Ung man cyklar med sin hund

Att cykla med hunden

Att cykla med hunden är ett bra sätt för din hund att få motion. Men det finns en del saker att tänka på innan ni ger er iväg.

Det viktigaste är att du inte börjar cykla med hunden innan den är färdigvuxen!

Hunden bör vara färdigvuxen

Även om du cyklar i lugn takt så tvingas hunden att hålla en konstant fart och hunden har inte heller möjlighet att stanna upp om den skulle behöva en paus. Därför bör hunden vara något så när färdigvuxen innan ni påbörjar denna aktivitet.

Små hundraser brukar ha vuxit färdigt runt 7-8 månaders ålder, mellanstora raser runt 1 års ålder och större raser bör vara minst 18 månader innan du börjar cykla med den.

Problem med lederna

Om hunden tillhör en ras som har anlag för fel på armbågar och höftleder ska du definitivt ha röntgat dessa först. Har hunden anmärkningar på lederna bör du rådgöra med veterinären innan du börjar med cykelträning.

Man och hund går bredvid en cykel

Lydnad

Hunden bör också ha en god allmänlydnad innan ni börjar cykla, det är inte så lyckat om den plötsligt får för sig att den ska över på andra sidan och nosa. Praktiskt är det också om du har lärt hunden Stanna, Sakta, Höger och Vänster.

Utrustning för att cykla med hunden

Utöver en cykel bör du ha en sele till hunden och en anordning, så kallad ”Springer” som du fäster på cykeln. Hundens sele fästs vid springerns arm som i sin tur är fäst på cykeln. Då känner hunden ett motstånd i selen om den saktar in eller försöker dra åt sidan.

Visst går det att bara ha ett koppel som du håller i samtidigt som du cyklar, men risken är mycket stor att hunden rycker till och du åker i backen. Så för bådas säkerhet bör du investera i en springer.

För att säkert ha kontroll över din hund bör hunden också ha ett koppel som sitter i ett halsband. På så sätt kan du styra hunden med hjälp av kopplet.

Reflexer på både dig och hunden är också nödvändigt om ni är ute då det har mörknat.

Ta också med dig en vattenflaska så att hunden har möjlighet att få i sig vätska i pauserna. Det gäller även om det inte är supervarmt ute! Hunden springer sig törstig mycket snabbare än vad du gör.

Vattenflaskor med kula till hunden

Börja med att gå bredvid cykeln

När du cyklar ska hunden vara på din högra sida, på så sätt kommer du att befinna dig mellan hunden och trafiken. Detta kan vara lite ovant för en hund som har lärt sig att gå på vänster sida.

Börja med att leda cykeln och låt hunden gå till höger om dig. Sätt gärna ett kommando på detta så att hunden vet vad som förväntas.

Som kommando kan du välja vad som helst som du tycker känns naturligt, Rulla, eller Pedal är vanliga ord. Använd helst inte ”Cykla” som kommando eftersom det är ett så vanligt förekommande ord i språket. Hunden kan bli förvirrad av det om du plötsligt pratar om att cykla när ni är ute och går.

När hunden har vant sig vid att gå vid sidan av cykeln, kan du sakta börja rulla genom att stå på pedalen och åka. Så småningom kan du sätta dig upp på sadeln.

Vänj också hunden med att den sitter fast i ”springern”. De första gångerna hunden är kopplad i denna går du med cykeln. På så sätt hinner du se hur hunden reagerar.

Beröm hunden!

Glöm inte bort att berömma hunden! Din hund ska tycka att det är trevligt att vara bredvid cykeln och det gör den om du berömmer och belönar mycket under träningen.

Läs gärna mer om Värdet av belöningar.

Godisväskor till hundträning

Trava- inte galoppera

Hunden ska trava bredvid cykeln, måste den gå över i galopp får du sakta ner lite. Galopp sliter hårt på hundens leder.

Tänk på var du cyklar med hunden

Eftersom olika underlag påverkar hundens leder är det bra om du kan variera var du cyklar med hunden. Ju mjukare underlag, desto bättre för hunden, men ju svårare blir det för dig som cyklist.

Har du bara asfaltsunderlag som alternativ bör du inte låta hunden springa långa sträckor bredvid cykeln. Långa sträckor på ett hårt underlag innebär en stor påfrestning på leder och senor.

Asfalt sliter också hårt på hundens trampdynor så du bör regelbundet inspektera och smörja in dem.

Försök också att variera både längd och intensitet på cykelträningen. Speciellt i början när hunden är ovan bör du bara cykla kortare turer, hundens kondition måste gradvis tränas upp.

Pojke som cyklar med sin hund

Värm upp innan cyklingen

Värm också upp hunden innan ni ger er ut på cykelturen så minimerar du risken att hunden skadar sig. Precis som vi människor får hunden träningsvärk och problem med senorna om muskulaturen inte har mjukats upp i förväg.

Bästa sättet att värma upp hunden är en stunds lek och en promenad i varierande tempo. Avsluta också gärna cykelturen med lite lek som nedvarvning.

Lös hund

Är hunden väluppfostrad och håller sig intill dig oavsett vad som händer och du cyklar på landsbygden kan du låta hunden springa lös bredvid cykeln. På så sätt kan hunden själv anpassa sin rörelse till vad som känns naturligt.

Tänk på att du enligt lag måste ha fullständig uppsikt över din hund hela tiden, speciellt mellan 1 mars och 20 augusti!

Mer om koppeltvång och lagar hittar du på Vilka lagar gäller för mig som hundägare?

En ung kvinna cyklar med sin hund i skogen

Rasta hunden innan cykelturen

Naturligtvis ska du ha rastat hunden innan ni ger er iväg på en cykeltur. Det är inte så lyckat om hunden plötsligt måste stanna för att uträtta sina behov.

Varma sommardagar

När det är varmt ute ska cyklingen ske tidigt på morgonen eller sent kvällen då det är lite svalare. Risken finns annars att hunden drabbas av uttorkning och/eller värmeslag. Dessutom kan hunden få ont i tassarna av den heta asfalten.

Åka i en cykelkorg

Cykla med hunden i en cykelkorg

Om du har en liten hund kan du lära den att sitta i cykelkorgen. Där måste hunden lära sig att sitta still så den inte plötsligt tar ett skutt ur korgen.

Har du hunden i en vanlig öppen korg bör den sitta vänd mot dikeskanten. Skulle den trots allt hoppa ur så hamnar den inte rakt bland trafiken.

Det finns också speciella cykelkorgar eller -väskor till hundar där hunden inte har möjlighet att hoppa ur, vilket kan vara att föredra.

Ha helst en sele på hunden istället för ett halsband när den åker i korgen. Skulle olyckan vara framme och hunden åker ur korgen så stryper den sig åtminstone inte i selen.

Cykelkärror som används till små barn eller till packning fungerar också bra till hunden. Stäng öppningen då du cyklar.

Vänj hunden vid cykelkorgen

Ett bra tips är att sakta vänja hunden vid att vara i cykelkorgen eller kärran. Ta in den och ställ den på golvet hemma. Uppmuntra hunden till att sitta eller ligga i den. Belöna hunden och försök att få korgen/kärran att framstå som en mysig plats att vara på innan du ens sätter fast den på cykeln.

Hund åker i cykelkärra

Även liten hund kan springa bredvid

Även en liten hund kan få springa bredvid cykeln vissa sträckor. Den orkar naturligtvis inte lika länge som en stor hund men då kan den få åka i korgen resten av sträckan.

Rulla till toppen