen. Den vill inte gärna vara med som tidigare, kanske drar den sig undan och ligger för sig själv.

Skäller, morrar eller gnäller

Hur mycket en hund skäller är väldigt individuellt. Det finns raser som har lättare till skall än andra, men även hundar inom samma ras skäller olika mycket.

Även om du har en hund som normalt kommunicerar mycket med rösten kan du märka en skillnad om hunden får ont. Hunden kan skälla på småsaker som den tidigare inte har brytt sig om.

Men hunden kan också protestera när du hanterar den. Kanske morrar hunden eller är allmänt ovillig när du kelar eller borstar den. En vardaglig hantering som du tidigare har fått göra kan hunden plötsligt protestera mot. Det kan göra ont när du rör vid vissa ställen och då vill inte hunden att du rör den överhuvudtaget.

Slickar eller biter sig själv

Om hunden har ont i en tass till exempel kan den slicka eller bita mer intensivt där. En hund som biter mycket långt bak på ryggen kan ha problem med smärta i analsäckarna.

Men en hund kan också slicka intensivt på mattor, täcken eller liknande. Det kan betyda att den har ont i magen. Slickandet blir ett sätt att bli av med smaken av sura uppstötningar.

Hanhund slickar sig ren

Skakar sig eller har snabb andning

Skakar hunden på sig mer än normalt? Titta då var den skakar, är det huvudet och öronen? Eller är det hela kroppen? Det kan ge ledtrådar till var det gör ont.

Flämtar hunden mycket eller har den en snabbare andning än motiverat? Det kan också betyda att hunden har ont någonstans.

Slutar äta och/eller dricka

När du känner dig sjuk minskar din aptit och det gör den även hos hunden. Om en hund som i vanliga fall glatt äter sin mat, börjar trilskas runt matsituationen mår den troligen inte bra. Även om hunden kanske får i sig allt den behöver, visar ändå det förändrade beteendet att något är fel.

Om hunden dricker mindre än vanligt bör du vara riktigt uppmärksam! Hunden klarar sig på mindre mat under en period, men den behöver få i sig vätska. Speciellt gäller det små hundar och valpar som har mindre resurser att ta av.

Bekväm hundsele

Små steg

Ibland kommer dessa förändringar i så små steg att vi inte alltid ser att hunden har fått ett annat beteende. Men tänk efter… hur har hunden varit den sista tiden?

Prata gärna med andra som träffar hunden regelbundet, har de också börjat upptäcka ett förändrat beteende?

Kontakta veterinär om du är osäker

Är du osäker kan du alltid kontakta veterinären och fråga. Antingen ringer du till din vanliga veterinär och rådgör eller så kan du kontakta någon av de olika online-veterinärerna. Kontrollera i så fall om någon av dem ingår i ditt försäkringsskydd. De olika försäkringsbolagen kan ha avtal med en viss onlinetjänst och då är ett rådgivande samtal med veterinär antingen gratis eller till en låg kostnad.

Det är alltid bättre att fråga en gång för mycket och veterinärer har god kunskap även om diffusa symptom.

Läs gärna Rygg- och nackproblem hos hundar och När hunden skadar klon.

Rulla till toppen