Tänderna i en hundmun

Tandproblem hos hundar- vanligare idag?

Är det vanligare med tandproblem hos hundar nu? Många som har haft hund i flera år brukar påpeka att de minsann inte har borstat tänderna på hundarna tidigare så varför skulle hunden få tandproblem nu? 

Nja, det är inte säkert att just din hund drabbas. Men idag är vi mer medvetna om att även hundar får tandvärk, karies och andra tandproblem.

Våra hundar lever längre vilket påverkar tandhälsan och viljan att ge hundarna en bra vård in i det sista har ökat bland hundägarna.


[cmtoc_table_of_contents]


Fler äldre hundar och dvärghundar

Zimba- en liten blandrashund

Det finns flera anledningar till att medvetenheten kring tandproblem ökar.

Våra hundar lever allt längre eftersom den veterinärmedicinska kunskapen och vår vilja att ge hunden den bästa vården ökar. En äldre hund löper större risk att få tandproblem än en yngre.

Dessutom ökar andelen dvärghundar och de har större risk att utveckla tandlossning än medelstora och stora hundar på grund av sin lilla käke.

Ytterligare en anledning är att vi idag ger hundarna en annan typ av foder, antingen är det torrfoder som är ganska sprött till konsistensen eller så får de färskfoder.

Bägge fodertyperna har en tendens till att kleta fast på tandytorna och bilda plack.


Vattenflaskor med kula till hunden


Tandvärk

Hundar får precis som oss människor tandvärk om det är något fel med tänderna. Men till skillnad från oss kan de inte tala om vad som är fel.

En vanlig vanföreställning är att hundar med tandvärk slutar att äta, apportera eller gnaga på ben.

Men det stämmer inte, hundar reagerar precis som de vilda djuren och döljer sin värk så länge som möjligt. Vilda djur som mår dåligt blir lämnade av den övriga flocken, eftersom den hindrar resten av gruppen från att skaffa föda eller att fly från angripare.

Det gäller därför att uppbåda all energi till att fungera precis som vanligt eller kanske t.o.m. lite bättre än vanligt.


Hur upptäcker jag att hunden har dåliga tänder?

Hundtänder

Illaluktande andedräkt är ett vanligt kännetecken på att hunden har problem i mun, hals eller mage.

Så känner du att hunden luktar illa i munnen är det ett varningstecken på att något inte är som det ska.

Är tandköttet mörkrosa eller rött och blöder lätt så har hunden fått tandköttsinflammation, gingivit. Ytan på tandköttet kan vara blankt och skinande. När det blöder blir det ofta mjukt, sladdrigt och svullet.

Har hunden mycket ont kan den uppvisa symptom som ivrigt kliande över nosen, allmän retlighet eller trötthet, d.v.s. symptom som inte alltid leder hundägaren på rätt spår.


Andra sjukdomar p.g.a. dåliga tänder

Tandsjukdomar påverkar också andra organ i kroppen.

En bakterieinfektion i munhålan tas upp av blodet. Därifrån sprids infektionen vidare i kroppen varje gång hunden tuggar eller får tandvård. Hos människor finns ett säkert samband mellan hjärt-kärlsjukdomar, dödlighet och tandsjukdomar.

Även hos hundar som lämnats in för avlivning har det visat sig att det finns ett samband mellan tandsjukdomar och förändringar på njurar, hjärta och lever.


Persisterande mjölktänder

Käner på tänderna på en liten valp

Persisterande mjölktänder, är mjölktänder som inte ramlar bort trots att den permanenta tanden har vuxit fram.

Det är relativt vanligt, framförallt hos små raser där det ofta är canintänderna (de stora hörntänderna) som blir kvar. Dessa tänder måste
en veterinär ta bort.

Om mjölktänderna får sitta kvar kan de permanenta tänderna få en felaktig ställning och hunden kan få livslånga problem.

Om en del av mjölktanden har lossnat men gått av blir det en öppen kanal för bakterier att ta sig in till de permanenta tandanlagen.


Avsaknad av tänder

Är din hund sju månader gammal? Saknar den fortfarande några permanenta tänder? I så fall bör du låta veterinären titta på detta.

Det kan röra sig om molarerna (bakre kindtänderna) och dessa kan hunden troligtvis klara sig utan.

Men hos framförallt trubbnosiga hundar kan tandanlagen finnas, men tanden får inte plats att växa fram. Låter man då anlagen finnas kvar kan det resultera i cystor i käkbenet. Därför bör en veterinär specialiserad på tänder ta en titt redan när hunden är ung.


Tandfrakturer

Skador och frakturer på tänderna sker ofta under lek eller när hunden gnager på något hårt.

