Hund som drar i kopplet

Rygg- och nackproblem hos hundar

Rygg- och nackproblem hos hundar är betydligt vanligare än vad vi tror. Men det luriga är att de inte visar det utan de kanske blir lite mer irriterade på andra hundar istället. Eller så vill de inte längre springa lika länge som tidigare.

Men ofta visar hunden sin värk med så små signaler att även en person som är väldigt van att tyda hundspråket har lätt att missa dem.

Värk hos djur

När vi människor blir sjuka eller får ont någonstans brukar vi klaga och berätta det för våra närmaste. Vi tar en värktablett och kanske beställer vi tid hos läkaren. Är det därför vi tror att hunden också ska klaga över att den har ont någonstans?

Våra sällskapsdjur får också ont i magen, huvudvärk, sträckningar och problem med ryggen, d.v.s i stort sett samma sjukdomar som vi får.

Men en stor skillnad är att en hund eller en katt inte sitter och gnäller över sitt tillstånd. Ofta visar de inte ens att de har ont, de försöker göra det bästa av situationen och anpassa sig till sin värk istället.

Orsaken till deras beteende kan vi hitta bland de vilda djuren.

Ett djur som mår dåligt och har ont kommer att lämnas av den övriga flocken eftersom det hindrar resten av djuren från att skaffa föda eller fly från ev. angripare.

För det sjuka djuret gäller det alltså att antingen ge upp eller att maskera sin värk och hänga med i flocken så gott det går.

Visar hundarna något kan det istället yttra sig som allmän irritation mot andra hundar eller som ovilja mot att lyda när du ber hunden att sitta eller ligga.

Läs gärna Hur vet du att din hund har ont?

63 % har rygg- och nackproblem

Hundens skelett rygg och nacke

1991 undersökte Anders Hallgren hur vanligt det var med problem i rygg och/eller nacke hos hundar. Han och hans medhjälpare undersökte 400 sällskapshundar som inte tidigare hade något misstänkt ryggfel.

De undersökta hundarna tillhörde ett blandat urval av raser då en del raser med lång rygg, t.ex. tax redan har en känd ryggproblematik.

Resultatet visade att 63 % av hundarna hade problem med ryggen vid undersökningstillfället!

  • 72 % av problemen var lokaliserade till ländryggen (lumbalt)
  • 67,2 % till bröstryggen (thorakalt) och 26,9 % till nacken (cervikalt).

Totalt blir det över 100 % vilket beror på att flera hundar hade fel på flera ställen.

Problembeteenden hos hunden

Hallgren undersökte också om det fanns några samband mellan en hunds problembeteende och ryggbesvär.

Där visade det sig att 79 % av de utåtagerande hundarna hade besvär med rygg och nacke medan 21 % var felfria. Hos de reserverade hundarna hade nästan 69 % ryggfel medan 31 % inte hade det.

Bland de hundar som inte hade några problembeteenden var fördelningen 50–50 beträffande ryggfel.

Det finns alltså ett relativt starkt samband mellan ryggproblem och aggressivitet och stress. Många hundar blir uppenbarligen irriterade av att ha spänningar och smärta från rygg och nacke.

Det vanligaste är alltså att hundar med ryggproblem är utåtagerande, d.v.s stressade, skälliga och aggressiva.

Har du en hund med problembeteenden är det alltså värt att få den ordentligt kontrollerad av veterinär och/eller hundfysioterapeut innan du påbörjar någon annan träning.

VGW Extension antidrag sele till hunden

Ryck och drag i kopplet

Enligt Hallgrens undersökning visade det sig att 91 % (!) av hundarna med cervikal skada (skada i nacken) hade blivit utsatta för ryck i kopplet eller hade dragit i det hårt och/eller länge. Men även 78 % av dem som inte hade någon nackskada hade utsatts för ryck och drag.

Det betyder att ryck i kopplet inte enbart är orsak till nackskador, däremot finns risken att du förvärrar en skada genom att rycka eller dra i kopplet.

Konstruktionen av ett stryphalsband fungerar så att trycket från ett ryck fördelas runt hela halsen. Däremot kan musklerna som sitter på sidan av halsen parera kraften, vilket får till följd att nacke och hals är nästan oskyddade.

