Nyfödda valpar med stängda ögon

(O)Seriösa uppfödare

Att köpa en hund bör helst föregås av noggrant planerande. Men även om du plötsligt faller för en söt hund måste du ta reda på så mycket som möjligt om uppfödaren innan du köper valpen!

Det är alltid hundarna som är de stora förlorarna om vi köper hundar av oseriösa uppfödare eller smugglare. För så länge det finns köpare så fortsätter deras verksamhet.

Kontrollera vem du köper hunden av!

Allt fler har upptäckt hur roligt det är att vara hundägare och speciellt vissa raser har stigit i popularitet. En baksida av det, är att det finns ett flertal oseriösa uppfödare i vårt land. De har upptäckt att de kan tjäna pengar på att föda upp och sälja valpar.

En seriös uppfödare tjänar inte några större summor på sin verksamhet. Det kostar att ställa ut tiken för bedömning, att röntga höftleder och kontrollera ärftliga synfel.

Det kostar att para henne (även de gånger det inte blir några valpar), det kostar att föda upp, registrera, veterinärbesiktiga valparna och så vidare. Läs gärna mer på Tjänar man pengar på att föda upp valpar?

Men en oseriös uppfödare bryr sig inte om hur tiken har det, huvudsaken att hon föder valpar. Inte heller bryr de sig om vilka sjukdomar som finns i släkten, varken hos tiken eller hos hanen.

Det finns de som har rena hundfabriker, där tiken inte hinner vila mellan valpkullarna. Många av dessa s.k. uppfödare har blivit anmälda ett flertal gånger för vanvård men fortsätter med sin verksamhet ändå. Det kan räcka med att de säger att en annan person tagit över verksamheten för att myndigheterna inte ska kunna ingripa.

Det bästa sättet att hindra deras verksamhet är att INGEN köper av dem! Köp inte valparna för att du tycker synd om dem! Det är alla godhjärtade individer som gör att de kan fortsätta med sin verksamhet. Tjänar de inga pengar kommer de heller inte att fortsätta.

Annons för Baxter hundleksak

Seriös eller inte?

Hur ska jag som köpare veta om uppfödaren är seriös eller inte?

För det första, köper du en renrasig hund kontrollera med rasföreningen. De brukar ha bra koll på den egna rasens uppfödare.

Du kan också kontrollera med SKK (Svenska Kennelklubben) om uppfödaren är registrerad hos dem. Är de det måste de arbeta efter vissa bestämda riktlinjer.

Om det är en blandras du köper finns inga motsvarande kontroller du kan göra. Men det behöver inte innebära att uppfödaren är oseriös för det. Det bästa du kan göra i det fallet är att själv besöka uppfödaren.

Titta på tiken, ser hon frisk ut och välskött ut? Var är valparna? Får de vara inne med familjen eller är de instängda i något uthus? Finns pappan hos uppfödaren också? I så fall, hur verkar han vara? Är det rent och snyggt? Har hundarna tillgång till rent vatten? Finns det vaccinationsintyg från en veterinär?

Acceptera ALDRIG att mötas halvvägs för att göra upp köpet på en rastplats!

Valp biter ägaren i byxbenet

De första veckorna i en valps liv är väldigt viktiga för hur den kommer att bli som vuxen. Det är också otroligt viktigt att tiken kan ta hand om sina valpar på ett bra sätt, för att den ska kunna fungera med andra hundar senare i livet.

Om du vill läsa mer om hur tiken påverkar en valps första tid hittar du det på Valpens utveckling-del 1.

Om du funderar på att köpa en äldre hund, ta reda på så mycket som möjligt om dess bakgrund.

Registrerade hundar

Många hundköpare känner sig lugnade när det i annonsen står att valpen är registrerad, för det borde väl vara en sorts kvalitetsstämpel trots allt?

Det är skillnad på vilket typ av registrering som är gjord, är valpen valpregisterad hos Svenska Kennelklubben (SKK) eller är den ägarregistrerad hos SKK eller Jordbruksverket?

Valpregistrerad

En renrasig valp som är valpregistrerad med stamtavla i SKK innebär en viss kvalitetsstämpel.

