Hund hittar sin matte under en filt

Lek kurragömma med hunden

Att låta hunden leta reda på dig är en bra aktiveringsövning som dessutom stärker banden mellan er två. Det är också en övning som går att variera och utveckla nästan hur mycket som helst. Den går också att leka både inne och utomhus.

Passa på att leka kurragömma ofta när hunden är valp. Då vill hunden gärna vara nära dig och du tränar samtidigt på att valpen tar kontakt med dig.


Gör det inte för svårt

Viktigt att tänka på är att inte gå för fort fram. Gör du det för svårt kommer hunden inte att vilja leka med dig. Lek inte heller för många gånger i rad, då tycker hunden att det är tjatigt och tröttnar.


Hur gör du?

Steg 1, göm dig

Till en början kan det vara bra att ha en medhjälpare om din hund inte är väldigt duktig på platsliggning eller stanna kvar.

Placera hunden och medhjälparen i ett rum.

Själv tar du med dig en leksak eller godis och försvinner in i ett annat rum alldeles i närheten.

Första gångerna ska du inte gömma dig i rummet utan sätt dig bara på golvet med leksaken i din hand.

Liten valp springer i gräset

Steg 2, hunden får leta

När din medhjälpare ser att hunden börjar fundera på vart du tog vägen låter hon den gå.

När du hör hunden komma säger du ”Sök matte” eller vilket kommando du vill ha på leken.

Det kan vara bra att ha matte/husse eller ett namn med i kommandot. Då kan du senare utveckla leken till att hunden ska leta efter en speciell person bland flera.

Tanken med att det är du som ger kommandot är att hunden ska komma till dig, vilket den kanske inte hade gjort om din medhjälpare hade sagt det.

Och då kanske ”sök matte” får en helt annan betydelse än vad du har tänkt dig. Hunden vet ju inte än vad orden betyder.


Steg 3, belöna hunden

När hunden hittar dig ska du berömma riktigt mycket och börja leka med den.

Du kan gömma godiset eller leksaken hos dig och låta hunden få hitta det. En pip-leksak i byxbenet eller bakom ryggen kan få i gång nästan vilken hund som helst.


Steg 4, försvåra

Börja om igen med steg 1, men denna gång gör du det lite svårare.

Göm dig i ett annat rum eller delvis bakom någonting. Hunden ska fortfarande hitta dig rätt lätt, men det får inte bli en upprepning för då tröttnar hunden snart.


Steg 5, medhjälparen ger kommando

Nu när hunden har börjat förstå vad ditt kommando betyder låter du medhjälparen säga till hunden att söka matte, precis när hon låter den gå.

Tänk på att ni nu plötsligt har gjort övningen svårare, märker ni att hunden inte riktigt vet vad den ska göra får ni kanske hjälpa den lite. Du kan t.ex. göra ett litet ljud för att dra uppmärksamheten till dig.


Steg 6, göm dig ordentligt

Nu kan du börja försvåra övningen mer. Göm dig under en filt, bakom en fåtölj, i en garderob osv.

Ni kan också leka utomhus. Det är ett stort steg för hunden att plötsligt leka kurragömma utomhus om ni bara har lekt det inne tidigare. Då gäller det att inte göra det för svårt för hunden i början.

Basenji leker med sin matte

Steg 7, leta reda på en speciell person

När hunden vet precis vad den ska göra låter du leken bli svårare. Du gömmer dig på allt konstigare ställen, kanske t.om. klättrar upp i ett träd.

Utveckla också leken till att låta hunden söka husse, Lena eller Kalle.

När hunden är riktigt duktig kan husse, Lena och Kalle gömma sig alla tre, men hunden ska bara leta upp Lena. Hittar den någon av de andra så blir den inte belönad.


Fler aktiveringstips

Fler aktivitetstips hittar du på Aktivera hunden inomhus och Aktivera hunden utomhus


Rulla till toppen