Två små valpar leker

Tjänar man pengar på att föda upp valpar?

Du har en hund, världens finaste hund om du får säga det själv. Inte nog med att den är snygg, den är så tålmodig tillsammans med barnen också. Den kan vara lite jobbig i hundmöten förstås och den skäller på alla som går i trappuppgången, men vilken hund gör inte det?

Kompisen sår ett frö hos dig när hon frågar om du inte har tänkt dig att ta valpar efter din hund.

Först säger du nej, det är så mycket jobb. Men när kollegan berättar hur mycket de betalade för sin valp så inser du att du kanske kan tjäna lite extra pengar på att ta valpar. Tanken vill inte riktigt försvinna… ska du låta hunden få valpar eller inte?


[cmtoc_table_of_contents]


Lagar och regler

Hur snygg din hund än är så finns det lagar och regler som du måste följa när det gäller hundavel.

Så snart du parar din tik så räknas du som uppfödare även om du inte är registrerad hos Svenska Kennelklubben (SKK). Det spelar ingen roll om din hund är renrasig eller blandras det är samma lagar som gäller.

Två valpar av rasen Cão da Serra da Estrela

Har du en renrasig hund och vill satsa på uppfödning bör du vända dig till SKK.

Blir du godkänd av dem som uppfödare har du visserligen deras regelverk att följa men du får också hjälp av dem i olika situationer så som utbildningar, hjälp med avtal och valphänvisningar.


Hundleksaker som tål att tuggas på


– Tikens ålder

Enligt ”Statens jordbruksverks föreskrifter och allmänna råd om hållande av hund och katt (SJVFS 2008:5)” är det inte tillåtet att para din tik innan hon är 18 månader gammal och det får tidigast ske andra gången hon löper.

Om hon får två valpkullar inom loppet av tolv månader måste hon sedan få vila minst tolv månader innan nästa kull. SKK lägger här till att en tik inte ska få fler än fem valpkullar under sin livstid.

SKK:s rekommendationer är att inte para en tik som är äldre än 7 år om hon inte tidigare har haft en valpkull och om hon är över 7 år ska hon veterinärbesiktigas före parningen.

De anser heller inte att tiken får vara för gammal (vilket är rasspecifikt) och absolut inte vara över 10 år vid parning.

De olika rasklubbarna har ofta dessutom rekommendationer att tiken ska ha fyllt två år eller mer innan hon paras. Ta därför reda på om det finns några sådana bestämmelser.


– Tvångsparning

Du får aldrig tvinga en tik att bli parad mot sin vilja! Vissa hundar fattar helt enkelt inte tycke för varandra och då är det bara att acceptera.

Enligt SJVFS 2008:5 får tvångsparning av tikar inte förekomma. Med tvångsparning menas att tvinga tiken till parning genom att hålla fast tiken trots att tiken uttrycker obehag eller försöker komma undan.


Golden retrievervalp gnager på leksak

– Genetik och arv

Enligt samma föreskrift som ovan (SJVFS 2008:5) är det heller inte tillåtet att avla på en hund om den mår dåligt av det eller om det finns risk för att valparna ärver sjukdomar eller funktionsnedsättningar.

Hundar som är överdrivet rädda eller omotiverat aggressiva får inte heller användas i avel.

Det här med genetik och arv är ett stort område inom vetenskapen och är inte lätt ens för SKK:s rutinerade uppfödare att hålla reda på.

Även om din tik inte har någon sjukdom så kanske hennes mamma eller mormor hade det och som kan visa sig först hos dina eventuella valpar.

Det är bland annat därför som alla renrasiga hundar registreras för att man ska kunna gå tillbaka flera generationer för att hitta den individ som var upphov till att en sjukdom tog sig in i rasen.

Försök att hitta din hunds föräldrar, kullsyskon och deras eventuella valpar. Ta reda på så mycket som möjligt om vilka sjukdomar de kan ha och hur de är mentalt sätt.

Är de nyfikna, osäkra, aggressiva, tillbakadragna och så vidare. Med en blandrashund är det inte så lätt att undersöka detta men det är lika viktigt att även du får en helhetsbild över din hunds genetiska bakgrund.


