Liten valp springer i gräset

Valpen får fnatt

Du som har en valp har säkert stött på beteendet när hunden får fnatt eller ett tokryck. Oftast är det på kvällen då hunden bara springer runt, runt som en galning.
Även innekatter kan få dessa ryck, men orsaken är oftast en helt annan.


Valpfnatt växer bort

I stort sett alla valpar får dessa ryck och springer runt och får ”valpfnatt”. Det är något som växer bort, ju äldre hunden blir.

Ibland springer valpen bara, men ibland kan den passa på att busa också. Den biter i händerna, den ”dödar” leksaken eller filten och är allmänt jobbig. Mer om valpar som biter, hittar du på Hundar som nafsar och biter

Ju äldre hunden blir, ju mer sällan dyker dessa tokryck upp.


Bearbetar intryck

Golden retriever-valp gnager på en hundleksak

För en valp innebär allt som händer att nya intryck skapas. Nya platser, nya lukter, löv som fladdrar, en mötande hund eller en spännande katt. Allt är intryck som ska bearbetas i valpens hjärna.

Ibland blir intrycken så många att valpen istället blir överstimulerad. Då kan den har svårt att komma till ro. Därför är det viktigt att valpen får tid till ostörd sömn även mitt på dagen.


Typiskt på kvällen

Valpfnatt brukar ofta komma framåt kvällen när hunden börjar bli trött.

Låt hunden få busa och rusa av sig en stund. Den gör då av med sin överskottsenergi. Lek gärna med valpen, men busa inte upp den ytterligare.

Försök istället att vara den lugna parten som hjälper valpen att varva ner. Efter en liten stunds tokfnatt strör du ut lite godisbitar som valpen får leta reda på. Att få använda sin nos är ett lugnande sätt att aktivera hunden.Kan behöva hjälp att varva ner

En liten valp har ännu inte lärt sig hur den ska lugna ner sig själv. I valplådan fick den lite hjälp av sin mamma som slickade sina valpar tills de somnade.


Bestämd plats

Taxvalp sitter i famnen

Ha gärna en bestämd plats där hunden ska kunna koppla av. Hundsängen, en filt på golvet eller ett hörn av soffan brukar vara bra.

När det är dags för nedvarvning, ta med dig valpen till den platsen. Ta gärna valpen i famnen och stryk den sakta över pälsen. Du kan också massera den lite medan du pratar lugnande.

Försöker hunden ändå busa så ska du inte ryta åt den, håll dig hela tiden lugn. Fånga in valpen igen och börja om från början. Behövs det kan ett tuggben hjälpa eftersom tuggande är en lugnande sysselsättning.


Halsband

I början förstår valpen kanske inte alls vitsen med att sitta still hos dig. Då kan du ha halsbandet på din hund. Genom att hålla i halsbandet kan det vara lättare att få hunden att vara stilla.

Vissa hundar sitter hellre vid sidan av dig, respektera då det!

Ju lugnare hunden blir, ju mer släpper du efter. Efter en stund har valpen troligtvis lagt sig ner och du kan lugnt fortsätta att stryka den över pälsen tills den somnar.Kvällsrutin

Du kan gärna skapa en speciell kvällsrutin, där du sätter dig med valpen på er speciella plats. Massera hunden tills den somnar så kommer ni snart in i en lugnare tillvaro.

När hunden blir äldre kommer du att sakna dessa tokryck, även om de kan vara jobbiga så länge som de pågår.


Katter som får fnatt

Har du däremot en innekatt som får fnatt bör du läsa Katt som får tokryck.


Rulla till toppen