Två rädda hundar gömmer sig under en gardin

Hur ska jag träna hunden att inte bli rädd för smällare?

Det är november och en dryg månad kvar till nyår och du börjar fundera på hur din valp/unghund ska klara av sin första nyårsafton. Sluta fundera och börja träna i stället! Och börja redan nu!

Vad reagerar hundarna på?

Exakt vad hundarna reagerar på när det gäller raketer och smällare varierar. Vissa hundar blir rädda för ljudet, speciellt det vinande och tjutande ljudet som blir när raketen flyger i luften. Andra hundar blir skrämda av det blixtrande ljuset eller lukten av krutrök från smällarna.

Det du framför allt kan träna på i förväg är att vänja hunden vid ljudet och ljusblixtarna. Lukten är lite svårare att träna på men den kan du försöka undvika genom att ha hunden inomhus på nyårsafton.

Börja med att träna på plötsliga ljud

Har du en hund som är rädd för ljud bör du först låta veterinären kontrollera att hunden inte har en pågående öroninflammation eller liknande.

Vet du att hunden är frisk så passar du på att låta lite extra mycket hemma. Tappa bestick på golvet, låt ett kastrullock skramla ner på köksbänken eller en skåpdörr smälla igen lite extra hårt. Alla dessa vardagsljud som plötsligt bara låter är en mycket nyttig träning för din hund. Märker du att hunden reagerar så kan du lugnt prata med den – ”Oj, jag tappade visst locket”, innan du fortsätter med det du höll på med.

Tanken med denna träning är att alla plötsliga ljud ska bli så naturliga och vardagliga som möjligt. Hunden ser att du lugnt fortsätter med ditt trots att det låter.

Pojke lagar mat

Träna på specifika ljud

Det har funnits en cd som hette ”Fyrverkeri, åska och skott” med inspelade ljud att köpa men det är inte säkert att den finns kvar längre. Hittar du inte den kan du söka på Youtube (sök på: fireworks sounds for dogs).

Spela upp de olika ljuden under tiden som du lagar mat, leker med barnen eller städar. Det vill säga att du ska bete dig precis som vanligt fast det låter från cd:n eller datorn. De första gångerna du spelar upp ljuden bör det vara på ganska låg volym, hunden ska höra men inte bli rädd. Vartefter dagarna går så ökar du volymen. MEN var noga att aldrig spela så högt att hunden blir rädd! Märker du att hunden verkar reagera negativt, så minskar du volymen.

Har du möjlighet att visa Youtube på tv:n kan du också få med synintrycken av fyrverkerierna. Även här låter du bara tv:n stå och gå medan du utför alla vanliga sysslor.

Skapa en mysig plats

Har din hund en favoritplats i hemmet? Någonstans där den gärna går och lägger sig när den vill vara i fred? Där kan du bädda i ordning med roliga leksaker, en tröja eller filt som fortfarande har din doft och annat som din hund uppskattar. Ställ gärna in en vattenskål där också.

Har du möjlighet att dra ner en rullgardin för fönstret eller skapa ett krypin så att hunden slipper se ut. I det rummet ser du också till att ha musik på som stör ut eventuella ljud utifrån.

En sådan plats bör du se till att ha färdig långt innan nyår eftersom hunden redan ska ha den som ett favoritställe.

Feromoner eller lugnande mediciner

Vet du att din hund är ängslig kan du prova med feromoner och/eller kosttillskott. Feromoner för hund kallas för Adaptil (läs gärna mer på Feromoner har de en lugnande effekt på hund och katt? ). Ett kosttillskott som ofta används till hund är Zylkène. Det finns receptfritt på apotek, hos veterinärer och större djuraffärer. Båda varianterna bör du börja med ca 1 vecka innan smällandet börjar.

Vet du sedan tidigare att din hund reagerar svårt på fyrverkerier kan veterinären skriva ut lugnande mediciner.

När det sedan är dags för nyår finns det ytterligare saker att tänka på, så läs gärna Hundar, katter och fyrverkerier.

Snyggt trähjärta med katt

Rulla till toppen