Tiken, valpens mamma, får inte vara för ung eller för gammal när hon får sin valpkull. Hon ska också ha fått vila tillräckligt länge mellan sina valpkullar.

Uppfödaren ska också se till att bägge föräldrarna till valpen uppfyller de hälsokrav som ställs för just den rasen. Men det är viktigt att veta, det är aldrig någon garanti att valpen blir frisk.

Ägarregistrerad

Är valpen ägarregistrerad hos SKK eller Jordbruksverket är den helt enkelt bara registrerad på en ägare. Den registreringen säger ingenting om hundens ursprung, vilka raser som ingår eller vem som är uppfödare.

Så snart du köper hunden ska ägarregistret uppdateras med ditt namn och din adress. Skulle du senare omplacera hunden ska du se till att den nya ägaren blir registrerad istället för dig.

Baby med två valpar

Hundsmuggling

Att hundar smugglas in i landet är tyvärr en verksamhet som ökar mer och mer. Förlorarna är som vanligt hundarna. Många hundsmugglare är i dag väldigt skickliga på att manipulera blivande köpare och har lyckats lura även mycket insatta personer.

Se ALLTID till att du tar reda på så mycket som möjligt om hundens bakgrund!

Köp aldrig en valp utan att ha fått hälsa på hemma hos uppfödaren och fått träffa tiken. Var kritisk, hur ser det ut? Finns det fler hundar där, hundhår, mat- och vattenskål, leksaker osv.

Det har hänt att vissa ihärdiga köpare har fått komma hem till en ”uppfödare” som enbart haft den aktuella valpen och en bunt papper till köparen. Ingen tik fanns i närheten, ingen vattenskål och i övrigt inga spår efter andra hundar.

Kräv avtal på affären

Kräv papper på affären! Se till att det skrivs ett riktigt avtal där det framgår vem som är säljare och köpare. Du skulle aldrig acceptera att köpa en ny tv eller bil utan att få ett kvitto, varför kan du då tänka dig att köpa en hund för 5–35 000 kr utan ett riktigt avtal?

Se också till att du får personuppgifter på säljaren, kontrollera dessa mot ett id-kort. Det kan kännas petigt, men för hundarnas bästa bör vi vara ytterst noggranna. Hundens registreringsnummer och födelseuppgifter ska också framgå av avtalet.

Veterinären lyssnar på en hunds hjärta

Hunden ska vara undersökt, den ska vara vaccinerad och chippad av en svensk veterinär innan du köper den. Kontrollera att det finns papper på detta. En veterinärbesiktning ska vara gjord inom 7 dagar före leverans. 

Visserligen upptäcker veterinärerna en del sjukdomar vid dessa veterinärbesiktningar, men alla sjukdomar märks inte på en gång.

Bortsett från det lidande hunden oftast får utstå då den smugglas, så är risken väldigt stor att den har tagits ifrån sin mamma för tidigt. Det bäddar för framtida psykiska problem hos hunden.

Dessutom är risken stor att vi får in olika sjukdomar i landet, t.ex. rabies och dvärgbandmask. Dessa sjukdomar har vi hittills varit förskonade ifrån.

Olagligt att köpa smuggelhundar

Det är olagligt att smuggla in hundar till Sverige, men det är också olagligt att köpa en smuggelhund!

Att köpa en insmugglad hund jämförs med häleri och det hjälper inte att du har handlat i god tro. Du måste själv förvissa dig om att hunden har kommit in på lagliga grunder. En utländsk hund måste alltid ha ett pass med giltiga vaccinationsuppgifter och införselhandlingar, dessa ska du som köpare ta över vid leverans.

Liten valp

Tipsa om smuggelhundar!

Misstänker du att hundar smugglas? Eller finns det någon i din närhet som alltid har väldigt gott om olika hundar som ständigt har nya förklaringar till varifrån de kommer?

Tipsa tullen på 90 114 och Polisen på 114 114. Även Jordbruksverket tar emot misstankar om insmugglade hundar, ring kundtjänst på 0771-223 223.

Låt oss tillsammans stoppa den vidriga transporten av smuggelhundar!

Källor: Jordbruksverket | Tullverket | Svenska Kennelklubben

Rulla till toppen