Det är inte bara du och barnen som ser fram emot julen. Även din katt kommer att tycka att du är världens bästa person när du bär in julgranen. Ett riktigt, levande KATTRÄD!
Här får du några tips på vad du kan göra för att granen ska stå åtminstone över julhelgen.
Vad du INTE ska göra
Kattägare kan ha många uppfinningsrika idéer på hur man får katten att låta bli att klättra i granen. Några är dock av det mindre goda slaget. Att vira aluminiumfolie runt granen eller att lägga ut det som en matta brukar vara lönlöst. Ett skutt upp i granen så slipper katten att gå på folien.
Kompostgaller runt granen kan fungera. Men risken att katten lyckas välta gallret är rätt stor och det kan i stället resultera i en vettskrämd katt. Hamnar katten dessutom på insidan av gallret kan katten i värsta fall få panik.
Utomlands finns en mängd prylar att köpa som antingen avger höga ljud eller elstötar om katten (eller hunden) närmar sig. Flertalet av dessa är inte lagliga att användas i Sverige.
Dessutom kan de i stället leda till andra oönskade beteenden när katten blir skrämd. Har du dessutom flera djur i familjen kan övriga bli utsatta för t.ex. skrämmande ljud fast de inte ens är i närheten av granen.
Välj först en kattsäker plats för julgranen
Kan du placera granen i ett rum dit katten inte alltid har tillträde och där du kan stänga dörren när du inte har uppsikt? I annat fall placera granen i närheten av något som du kan binda fast den i.
Att ställa granen i ett hörn kan underlätta. Se bara till att det inte finns något bord, en stol eller hylla i närheten som kan fungera som hoppbräda.
Investera också i en riktigt tung julgransfot, det finns varianter som väger åtskilliga kilo. De kostar visserligen lite mer men brukar vara värda det.
Förankra granen
Bind fast ett snöre eller fiskelina i toppen av granen och gör en liten ögla i andra änden eller knyt fast en liten metallögla. Fäst öglan i en rejäl krok i väggen eller i taket.
Vi har själva under flera år bundit fast granen i en krok som vi fäste i toppen av en hög bokhylla.
Farligt för katten att äta av granbarren?
Nej, om du har en vanlig gran riskerar inte din katt att bli förgiftad av att äta granbarr. Men troligtvis kommer du att hitta flera kattspyor innehållandes granbarr då de tycks irritera matstrupe eller mage.
MEN ta inte in kvistar av idegran, de är giftiga för både katter och hundar!
Du ska heller inte hälla gödningsmedel eller något annat än vatten i julgransfoten. Många katter tycker att foten är en väldigt rolig vattenskål som de kan dricka ur.
Dekorationer i julgranen
Dekorationer i granen kommer att få din katt att jubla av glädje- alla dessa glittriga saker som hänger och dinglar! Katten är övertygad att du har hängt upp dem där bara för att hen ska kunna få leka med dem. 😀
Elektriska ljus ska som all elektronik kontrolleras så att inga kablar har gått sönder eller att plastisoleringen har spruckit.
Trasiga kablar innebär inte bara brandrisk, det innebär också att katten riskerar att få kraftiga elstötar om den kommer i kontakt med de strömförande delarna.
Julgranskulor och annan pynt ska vara av plast eller något annat tåligt material. Kulor av glas är visserligen väldigt vackra men de passar inte i ett katthem. Vill du ha glaskulor ska de hängas väldigt långt i från kattens framfart. Glaskulor går lätt sönder och katten riskerar att skära sig, de små glasflisorna är inte heller lätta att få bort ur en kattass.
Garntomtar och annat av garn, vadd och glitter ska också hängas väldigt långt upp om du absolut vill ha sådant framme.
Garntrådar och glitter har en otrevlig förmåga att trassla in sig i kattens tarmar. Vadd fastnar ofta i magsäcken. Det kan bli en riktigt dyr jul om du tvingas åka till närmsta jouröppna djursjukhus med din katt för att de ska ta bort sådant som fastnat i mage eller svalg.
När det är dags för julklapparna, lägg inte dem under granen förrän det är dags för julklappsöppning.
Alla roliga paketsnören är oemotståndliga för katterna att tugga på. Men de är vassa och katten kan skära sig i både munnen och svalget. Var också noga med att samla upp snörena efteråt!
Aktivera katten med annat
Ett bra sätt att få katten att låta granen vara är att sysselsätta katten med andra saker i stället. Hitta på olika kluriga övningar där den får leta efter sin mat, aktivera den med hjälp av en laserpekare eller ett roligt kattspö.
Ju tröttare du får katten att bli, ju mindre troligt är det att den kommer att klättra i julgranen.
Ju äldre katt- desto bättre fungerar det med julgran
Du kan också trösta dig med att det oftast är kattungar och unga katter som är roade av att klättra i julgranen. Ju äldre din katt blir ju mindre intressant brukar granen bli.
Däremot brukar prydnaderna alltid locka, oavsett ålder. Men det är naturligtvis väldigt individuellt. Det finns äldre katter som blir som unga på nytt varje år när granen kommer in.