Tikens mentala hälsa

Är din tik rädd och osäker i många miljöer? Har hon svårt för att träffa främmande människor?

I så fall bör du inte avla vidare på henne, det är nämligen inte bara hennes gener som ärvs vidare utan även hennes beteende.

Valparna påverkas av hennes sinnesstämning redan innan de föds och i ännu högre grad när de är nyfödda. Är hon då rädd och osäker kommer hennes valpar med största sannolikhet också att bli det.

Vill du veta mer om hur valparnas första tid påverkas av sin mamma? Läs Valpens utveckling – del 1


Hälsoprogram

Flera raser har speciella hälsoprogram som uppfödarna ska följa.

Det kan vara att alla hundar inom en ras ska höftledsröntgas eftersom de ofta drabbas av höftledsdysplasi (HD), det kan också vara så att rasen är extra drabbad av ögonsjukdomar, blödarsjuka eller patellaluxation (att knäskålen hoppar ur sitt läge).

Även om din hund är en blandras kan den mycket väl bära på de gener som ger upphov till dessa olika sjukdomar.


Snygga halsband och koppel till hunden


Rätt hane

Skulle du bestämma dig för att ta valpar på din tik så gäller det att vara noggrann när du väljer vilken hane som ska bli pappa också. För det är trots allt 50% av valparnas gener som kommer i från honom.

Det gäller alltså att även han är mentalt stabil och helst har så få gener som bär på sjukdomar som möjligt.

Är du verkligen säker på att kompisens tilltänkta hane verkligen är så frisk som hon påstår? Eller att hanhundsägaren som du hittade på Facebook verkligen är seriös?


Sjukdomar

Naturligtvis måste hundarna vara friska vid parningen för att inte överföra sjukdomar till varandra eller till de blivande valparna.

Det finns dessutom olika sjukdomar som kan spridas i samband med parning, t.ex. bakterien Brucella canis som kan förekomma framförallt bland importerade hundar.

Hund hos veterinären

Har tiken smittats av herpesvirus kommer de att föras över till valparna under dräktigheten eller valpningen.

Herpesvirus hos en nyfödd valp är en dödlig sjukdom och ofta dör alla valpar i samma kull.

Du bör därför låta veterinären göra en hälsokontroll av din tik någon gång under hennes dräktighet.


Vad kostar det?

Det kostar en hel del att skaffa sig valpar, i alla fall om du vill göra det på ett seriöst sätt.

Framförallt måste du se till att du har möjlighet att betala olika utgifter innan du får in några inkomster på försäljningen.

Dessutom bör du se till att du har en försäkring som täcker eventuella komplikationer vid valpningen. Ett akut kejsarsnitt kostar mycket pengar och även med en försäkring kan du tvingas betala flera tusen kronor i självrisk.


– Meriteringskostnader

Golden retriever på hundutställning

Har du en renrasig hund och vill sälja dina valpar via rasklubben och SKK behöver du meritera din tik innan hon blir paras.

Varje rasklubb har sina egna bestämmelser om vilka meriter din hund måste ha både när det gäller utställningar och olika prov.

Att meritera sin hund kostar pengar, anmälningsavgifter och framförallt resekostnader kan uppgå till stora summor.

Du måste också vara beredd på att lägga mycket tid på att både träna hunden och resa runt till olika tävlingar för att uppnå dessa meriter.


– Parningsavgift

Ägaren till hanhunden vill ha betalt i form av en parningsavgift. Hur stor denna är varierar, är hanen välmeriterad och eftertraktad så kommer det att kosta därefter.

Många rasklubbar har också ett tak för hur många valpkullar en hane får ge upphov till så även det påverkar priset.

Parningsavgiften betalas antingen som en engångssumma eller så delas den upp på en språngavgift som betalas vid parningen och en avgift beroende på antalet valpar som uppnått fem veckors ålder.

Dessutom kan det tillkomma rese- och boendekostnader om hanhunden inte bor i närområdet.


– Matkostnader

Matkostnaderna stiger både under tikens dräktighet och sedan när valparna är födda.

Tiken bör få ett högkvalitativt foder som innehåller den energimängd och de näringsämnen som både hon och de växande fostren behöver.

