Hund pulsar i djup snö

Behöver hunden kläder?

Det blir vanligare och vanligare att hunden har kläder på sig utomhus. Behöver hunden verkligen det? Kan hundens naturliga skydd mot kyla försvinna? Är hundkläder bara ett uttryck för människans fåfänga? Men att använda kläder på hunden för att underlätta vardagen behöver inte vara fel.

Olika typer av hund

Alla varmblodiga djur behöver hålla en jämn kroppstemperatur för att må bra. Hunden behöver hålla värmen då det är kallt och då det är varmt ska överflödsvärmen svalkas av.

Eftersom människan har förändrat hundarnas egenskaper med sin riktade avel är det väldigt olika hur de olika raserna klarar av kyla och värme.

Raser som är framavlade för att leva i den kyliga delen av världen har svårare att hantera värmen än kylan. Andra raser som främst lever i varmare delar har istället lättare att hantera värmen än kylan.

Hund ligger i snön

Värmeväxlare i kroppen

Hos alla varmblodiga djur, inklusive människan varierar temperaturen i kroppen beroende på var man mäter.

Temperaturen bör hållas konstant i kroppens mest vitala delar, hjärnan och den inre delen av bålen med bland annat hjärtat.

I huden, armar och ben är temperaturen oftast lägre. Även temperaturen i testiklarna är lägre för att spermieproduktionen ska fungera. Hos människan är testikeltemperaturen ca 32 grader trots att de vitala delarna av kroppen håller ca 37 ± 0,5 grader.

Både vi människor och hundarna har värmeväxlare i kroppen. Den fungerar genom att artärerna som pumpar ut blodet till t.ex. benen och venerna som för tillbaka blodet, ligger väldigt nära varandra djupt inne i kroppen. Blodet som är på väg ut i artärerna är varmare än det som pumpas tillbaka. Men eftersom de ligger så nära varandra kan värmen vandra över till det kalla venblodet. På så sätt stannar värmen kvar i kroppens innersta delar.

Forskning på polarhundar som vistades i – 30 grader visade att deras innersta kroppstemperatur var ca+37 grader. Övre delen av benet mot buken höll +35 grader, knäet höll + 14 grader och trampdynan 0 grader.

Termoneutrala zonen

Forskarna pratar om en Termoneutral zon, som förenklat är det temperaturområde som en fastande individ upplever som behagligast.

En naken människas termoneutrala zon ligger vanligtvis mellan ca + 27 och + 31 grader. Men för en polarhund är denna zon mellan ca -25 grader och +10 grader. Därför trivs alltså polarhunden betydligt bättre när det är kallt ute.

Vänjer sig vid kyla

Hund och person vandrar i snötäckt landskap

Dessutom förändras en individs termoneutrala zon om den successivt vänjer sig vid kallare eller varmare temperaturer. En hund som tillbringar en stor del av sin vakna tid utomhus kommer att vänja sig vid att det blir kallare.

Vi människor upplever ofta samma sak, vi kan tycka att till exempel +5 grader är kallt på hösten, medan vi på våren anser det vara en behagligare temperatur.

Pälsens funktion

Pälsens viktigaste funktion är att hålla kroppens vitala delar varma. Det är därför som djur som lever i kalla klimat har en tjockare päls. Många hundar har både underull och täckhår som håller kvar värmen.

Det är egentligen inte själva pälsen som värmer, utan det är luften mellan hårstråna. När luften blir stillastående värms den upp och har hunden då mycket päls bildas ett tjockare luftlager som håller värmen bättre.

Dessutom kan däggdjur öka isoleringsförmågan genom att ”resa ragg”. När hårstråna reses blir luftlagret ännu tjockare och djuret håller värmen bättre. Även vi människor reser ragg då vi fryser, titta på armens hårstrån när du huttrar och får gåshud. Problemet är bara att vi har så få och så korta hårstrån att det inte gör så mycket nytta.

