Golden retriever valpen Aksel med sin storebror Gösta

Rumsren valp?

Är din valp rumsren? Det är så olika på när de klarar av att vara rumsrena. En valp blir oftast inte rumsren förrän runt sex månaders ålder Det är först då de klarar av att hålla sig längre stunder.

Men det är så olika på valparna, vissa är så tydliga i sina signaler när det är dags, så att det inte händer alltför många olyckor inne. Andra gör bara en kort i paus i sin lek för att kissa innan de fortsätter igen. De valparna måste man nästan konstant ha ögonen på för att se när de sätter sig ner.

Efter sömn, lek och mat

Ett steg på vägen till att få en rumsren valp är att skapa en rutin för att ta ut valpen vid vissa tider. Oftast är det bra att ta ut valpen efter att den har sovit, ätit eller lekt. På det sättet kan du täcka de flesta tillfällen när valpen behöver gå på toaletten. 🐶

Valpen Aksel sover med Gösta

Lugn plats

Försök att hitta ett ställe nära dig dit du alltid kan gå med valpen. Välj en relativt lugn och skyddad plats, där det inte finns alltför mycket som distraherar.

Vi tog ut Aksel i trädgården. Men även där finns det störningar, inte minst i ”storebror” Gösta.

Gösta är en stor förebild för Aksel, det är någon man leka och busa med. Så ibland fick Gösta helt enkelt stanna inne då vi tog ut Aksel.

Beröm valpen

Beröm valpen så fort den kissar eller bajsar utomhus. Lägg gärna till ordet ”Kissa” samtidigt, t.ex. BRA- duktig Aksel- kissa! På så sätt kan du lära hunden att du vill att den ska försöka kissa när du ber den om det.

Många pölar inne

Aksel tillhör de valpar som bara plötsligt satte sig ner. Hade vi tur hann vi se det så vi kunde lyfta ut honom. Men vi hittade ändå åtskilliga pölar på golvet som vi inte ens visste när han gjorde.

Så för Aksels del tog det ett bra tag innan han kunde räknas som en rumsren valp.

Mer om Aksels uppväxt och framtida träning, hittar du på Första veckan med valpen Aksel

Rulla till toppen