När sedan valparna är födda och de sakta vänjer sig vid fast föda kommer dina matkostnader att stiga ytterligare. De behöver tillskott av bland annat äggulor och köttfärs utöver den speciella valpmaten.


Matbar i trä till hunden


– Försäkring

Du behöver kontrollera att din hundförsäkring täcker de kostnader som kan uppkomma om det blir komplikationer under tikens dräktighet.

Dessutom bör du teckna en speciell valpförsäkring då valparna är fem veckor gamla. Se till att den täcker de dolda fel som kan visa sig då valpen blir äldre och som inte kunde upptäckas vid veterinärbesiktningen.

Som uppfödare har du ansvar för fel i tre år från leveransdatum.


– Veterinärkostnader

Valpen ska vaccineras, id-märkas och veterinärbesiktigas innan du levererar den till de nya ägarna.

Denna kostnad måste du betala innan du säljer valparna. Visar det sig vid veterinärbesiktningen att någon valp har något fel eller en sjukdom som kräver ytterligare undersökning eller behandling kommer ingen försäkring att ersätta detta.

Du (och senare eventuell köpare) kommer själv att få stå för alla kostnader under dess uppväxt.


– Förlorad arbetskostnad

Två valpar som busar

Det är svårt att arbeta heltid om du har valpar hemma.

Visserligen sköter tiken det mesta den första tiden men hon får inte lämnas ensam längre stunder utan måste ha regelbunden tillsyn.

Ju äldre valparna sedan blir desto mer jobb blir det för dig.  Du måste hålla rent i valplådan och de ska ha mat fyra till fem gånger om dagen.

De ska också tas ut om vädret tillåter och de ska kunna leka och utforska världen och där är du en viktig del.

Det gäller att valparna blir vana vid att hanteras av människor för att de ska växa upp till säkra individer.

När valparna är lite större kommer tiken att vilja lämna dem ibland för att komma ut på sina längre promenader igen och då behöver du någon som kan passa valparna under tiden ni är ute.

När det dessutom är dags att träffa valpköparna kommer du att märka att det också tar mycket tid.


Skötsel av dräktig tik

En dräktig tik bör leva så normalt som möjligt med dagliga motionsrundor. Tikarna brukar själva reglera när det är dags att minska motionen en eller två veckor innan beräknad valpning.

Var därför observant på hennes signaler när hon börjar tycka att det är jobbigt att gå långa sträckor.

Hård motion i form av till exempel cykling, jakt och bollkastning bör du sluta med redan efter parningen.

Hon behöver också få högenergifoder av bra kvalitet. Mosa gärna i lite av dina matrester i hennes mat, både under dräktigheten och under digivningen.

Det har visat sig att valpar som har risk för hudproblem (atopi) har lägre benägenhet att utveckla detta om tiken fått äta annat än torrfoder.

En dräktig tik

Det är dessutom viktigt att tiken inte utsätts för stress under denna tid. Stress frigör kortisol som passerar genom moderkakan och in i fostren.

Varje obehaglig händelse som drabbar tiken ger fostren en dusch av stresshormon. Det får till följd att valpens hjärna och organ förbereds på en viss stressnivå, så när valpen föds är den redan förberedd på att reagera på ett visst sätt i en stressituation.

Prenatal stress kan ge långtgående konsekvenser, såsom att individen blir mindre undersökande och nyfiken som vuxen, får en sämre inlärningsförmåga, är aggressivare och/eller får ett förändrat sexuellt beteende.

Tänk på att du inte får transportera en dräktig tik om det är två veckor eller mindre till beräknad valpning, om det inte handlar om ett akut veterinärbesök eller att sträckan är mindre än 50 km.


Valplåda

Efter valpningen ska tiken och valparna ha en ostörd plats där tiken kan ta hand om sina valpar i lugn och ro. Nyfödda valpar kan inte själva hålla värmen så att valplådan bör vara inredd med material så att de inte utsätts för drag och kyla.

Du bör också se till att valparna inte kommer ur lådan och att de inte kan skada sig på något sätt.

Tiken måste dessutom ha tillgång till en liggplats dit valparna inte kan nå. Det finns fastställda minimimått på valplådor beroende på tikens storlek och dessa får du inte understiga. Du hittar information om måtten på www.jordbruksverket.se och www.skk.se.


