Gravityscan Badge
Hem / Hund / Att cykla med hunden
Chihuahua åker i en cykelkorg

Att cykla med hunden

Ett bra sätt för din hund att få motion är att du cyklar tillsammans med den. Men det finns en del saker att tänka på innan ni ger er iväg.

Färdigvuxen och ledproblem

Man cyklar med sin hundÄven om du cyklar i lugn takt så tvingas hunden att hålla en konstant fart och hunden har inte heller möjlighet att stanna upp om den skulle behöva en paus. Därför bör hunden vara något så när färdigvuxen innan ni påbörjar denna aktivitet.

Små hundraser brukar ha vuxit färdigt runt 7-8 månaders ålder, mellanstora raser runt 1 års ålder och större raser bör minst vara 18 månader innan du börjar cykla med den.

Om hunden tillhör en ras som har anlag för fel på armbågar och höftleder bör du definitivt ha röntgat dessa först. Har hunden anmärkningar på lederna bör du rådgöra med veterinären innan du börjar med någon cykelträning.

Lydnad

Hunden bör ha en god allmänlydnad innan ni börjar cykla, det är inte så lyckat om den plötsligt får för sig att den ska över på andra sidan och nosa. Praktiskt är det också om du har lärt hunden Stanna, Sakta, Höger och Vänster

Utrustning

Utöver en cykel bör du ha en sele till hunden och en anordning sk. ”Springer” som du fäster på cykeln. Selen fästs vid armen som sitter på cykeln och hunden känner då ett motstånd i selen om den saktar in eller försöker dra åt sidan. Visst går det att bara ha ett koppel som du håller i samtidigt som du cyklar, men risken är mycket stor att hunden rycker till och du åker i backen. Så för bådas säkerhet bör du investera i en springer.

För att säkert ha kontroll över din hund bör hunden också vara kopplad så att du kan styra hunden med hjälp av kopplet.

Reflexer på både dig och hunden är också nödvändigt om ni är ute då det har mörknat.

Ta också med dig en vattenflaska så att hunden har möjlighet att få i sig vätska i pauserna.

Börja med att gå

När du cyklar med hunden ska den vara på din högra sida, på så sätt kommer du att befinna dig mellan hunden och trafiken. Detta kan vara lite ovant för en hund som har lärt sig att gå på vänster sida.Man som går med hund och cykel

Börja med att leda cykeln och låt hunden gå till höger om dig. Sätt gärna ett kommando på detta så att hunden vet vad som förväntas.

Som kommando kan du välja vad som helst som du tycker känns naturligt, Rulla, eller Pedal är vanliga ord. Använd helst inte ”Cykla” som kommando eftersom det är ett så vanligt förekommande ord i språket att hunden kan bli förvirrad av det om du plötsligt pratar om att cykla när ni är inne.

När hunden vant sig vid att gå vid sidan av cykeln, kan du sakta börja rulla genom att stå på pedalen och åka innan du slutligen sätter dig upp på sadeln.

Glöm inte bort att berömma hunden! Din hund ska tycka att det är trevligt att vara bredvid cykeln och det gör den om du berömmer och belönar mycket under träningen.

Hunden ska trava bredvid cykeln, måste den gå över i galopp får du sakta ner lite annars sliter cykelturen hårt på hundens leder

Tänk på var ni cyklar

Eftersom olika underlag påverkar hundens leder är det bra om du kan variera var du cyklar med hunden. Ju mjukare underlag, desto bättre för hunden, men ju svårare blir det för dig som cyklist.

Har du bara asfaltsunderlag som alternativ bör du inte låta hunden springa långa sträckor bredvid cykeln eftersom det innebär en stor påfrestning på leder och senor. Asfalt sliter också hårt på hundens trampdynor så du bör regelbundet inspektera och smörja in dem.

Försök också att variera både längd och intensitet på cykelträningen. Speciellt i början när hunden är ovan bör du bara cykla kortare turer, hundens kondition måste gradvis tränas upp.

Värm upp innan cyklingen

Värm också upp hunden innan ni ger er ut på cykelturen så minimerar du risken att hunden skadar sig. Precis som vi människor får hunden träningsvärk och problem med senorna om muskulaturen inte har mjukats upp i förväg.

Bästa sättet att värma upp hunden är en stunds lek och en promenad i varierande tempo. Avsluta också gärna cykelturen med lite lek som nedvarvning.

Lös hund

Är hunden väluppfostrad och håller sig intill dig oavett vad som händer och du cyklar på landsbygden kan du låta hunden springa lös bredvid cykeln. På så sätt kan hunden själv anpassa sin rörelse till vad som känns naturligt.

Tänk på att du enligt lag måste ha fullständig uppsikt över din hund hela tiden, speciellt mellan 1 mars och 20 augusti!

Varma sommardagar

När det är varmt ska cyklingen ske tidigt på morgonen eller sent kvällen då det är lite svalare ute. Risken finns annars att hunden drabbas av uttorkning och/ eller värmeslag. Dessutom kan hunden få ont i tassarna av den heta asfalten.

Cykelkorg

Chihuahua sitter i cykelkorgOm du har en liten hund kan du lära den att sitta i cykelkorgen. Där måste hunden lära sig att sitta still så den inte plötsligt tar ett skutt ur korgen. Har du hunden i en vanlig öppen korg bör den sitta vänd mot dikeskanten, skulle den trots allt hoppa ur så hamnar den inte rakt bland trafiken.

Det finns också speciella cykelkorgar eller -väskor till hundar där hunden inte har möjlighet att hoppa ur, vilket kan vara att föredra.
Till toppen

Facebooktwittergoogle_pluspinterestmail