Har du en korthårig hund eller en hund som du klipper pälsen på, behöver den troligtvis använda ett värmande täcke. Detta eftersom den inte får ett så stort luftlager i sin päls.

Hund nosar i snön

Brun fettvävnad

Däggdjuren har olika typer av fettvävnad i kroppen som också spelar in då det gäller att hålla värmen. Framförallt är det den bruna fettmassan som kan omvandlas till värme då omgivningen är kall.

Hundar har i regel mer brun fettvävnad än vad människor har. Därför fryser inte heller hunden lika fort som vi människor.

Annons snygga hundkoppel

Kyla eller regn?

Kläder till hundar används främst då det är regnigt eller kallt ute. Ibland är det för hundägarens skull, för att hen ska slippa torka en genomvåt päls flera gånger om dagen. Det är inte fel att underlätta för både sig själv och hunden på detta sätt.

Vissa typer av hundar har en päls som det mesta av vattnet och smutsen rinner av, medan andra hundar har en päls där både snön och gruset fastnar. Den sistnämnda typen skulle kunna må bra av ett skyddande lager av kläder.

Tänk dock på att använda rätt typ av kläder till hunden. Om du sätter på hunden en stickad tröja som blir våt av regn eller blötsnö, kommer hunden snart att frysa. Den tänkta värmekällan blir istället något som snabbt kyler ner hunden.

När hunden blir blöt har den svårare att hålla värmen så en regnig höstdag med ett par plusgrader kan vara värre än en torr vinterdag med -10 grader.

Trivs hunden med kläder?

Det är viktigt att hunden verkligen trivs med att använda sina kläder. De flesta hundar brukar sloka med både öron och svans när den får på sig en tröja eller ett täcke.

Träna därför i korta stunder till en början, peppa och beröm hunden mycket under tiden. Successivt får hunden använda plagget längre och längre tid samtidigt som ni leker eller hittar på något roligt tillsammans.

Hund med en snöhög på nosen

Röra sig obehindrat

Naturligtvis är det viktigt att prova ut täcket eller tröjan så att hunden kan röra sig obehindrat. Plagget bör dock täcka hela ryggen samt större delen av bröstkorgen. Speciellt hos mindre raser är det bröstkorgen som är värst utsatt för snö och väta.

Se till att det inte hänger några delar som hunden kan snubbla på eller fastna i. En stor krage eller luva brukar heller inte vara uppskattat. Det hindrar hunden från att både se och höra sin omgivning.

Äldre hund

En äldre eller en sjuk hund kan också behöva ett värmande täcke, även om den inte har behövt det tidigare.

Pälsen kanske inte längre håller samma kvalitet som tidigare och håller därför inte värmen lika bra. Hunden kan vara stelare i lederna eller rör sig långsammare och behöver därför hjälp att hålla värmen.

Annons för Baxter hundleksak

Hålla sig i rörelse

Är det kyligt ute är det viktigt att hunden håller sig i rörelse. Lek, busa och träna med din hund som vanligt så lär den sig snart att uppskatta även den kalla årstiden.

Men tänk på att en liten hund anstränger sig betydligt mer när den måste hoppa i snön. Ha alltid med dig vatten och låt hunden få pausa lite ibland.

Vill du få tips om vad ni kan hitta på på vintern? Läs Aktivera hunden ute i snön.

Vila i bilen eller i stallet

Översnöad bil

Låter du hunden ligga i bilen eller stallet och vila efter träningspasset eller utflykten? En hund som har rört på sig och som sedan tvingas ligga still kommer att frysa. Då kan hunden ha behov av ett värmande täcke! I stallet är det också bra om hunden får en filt att ligga på istället för att ligga på det kalla golvet.

Tänk också på att du enligt lag inte får lämna hunden i bilen om temperaturen väntas understiga – 5 grader! Se Vilka lagar gäller för mig som hundägare?

Källor: Lunds universitet, PetMD.com, ”An experimental and theoretical study of heat transfer and temperature control in the dog” av J. Niels Petersen Iowa State University

Snyggt trähjärta med katt

Rulla till toppen