När hela familjen åker på semester vill vi oftast ha hunden med oss. Reser du inom Sverige så är det oftast inga problem, men det kan däremot vara lite värre om du vill åka utomlands.
Men det finns lite att tänka på om hunden ska följa med…
Stressad hund
Vissa hundar kan bli stressade av miljöombyte, klimatväxlingar eller flygtransporter. I de lägena är det oftast bättre att lämna hunden på ett välskött hundpensionat.
Har du möjlighet att åka och besöka pensionatet i förväg? På så sätt hinner hunden bekanta sig med miljön och personalen.
Åka bil med hunden
De flesta hundar har inga problem med att åka bil.
Är inte hunden van vid det, åk väldigt korta sträckor till en början och se till att det blir så roligt som möjligt dit ni kommer, skogspromenader, träning etc. Tanken är att hunden ska ha förväntningar på något roligt så fort den stoppas in i en bil.
Träna hunden att åka bil
Skulle hunden vara väldigt rädd för bilåkande får du ta det som ett träningspass.
Börja med att hunden bara sitter någon minut i bilen då motorn är avstängd. Öka långsamt tiden, klarar hunden att vara lugn en liten stund kan du starta bilen (utan att åka någonstans).
Så småningom låter du bilen rulla ett par meter med motorn igång för att sedan långsamt öka både tid och sträcka. Det är viktigt att du inte går för fort fram så att hunden börjar tycka att bilen är obehaglig igen.
Det är oftast bättre för hunden om den ligger ner i bilen. På så sätt håller den sig lugn och passiv och behöver inte heller spjärna emot när bilen svänger. Genom att du är konsekvent och ber den ligga så kommer den inte att få en chans att börja stressa upp sig.
Åk tidigt på morgonen
På sommaren är det en fördel om du kan åka tidigt på morgonen eller senare på kvällen då det är lite svalare ute.
Även om vi idag har bra luftkonditionering i våra bilar är utrymmet längst bak inte lika väl ventilerat. Sitter hunden dessutom i bur kan det bli rätt varmt när solen ligger på rutorna.
Bur, lastskydd eller bälte
Hunden ska antingen åka i en bur, vara bakom ett lastskydd eller sitta fast med en särskild sele som fästs i bilbältet.
Detta för både hundens och din säkerhet, men det är dessutom olagligt att ha hunden lös i bilen. Enligt lagtexten räknas hunden som last och ska vara säkrad på så sätt att den inte utgör någon fara för andra.
Om du väljer en bur, tänk också på att det finns mått för hur stor buren ska vara i förhållande till hundens storlek. Se även Vilka lagar som gäller hundägaren.
Kontrollera när du köper en bur att den är krocktestad och godkänd för biltransport! Många burar som säljs är inte anpassade för de krafter som skapas vid en kollision. Det är visserligen inte olagligt att förvara hunden i en icke-godkänd bur, men om olyckan är framme och hunden och/eller buren kommer flygandes framåt och skadar någon kommer du troligtvis att bli ersättningsskyldig.
Väger som en elefant
NTF som är en rikstäckande organisation som arbetar för en säker trafik har tagit fram en tabell över vilka krafter som skapas när en hund flyger framåt vid en krock.
Som du kan se gäller det att ha rejäla fastsättningsanordningar redan för en Chihuahua.
Hundens vikt vid en kollision:
Hundras | Ursprunglig vikt | Vikt vid krock i 50 km/tim | Vikt vid krock i 90 km/tim |
Chihuahua | 2 kg | 80 kg | 256 kg |
Jack Russel | 6 kg | 240 kg | 768 kg |
Schnauzer | 15 kg | 600 kg | 1920 kg |
Schäfer | 30 kg | 1200 kg | 3840 kg |
Grand Danois | 65 kg | 2600 kg | 8320 kg |
Pauser
Ta pauser ofta och låt hunden få komma ut och röra på sig, kissa och dricka vatten. Har den tendenser till åksjuka, låt den inte få någon mat innan resan.
Åksjuk hund
Är hunden mycket åksjuk kan du ge den åksjuketabletter, Postafen 25 mg. Ge en 1/2 tablett till 20 kg hund minst 30 min före bilresan.
Veterinären kan också skriva ut lugnande medicin.