Är det bara en flisa som lossnar kan tanden lätt slipas till, så att den inte ska vara vass. Men ibland är skadorna större och stora delar av tanden bryts loss eller att skadan påverkar pulpan.

Även skador som ser små ut kan i längden leda till komplikationer som varbölder.

Hundens permanenta tänder
Hundens permanenta tänder i över- och underkäken


En varböld vid P4 i överkäken (överkäkens största tand) kan bryta igenom nosen under ögat eller in mot näsväggen. I dessa fall måste man rotfylla tanden. Ett annat alternativ är att dra ut den, annars kommer hunden att ha ordentlig tandvärk.

Har hunden en tand som sitter löst eller som har slagits ut, kan den ibland sättas tillbaka. Då fixerar man den med hjälp av ståltråd och emaljbindande plastmaterial. Den utslagna tanden ska förvaras i koksaltlösning eller i mjölk tills ni kommer till veterinären..

Är det en mjölktand som är skadad dras den alltid ut. Detta för att inte skada tandanlagen till den permanenta tanden.

Terriervalp som gäspar

Plack, tandsten

Den beläggning som bildas på tänderna kallas för plack. Den består av bakterier som frodas i de matrester och enzymer som normalt finns i munnen.

Om du känner med tungan på dina egna tänder kan du känna en sträv hinna på tandytan, det är plack.

Om placken får sitta kvar kommer den att förkalkas och bildar då tandsten. Det finns två sorters tandsten,supragingival och subgingival.

Supragingival tandsten bildas på ett par dagar och sitter ofta vid spottkörtlarnas utgångar vid tänderna P4 och M1. Den sortens tandsten är ljus till färgen och har en kritliknande konsistens.

Subgingival tandsten bildas under tandköttskanten och tar lite längre tid på sig. Den är mörk till färgen och hårdare i konsistensen.

Den sitter ofta i små öar eller som ett band i tandköttsfickorna och är betydligt svårare att få bort. Dels sitter den mer svåråtkomligt men den sitter också hårdare fast mot tandytan.


Godisväskor till hundträning


Gingivit, tandköttsinflammation

Den absolut vanligaste tandsjukdomen hos hundar är gingivit, inflammation i tandköttet. Obehandlad tandköttsinflammation leder i förlängningen till tandlossning, parodonit.

Bakterierna i placket utsöndrar skadliga ämnen som irriterar tandköttet och leder till en inflammation.

Tandköttsytan blir högblank och vävnaden blir mjuk, svullen med en rodnad samt kan blöda vid lätt beröring.

I detta stadie kan en ordentlig rengöring hos veterinären få bort bakterierna, men det är viktigt att du fortsätter att med att borsta hundens tänder efteråt om inte hunden ska få tillbaka det igen.


Parodonit

Glad Schnauzer

Om tandköttsinflammationen inte behandlas kommer bakterierna att sprida sig ner i tandköttsfickorna där de löser upp bindvävsfibrerna.

När detta sker drar sig tandköttet längre upp och tandroten blottas, vilket ger ordentliga ilningar i tänderna.

Käkbenet blir så småningom förstört och tanden blir lös. Ofta har hunden också små blödningar, varbölder och illaluktande andedräkt.

När det har gått så här långt måste en ordentlig rengöring göras hos en tandspecialist. Tanden behöver troligen rotfyllas eller dras ut.

Även här är det tänderna i överkäken som extra utsatta. Blir käkbenet runt P4 eller M1 förstört, finns risken att det uppstår ett hål upp till näshålan.

Att rotfylla en tand kostar ofta mer än att bara dra ut den. Är det inte en av hundens viktigaste tänder bryr man sig sällan om att behålla den.



Karies

Hur vanligt det är att hundar får karies, det vill säga hål i tänderna är omstritt. Olika forskningsstudier visar på olika resultat. Allt mellan att ett par procent av hundarna till att ca 20% drabbas av karies.

Klart är att hundar som ofta får sötat godis, t.ex Mariekex eller torkad blodpudding drabbas mer än andra.


Mer information

Mer information om hundens tänder och tandskötsel hittar du på: Hundens tänder, Borsta hundens tänder!,  Kloklippning, tandborstning och allmän hälsovård samt Skötsel av hundens tänder


Källor: Första hjälpen av Ylva Trygger, Canis Academy 2010; Tandvård på häst, hund, katt och kanin. -grundläggande kunskaper i oral anatomi, patologi samt behandlingar av Å. Flod, E. Jansson, S. Winhammar vid Karolinska institutet; Profylaktisk hundtandvård i hemmet av E. Moberg vid SLU 2009; Hundsport maj 2008, Hunden och dess tänder av veterinären Berit Wallin Håkansson; Dog Mouth (Bite) Terminology samt Advanced Animal Dentistry


Rulla till toppen