Hunden Astra trivs i snön och kylan

Tips som får hunden att klara av kylan

Beroende på vilken typ av hund du har klarar den av kyla i olika stor utsträckning. Vissa hundraser föredrar kalla vinterdagar medan andra helst håller sig inomhus.

Här får du tips på hur du ska tänka kring din hund när det är kallt, för även en van vinterhund kan förfrysa öronen.

Håll hunden i rörelse

Det är viktigt att din hund rör på sig hela tiden utomhus när kylan biter i ansiktet. Lek med hunden, jogga eller gå i snabb takt, då håller du värmen själv också. Flera tips kan du få på Aktivera hunden ute i snön.

Lämna inte hunden bunden utomhus om den inte har möjlighet att söka skydd någonstans. Låt den inte heller ligga någon längre stund i bilen, det är speciellt viktigt om hunden har fått jobba intensivt innan. Det tar inte lång tid för bilen att bli utkyld efter att du har parkerat. Måste du ha hunden i bilen, sätt på den ett hundtäcke även om den har tjock päls.

Är det riktigt kallt kan du behöva korta ner tiden som ni är ute. Gå en snabb promenad så hunden kan utföra sina behov och gå sedan in igen. Hitta på olika aktiviteter inomhus i stället.

ID bricka hund

Värm upp hunden

Om hunden ska få springa lös, dra en pulka eller liknande behöver den värma upp sina muskler först. Ta en rask promenad innan du släpper den lös. Det gäller framförallt äldre hundar som kan vara lite stela.

Använd hundkläder vid behov

Att använda kläder på hundarna är i dag accepterat på ett annat sätt än för 20-30 år sedan. Vissa hundar behöver ett värmande täcke när det är kallt eller blött. Det gäller främst hundar utan tjock underull men även äldre eller sjuka hundar behöver ett extra värmelager. Läs Behöver hunden kläder?

Det är däremot inte lika vanligt att använda hundskor, annat än om hunden har skadat tassen. Men hundskor har faktiskt en praktisk funktion också. Hundskor används av många hundförare inom slädhundssporten. För deras hundar är det mycket viktigt att tassarna inte drabbas av olika skador. Även mycket små och lindriga skador blir snabbt större när hunden ska springa flera mil.

Springer hunden mycket på skare eller om hunden har fått skador på tassarna, använd hundskor. I dag finns det bra skor med kardborreknäppning, men även dessa kan behöva provas ut innan du hittar en sort som passar just din hund.

Husse leker med Aksel i snön

Förfrysningsskador

Även hundar kan förfrysa kroppsdelar, speciellt de utstickande delarna som öron, svanstipp och hanhundens pung. Är det riktigt kallt kan de behöva skydd, så gott det går.

Sköt om hundens tassar vid kyla

Det finns delade åsikter om huruvida du bör smörja in hundens tassar eller inte innan ni går ut vintertid. Vissa hundägare tycker att hunden får mindre isklumpar mellan trampdynorna med salva. Andra märker ingen skillnad och anser det vara onödigt. Där får du helt enkelt avgöra själv vilket du tycker fungerar bäst för dig och din hund.

Helt klart behöver tassarna extra omvårdnad vintertid. Under vintern har hunden lätt att få köldsprickor på trampdynorna. Dessa spricker uppkommer ofta på kanten mellan trampdynorna så de är inte alltid lätta att se med blotta ögat. Ta för vana att smörja tassarna varje kväll när hunden lägger sig för natten för att förebygga problem med tassarna. Slädhundsförare använder ofta Skillingarydsalva (tjärsalva), Proteinsalva, Zinkpasta eller Helosan.

Aksel i frostig och kall skog

Grus och salt

I mellersta och södra Sverige brukar trottoarer och cykelbanor grusas och saltas, vilket påverkar hundens tassar negativt. Gruset skapar små skavsår som saltet sedan förvärrar. Det bästa du kan göra då är att tvätta tassarna efter promenaden för att skölja bort grus och salt. Ett enkelt sätt är att ha en plastburk med vatten innanför dörren där du sköljer en tass i taget.

De flesta hundar får snö och isklumpar mellan tår och trampdynor. Hjälp gärna hunden att plocka bort detta så snart du märker att de har bildats. Får de sitta kvar kan de orsaka köldskador på huden. Har huden blivit röd och irriterad kommer den att spricka. Då är det viktigt att du håller den ren och att smörjer in den ordentligt. En isklump mellan trampdynorna är dessutom obehagligt att gå på, jämför hur du känner med en sten i skon.

Har din hund päls även mellan trampdynorna och tårna? Du kan du behöva klippa detta för att inte snö och is ska fastna i pälsen. Men klipp inte bort all päls, den skyddar också. Klipp gärna längs med trampdynorna.

Är det riktigt kallt ute kan hunden också få köldkramp i tassarna. Det märker du på att hunden inte vill stödja på tassen. Ta försiktigt tassen i din varma hand och värm den. Passa också på att kontrollera att det inte sitter isklumpar mellan trampdynorna. Har du en liten hund kan du lyfta upp den och hålla den insvept i din jacka. Om hunden har lätt att få köldkramp, investera gärna i ett par bra hundskor.

Välskött hundpäls klarar kylan lättare

Hundar har olika typer av päls, vissa har tjock underull och täckhår som skyddar ordentligt mot kylan. Andra har bara tunnare täckhår och en sådan hund fryser naturligtvis lättare. Har du en hund som du klipper ner pälsen på kommer den att behöva ett värmande täcke.

Sköt regelbundet om hundens päls så klarar hunden av kylan bättre. En borstad och välvårdad päls skyddar huden. Har hunden tovor så fastnar både grus och snö lättare vilket kan irritera huden.

Torka hunden när ni kommer in

Torka av hunden när ni kommer in. Både päls och tassar mår bättre av att torka så snart som möjligt. Hunden får lättare hudirritationer om den är fuktig.

Vissa hundar, bland annat de som har lockig päls, får snöbollar som fastnar i pälsen. Då är det enklast att ta in hunden i duschen och spola av snön.

Se till att hunden är riktigt torr innan ni går ut i kylan igen! Har hunden en tjock päls kan du behöva föna den torr.

Hundar i snö och kyla

Var uppmärksam på svaga isar

Vintertid bör du också vara uppmärksam på om isen håller för er. Det är lätt hänt att hunden springer rakt ut på en snötäckt sjö där isen inte hunnit frysa till ordentligt. En hund som går igenom isen är mycket svårare att få upp än om en människa gör samma sak.

Även om isen håller så kan hunden lätt skada sig om det är blankis. Det är lätt även för en hund att halka till och sträcka sig.

Källor: ”8 Ways to Keep Your Dog Warm andSafe This Winter” American Kennel club | Se upp för köldkramp och förfrysningsskador, Agria

Rulla till toppen