Läs mer på Åksjuka hundar.
Tänk på värmen och kylan!
Är det varmt ute får du INTE lämna kvar hunden utan tillsyn om temperaturen befaras kunna överstiga 25 grader i bilen. Det gäller också när det är kallt, det får inte understiga -5°C.
Det blir väldigt fort varmt i en stillastående bil, även om du parkerar i skuggan, se Undvik värmeslag i bilen!
Resa inom EU
Inom EU får du resa med max fem djur (hund, katt och iller) om du ska på t.ex. semester. Ska du föra ut djuren ur Sverige för att sälja dem eller om de på annat sätt ska byta ägare, gäller andra regler. Nedanstående gäller endast om du själv eller ett ombud reser tillsammans med djuren.
Hunden måste få ett EU-pass, id-märkas och vaccineras mot bl.a. rabies. Du behöver numera inte ta blodprov för att kontrollera att vaccinationen har gjort någon nytta.
Det räcker med att det har gått minst 21 dagar sedan djuret blev grundvaccinerad. Däremot måste alla valpar, kattungar och illrar vara minst 12 veckor gamla för att grundvaccineras. Det innebär att hunden måste vara minst 15 veckor gammal innan utresa.
Veterinären för in i hundens pass det sista datum då den måste vaccineras på nytt (oftast 1 eller 3 år beroende på vaccin). Missar du att vaccinera om hunden innan detta datum, räknas det som ett nytt grundvaccin och du måste vänta ytterligare 21 dagar innan hunden får resa in/ut.
Kontakta din veterinär i god tid så får du hjälp med allt praktiskt. Du kan också läsa mer på Jordbruksverkets hemsida.
Maximalt fem dagar
Om din hund inte reser tillsammans med dig, beroende kanske på praktiska skäl vid t.ex. flyg bör du se till att den reser maximalt 5 dagar före eller efter din resa.
Då skriver du en särskild försäkran samt ser till att kopior på din biljett eller bokning följer med hunden. I annat fall räknas den som handelsvara och andra regler gäller.
Gå på rött vid tullstationen
Då du passerar gränsen är du skyldig att stanna vid tullstationen och meddela att du för in ett djur i landet.
Nationella regler
Viktigt att tänka på, är att även om EU-passet gäller inom alla länder i EU så kan det finnas nationella regler som sätter stopp för en inresa.
Beroende på vilket land ni ska besöka kan det krävas extra vaccinationer. Storbritannien, Irland, Finland och Malta kräver för närvarande vaccination mot rävens dvärgbandmask.
Dessutom har vissa länder förbud mot olika raser och det gäller även om hunden bara är på tillfälligt besök.
Kontrollera gärna en extra gång hos Jordbruksverket innan du reser, så att du inte missar ev. förändringar.
Resa till/från Norge
Norge ändrade sina inreseregler 2103, vilket medför att hunden måste ha ett EU-pass även där. Dvs. samma regler gäller för svenska hundar som för hundar från övriga EU-länder.
Hunden ska dessutom vara id-märkta samt avmaskad mot dvärgbandmask. Avmaskningen måste fr.o.m. 1 maj göras av en veterinär som intygar att detta är gjort. Tidigare kunde du själv avmaska hunden men det är alltså inte tillåtet!
Norge har en lag som förbjuder s.k. kamphundar. Det innebär bl.a. att du varken får äga eller föra in hundar av raserna:
- Pitbullterrier
- Amerikansk staffordshire terrier
- Fila brasileiro
- Tosa
- Dogo argentino
- Ceskoslovenský vlciak
- Inte heller blandrashundar med någon av ovanstående raser får föras in i Norge.
Är du ägare till en hund av dessa raser gör du bäst i att lämna den till ett hundpensionat eller en god vän i Sverige innan du åker över gränsen.
Resa utanför EU (bortsett från Norge)
Ska du resa utanför EU måste du ta reda på vilka bestämmelser som gäller för just det land du tänker besöka. Olika länder har olika krav på avmaskning, vaccin och karantän. Var också noga med att kontrollera vad Sverige kräver för att du ska få ta med dig hunden tillbaka in i landet igen, även detta är beroende på var ni har varit.
Källa: Jordbruksverket, | Transport av hund i bil NTF Skåne 2008 | www.mattilsynet.no