Det är viktigt att sköta hundens tänder regelbundet. Även hundar drabbas av karies, tandlossning och tandvärk om inte tänderna sköts om ordentligt.
Gör det till en vana att borsta hundens tänder varje kväll. Både för hundens skull, men även för din ekonomis skull. Det mesta av tandvården täcks nämligen inte av försäkringsbolagen!
Tandborstning
Det absolut bästa sättet att hålla hundens tänder i bra skick är regelbunden tandborstning.
Helst bör du borsta tänderna varje dag men gör det åtminstone 2-3 ggr/vecka. Det går utmärkt att vänja en hund vid att få sina tänder borstade, börja med det som en rolig lek och bygg upp en vana.
Om det blöder då du borstar hundens tänder är det ett tecken på att tandborstningen faktiskt behövs! Så sluta inte borsta, men till en början behöver du kanske inte gnugga riktigt lika hårt.
Beroende på hundens storlek så finns det olika typer av tandborstar att köpa i djuraffären, men det kan gå lika bra med en liten barntandborste eller eltandborsten.
Tandkräm
Tandkräm är inte nödvändigt men vill du använda det köp speciell hundtandkräm, använd inte samma som du själv använder.
Tandkrämer avsedda för människor är för starka och innehåller för mycket fluor. Den kan orsaka förgiftningssymptom hos våra hundar.
Läs gärna Borsta hundens tänder!
Vänja hunden vid tandborstning
Daglig tandborstning är alltså lika nödvändig hos hundar som hos oss människor. Forskare hos Sveriges lantbruksuniversitet (SLU) genomförde en forskningsstudie 2021 bland hundägare om hundars tandborstning.
Den visade att all typ av daglig tandborstning (tandborste, fingertuta eller ultraljudstandborste) gjorde stor nytta. Studien visade också att hundarna snabbt vande sig vid den nya rutinen och stressnivån sjönk hos samtliga hundar.
Börja därför lätt med att pilla lite i munnen med tandborsten. Låt hunden få slicka på tandkrämen om hunden tycker att den är god. Gör detta till en daglig rutin så kommer du successivt att få borsta fler och fler tänder.
I början är det bättre att du får borsta litegrann än att det blir perfekt.
Foder och tuggben
I dag finns det en mängd olika fodersorter till våra hundar. Den ena sägs vara bättre än den andra för olika raser, sjukdomar osv.
Så om du skulle välja foder till din hund endast utifrån vad som är bäst ur tandsynpunkt så är mat som hunden måste tugga ordentligt att föredra.
Ju mer mekaniskt nötande det blir på tänderna desto mindre plack fastnar.
Även om vi tycker att torrfoder borde vara bättre än färskfoder, eftersom det består av hårda kulor, krävs det inte mycket styrka att trycka sönder dem till en geggig massa. De flesta hundar behöver inte tugga foderkulorna utan trycker sönder dem med tungan.
Det finns även speciella tuggben och olika pulver att strö på maten, som enligt tillverkarna ska motverka bildande av plack. Enligt forskningen gör dessa produkter nytta men endast i begränsad omfattning. Så tandborstningen kommer du inte ifrån om du vill att hundens munhälsa ska fortsätt att vara bra.
Även hundar som får ben att gnaga på får plack och tandsten, eftersom de ofta föredrar att gnaga med ett begränsat antal tänder. På de övriga tänderna slipas inte bakterierna bort och tandsten är snart ett faktum.
Tandläkarbesök
Låt veterinären göra en kontroll av hundens tänder varje år.
Sköter du tänderna regelbundet räcker det kanske med att skrapa lite tandsten och det tar inte så lång stund för en van veterinär. Om hunden är lugn behöver den inte ens sövas.
Ibland brukar tandveterinären vilja mäta djupet på tandfickorna och röntga tänderna om hen ser något misstänkt.
Behöver det göras större ingrepp måste hunden antingen få lugnande medel eller sövas.
Är det en svår tandlossning som ska åtgärdas är det inte ovanligt att slutsumman hamnar på 10.000 – 15.000 kr. Det är pengar som du troligen får betala själv, de flesta försäkringsbolag täcker nämligen inte sådant som vi kan motverka med hjälp av normalt underhåll.
Mer information
Mer information om hundens tänder och tandskötsel hittar du på: Hundens tänder, Tandproblem hos hundar- vanligare idag? samt Kloklippning, tandborstning och allmän hälsovård.
Källor: Improved Oral Health and Adaptation to Treatment in Dogs Using Manual or Ultrasonic Toothbrush or Textile of Nylon or Microfiber for Active Dental Home Care av Lena Olsén mfl. vid SLU 2021 | Första hjälpen av Ylva Trygger, Canis Academy 2010 | Tandvård på häst, hund, katt och kanin. -grundläggande kunskaper i oral anatomi, patologi samt behandlingar av Å. Flod, E. Jansson, S. Winhammar vid Karolinska institutet | Profylaktisk hundtandvård i hemmet av E. Moberg vid SLU 2009 | Hundsport maj 2008, Hunden och dess tänder av veterinären Berit Wallin Håkansson | Dog Mouth (Bite) Terminology samt Advanced Animal Dentistry