Veterinär tar bort plack från hundens tänder

Skötsel av hundens tänder

Det är viktigt att sköta hundens tänder regelbundet. Även hundar drabbas av karies, tandlossning och tandvärk om inte tänderna sköts om ordentligt.

Gör det till en vana att borsta hundens tänder varje kväll. Både för hundens skull, men även för din ekonomis skull. Det mesta av tandvården täcks nämligen inte av försäkringsbolagen!Tandborstning

Det absolut bästa sättet att hålla hundens tänder i bra skick är regelbunden tandborstning.

Helst bör du borsta tänderna varje dag men gör det åtminstone 2-3 ggr/vecka. Det går utmärkt att vänja en hund vid att få sina tänder borstade, börja med det som en rolig lek och bygg upp en vana.

Om det blöder då du borstar hundens tänder är det ett tecken på att tandborstningen faktiskt behövs! Så sluta inte borsta, men till en början behöver du kanske inte gnugga riktigt lika hårt.

Beroende på hundens storlek så finns det olika typer av tandborstar att köpa i djuraffären, men det kan gå lika bra med en liten barntandborste eller eltandborsten.


Tandkräm

Tandkräm är inte nödvändigt men vill du använda det köp speciell hundtandkräm, använd inte samma som du själv använder.

Våra tandkrämer är för starka och innehåller för mycket fluor och kan orsaka förgiftningssymptom.

Borsta tänderna på hunden

Läs gärna Borsta hundens tänder!Foder och tuggben

I dag finns det en mängd olika fodersorter till våra hundar. Den ena sägs vara bättre än den andra för olika raser, sjukdomar osv.

Så om du skulle välja foder till din hund endast utifrån vad som är bäst ur tandsynpunkt så är mat som hunden måste tugga ordentligt att föredra.

Ju mer mekaniskt nötande det blir på tänderna desto mindre plack fastnar.

Även om vi tycker att torrfoder borde vara bättre än färskfoder, eftersom det består av hårda kulor, krävs det inte mycket styrka att trycka sönder dem till en geggig massa. De flesta hundar behöver inte tugga foderkulorna utan trycker sönder dem med tungan.

Det finns även speciella tuggben och olika pulver att strö på maten, som enligt tillverkarna ska motverka bildande av plack. Enligt forskningen gör dessa produkter nytta men endast i begränsad omfattning. Så tandborstningen kommer du inte ifrån om du vill att hundens munhälsa ska fortsätt att vara bra.

Även hundar som får ben att gnaga på får plack och tandsten, eftersom de ofta föredrar att gnaga med ett begränsat antal tänder. På de övriga tänderna slipas inte bakterierna bort och tandsten är snart ett faktum.

Hundben i forma av en tandborste

Tandläkarbesök

Låt veterinären göra en kontroll av hundens tänder varje år.

Sköter du tänderna regelbundet räcker det kanske med att skrapa lite tandsten och det tar inte så lång stund för en van veterinär. Om hunden är lugn behöver den inte ens sövas.

Ibland brukar tandveterinären vilja mäta djupet på tandfickorna och röntga tänderna om hen ser något misstänkt.

Behöver det göras större ingrepp måste hunden antingen få lugnande medel eller sövas.

Är det en svår tandlossning som ska åtgärdas är det inte ovanligt att slutsumman hamnar på 10.000 – 15.000 kr. Det är pengar som du troligen får betala själv, de flesta försäkringsbolag täcker nämligen inte sådant som vi kan motverka med hjälp av normalt underhåll.


Mer information

Mer information om hundens tänder och tandskötsel hittar du på: Hundens tänderTandproblem hos hundar- vanligare idag? samt Kloklippning, tandborstning och allmän hälsovård.


Källor: Första hjälpen av Ylva Trygger, Canis Academy 2010; Tandvård på häst, hund, katt och kanin. -grundläggande kunskaper i oral anatomi, patologi samt behandlingar av Å. Flod, E. Jansson, S. Winhammar vid Karolinska institutet; Profylaktisk hundtandvård i hemmet av E. Moberg vid SLU 2009; Hundsport maj 2008, Hunden och dess tänder av veterinären Berit Wallin Håkansson; Dog Mouth (Bite) Terminology samt Advanced Animal Dentistry


Scroll to Top