Läs gärna mer på Halsband eller sele på hunden? och Min hund drar i koppel!

Hundmöte kan ge rygg- och nackproblem

Muskelskador

En annan vanlig orsak till ryggproblem är olika muskelskador.

Om hunden sträcker en muskel tar det normalt mellan fyra och sex veckor för den akuta inflammationen att läka.

Under den tiden ska hunden ha kontrollerad motion för att inte förvärra skadan.

Problemet är dock att hunden ofta visar smärta i max en till två veckor, vilket får ägaren att tro att problemet har gått över. Får hunden då röra sig mer än vad som är nyttigt kan skadan bli kronisk istället.

För att minska risken för muskelskador bör hunden värmas upp ordentligt innan den tillåts att springa fritt. Detta är lika viktigt oavsett om hunden tävlar i agility, kapplöpning, jagar eller springer och leker med kompisar.

När hunden är i vila är blodgenomströmningen i musklerna låg, musklerna och lederna är kalla och stela. Har hunden dessutom legat en stund i en kall bil är musklerna inte alls förberedda på hårt arbete.

Börja med en rask promenad på 15–20 minuter innan du släpper lös hunden så har du minimerat risken för skador.

Diskbråck

Mellan varje kota i ryggraden finns en liten skiva (disk) av brosk. Disken har normalt en geléaktig konsistens och fungerar som stötdämpare.

Hos vissa hundar stelnar och förkalkas denna elastiska disk och kan inte längre dämpa stötar i ryggen på samma sätt.

Blir disken deformerad börjar den trycka på ryggmärgen och nervrötterna och hunden får ont i ryggen. I värsta fall kan disken gå sönder och innehållet pressas ut i ryggmärgskanalen där den orsakar en inflammation.

Tax är en ras som är överrepresenterad bland hundar med diskbråck.

Stor hund äter från matbar

DLSS eller L7-S1

Degenerativ Lumbo-Sakral Stenos (DLSS,) eller L7-S1, som den ofta kallas, är en ryggsjukdom som ofta drabbar schäfer.

DLSS. uppstår när disken mellan sista ländkotan och korsryggen blir förstörd. Disken pressar då upp mot ryggmärgskanalen och orsakar ett tryck på ischiasnerven.

Hårt ansträngande arbete i kombination med ansträngande rörelser, t.ex. krypande och anatomiska defekter påverkar att hunden blir drabbad av detta.

Spondylos

Spondylos orsakas av att rörligheten mellan två ryggkotor ökar och så småningom bildas bryggor mellan dem.

Ryggkotorna ”växer ihop” och ryggen blir som om den skulle vara stelopererad. Detta drabbar främst äldre hundar, med undantag för en ärftlig typ som finns hos boxern.

Stelheten och störningarna i rörelserna kan göra att hunden upplever smärta i andra delar av kroppen.

Symptom

Som Anders Hallgrens undersökning visade är många gånger hundägare inte medvetna om att hunden har ont i rygg och/eller nacke. Några varningstecken som du kan vara uppmärksam på är:

  • Stress
  • Utåtagerande
  • Ovilja att gå i trappor
  • En ovilja att hoppa i och ur bilen
  • Ovilja att vrida på huvudet eller att titta uppåt
  • Gnäller/morrar/nafsar om du försöker lyfta upp hunden
  • Ovilja att äta och dricka vatten (speciellt större raser som måste böja sig ner)

Matbar i trä till hunden

Behandlingar

Vilken typ av behandling din hund behöver måste du göra upp i samspråk med en veterinär.

Men som med de flesta sjukdomar, ju tidigare man kan sätta in behandling ju lättare går det att göra någonting åt sjukdomen och/eller smärtan.

I vissa fall kan det bli aktuellt med operation, i andra fall är det kontrollerad vila och sjukgymnastik.

Generellt kräver ofta en hund med ryggproblem en lång rehabilitering med t.ex simning för att bygga upp muskulaturen igen.

Som hundägare kan du under tiden hjälpa hunden i och ur bilen, eller skaffa en ramp. Du kan också köpa en matbar så att hunden får mat- och vattenskålen upp i lagom höjd.

Källa: Ryggproblem hos hund, en forskningsrapport av Anders Hallgren och När hunden får ont i ryggen hos Agria.

Rulla till toppen