Veterinär tömmer en hunds blodöra

Blodöra hos hund – vad är det?

Känns hundens öronlapp svullen? Kanske lite vätskefylld?

Om hunden i normala fall har upprättstående öron kan öronlappen hänga mer än vanligt. Då har din hund troligen drabbats av ett så kallat blodöra.


Vad är blodöra?

Blodöra, eller Othematom, är en blödning mellan huden och öronbrosket. Det är en relativt vanlig åkomma hos hundar och uppstår genom att hunden antingen skakar mycket på huvudet eller kliar sig mycket.

Grundorsaken till att hunden drabbas av blodöra är ofta en öroninflammation eller en allergi, vilket får hunden att ihärdigt skaka på huvudet tills blodkärlen brister.Symptom

Du märker att en del av, eller hela öronlappen blir svullen. Ofta är örat några centimeter tjockt.

Öronlappen känns mjuk och vätskefylld då du tar på den, men hunden verkar inte ha direkt ont av att du klämmer på den.

Skulle öronlappen ömma kan det ha blivit en infektion i de brustna blodkärlen. Hunden är oftast mer irriterad över att örat känns tungt. Dessutom kan en eventuell öroninflammation göra ont vilket gör att hunden är rädd om sitt öra.

Blodöra kommer ofta smygande under ett par dagar och är inget som kräver akutvård.


Behandling av blodöra hos hund

En blöt retriever tittar längtansfullt ut över sjön

Veterinären kontrollerar bakomliggande orsaker, är det en öroninflammation sätts behandling in för denna. Dessutom kan hunden behöva få något smärtlindrande för att minska känslan av svullnaden.

Det finns olika sätt att hantera själva blodörat, antingen gör man ingenting åt det. Då kommer blödningen så småningom att avstanna och blodet tas upp av kroppen igen. Ofta bildas då en ärrvävnad i öronlappen.

Blomkålsöra

Örat blir skrynkligt och kommer alltid att vara lite tjockare än tidigare, hunden får då ett så kallat blomkålsöra. Hunden har inga besvär av detta utan det är bara en utseendefråga som kan påverka bedömningen på t.e.x en utställning.

Veterinären kan också tömma örat på blod. I de flesta fall fylls blodet snart på igen och man är tillbaka på ruta ett. I värsta fall skapar man då en infektion i blodkärlen istället.

Av den anledningen bör tömningen helst kombineras med att veterinären syr stygn i öronlappen. Ibland försöker man försvåra att blodet fylls på genom att sätta ett bandage på örat, men det är en omtvistad metod eftersom ingen vet hur stor nytta den egentligen gör.

Vill man inte riskera att hunden får ett blomkålsöra måste veterinären först tömma ut blodet och samtidigt sy ett antal stygn tvärs igenom öronlappen. Stygnen trycker inner- och ytterhuden mot varandra, de förhindrar ny blödning och får hudlagren att växa ihop. Dessa stygn ska sitta i 2-3 veckor då det är viktigt att hunden inte kommer åt att krafsa på dem.


Rulla till toppen