Graverad id bricka till hunden


Har du tid att ta hand om valparna?

För att valparna ska bli harmoniska individer så krävs det av dig som uppfödare att du sakta börjar socialisera dem.

De behöver få vara med i hemmet för att uppleva ett vanligt vardagsliv med bland annat lekande barn, dammsugare och tvättmaskin som låter.

De ska tas ut för att upptäcka världen utanför huset, få prova på att leka på en gräsmatta, ha ett halsband på sig eller åka en vända med bilen.

Det säger sig självt att det tar tid att låta 4–8 valpar få utforska omgivningen i sin takt och på ett positivt sätt.

Valparna kommer att både kissa och bajsa på alla ställen de befinner sig på och du kommer att behöva städa flera gånger om dygnet.

Du kommer att behöva bada dem eftersom de kliver i både avföring och mat. Kort sagt du kommer att vara sysselsatt större delen av dygnet.


Hand som skriver med en penna

Registrering, avtal och försäljning av valparna

Så småningom är det dags att sälja valparna. Det är först nu du ska försöka få tillbaka de pengar du har lagt ut.

Är du godkänd SKK uppfödare får du annonsera på deras Köpa valp-sida, rasklubben brukar också ha annonser på valpkullar.

Är du inte SKK godkänd eller om du har fött upp blandrasvalpar får du annonsera på Blocket, i sociala medier eller lokalpressen.

Priset för en valp varierar från några tusen till femton-tjugotusen kronor. Det beror på om det är en renrasig hund med mycket bra stamtavla, en populär ras eller en blandras med tveksam bakgrund.

Dessutom kan priset variera mellan de olika valparna i samma kull. En valp som har fel färg, en krokig svans eller kanske är döv kommer du inte att få lika mycket för.

Lämnar du dessutom någon hund till en fodervärd med bibehållen avelsrätt så får du inte heller betalt för den.


Registrera valparna

Uppfyller du SKK:s regler bör du registrera valparna hos SKK i deras register över renrasiga hundar. Du kan också registrera en blandrashund hos SKK, men då endast i deras ägarregister.

Tänk på att hundvalpar inte får skiljas från modern annat än temporärt, så länge de behöver hennes mjölk och omvårdnad. Dock tidigast vid 8 veckors ålder.

Valparna får heller inte lämna uppfödaren förrän tidigast vid 8 veckors ålder om inte särskilda skäl föreligger enligt SJVFS 2008:5. Det är viktigt för valpens fortsatta utveckling att du inte säljer den för tidigt!

När du lämnar över valpen till dess nya ägare ska du också ha id-märkt den. Du ska också lämna ett veterinärbesiktningsintyg som inte är äldre än 7 dagar.

Du ska också skriva ett köpeavtal med köparen, exempel på ett sådant kan du hitta på www.skk.se.

Det är enligt lag obligatoriskt att valpen dessutom blir registrerad i Jordbruksverkets ägarregister med sin nya ägares kontaktuppgifter.


Valpar som blir kvar

Som uppfödare måste du räkna med att du kommer att ha några valpar kvar efter att de har blivit åtta veckor gamla.

Planera därför för att vara valpledig ytterligare en tid för att ta hand om och träna dessa nya familjemedlemmar.

Valp biter ägaren i byxbenet

Det händer också att någon valpköpare ångrar sig och du tvingas köpa tillbaka den valp du redan har sålt. Eller du kan bli tvungen att ersätta ett dolt fel som upptäcks senare.


Till slut

Det kan vara roligt och du kan tjäna lite pengar på att ta valpar på din hund, men det innebär mycket jobb och du måste ha en ekonomisk buffert för att klara alla utgifter innan du får betalt för valparna.

Det kan också innebära att du gör en ekonomisk förlust på hela affären och att du plötsligt har utökat din egen familj med ett par hundar till.

Men var också säker på att du verkligen avlar vidare på sunda hundar! Två sjuka hundar kommer inte att ge friska valpar, inte ens om de är av olika ras.

Så ta noga reda på allt du kan innan du eventuellt bestämmer dig för att para din hund.


Källor: www.jordbruksverket.se, www.sva.se och www.skk.se


Rulla till toppen