Hanhund kissar på ett träd

Hundar som kissar överallt och markerar revir

Tycker du att hanhunden kissar precis överallt? Kan jag avbryta hundens krafsande? Är det normalt att tiken markerar revir?

Vi får ibland frågor om hundar som kissar och markerar revir så här får du svar.


[cmtoc_table_of_contents]


Även tikar markerar

Till en början kan vi fastslå att det inte bara är hanhundar som markerar revir, även tikar kan göra det, precis som de också kan lyfta på benet när de kissar. Så din tik är inte ovanlig om hon också kissar 20 gånger på en promenad.


Kissar mest runt hemmet

De studier som är gjorda inom detta område visar att kissandet oftast är mest intensivt runt hemmet. Troligtvis är detta ett sätt för hunden att göra det lite ”hemtrevligt” samtidigt som det talar om för andra att här bor jag.


Måste du låta hunden stanna och kissa överallt?

Nej, det behöver du inte. Har du hunden under kommando (fot, gå fint osv.) då låter du inte den stanna alls.

Men även då hunden får ströva och nosa som den vill, behöver den inte kissa på varje lyktstolpe eller buske. Locka på hunden att följa med dig istället och avbryt på så sätt både kissande och krafsande.

Om du dessutom lägger in olika aktiviteter på promenaden så är det inte bara lukterna som upptar hundens tid, även du blir intressant i hundens ögon.

Hund kissar på en cykel

Du kan också lära hunden att inte kissa på speciella ställen, grannens brevlåda, den parkerade bilen osv.

Likaså om du inte vill ha en hund som kissar i trädgården så ser du till att ta ut den och rasta den utanför trädgården istället.

Det är naturligtvis lättare att lära en hund om du lär den det från allra första början, men det går att lära om också. Då måste du vara med och passa hunden betydligt mycket mer.


Kissar inomhus

Vad gör man åt en hund som kissar inne hos andra? Ofta är det just att sätta sin lukt på omgivningen som gör att hunden kissar inne hos andra. Det luktar kanske efter andra hundar och då kommer det naturligt att hunden vill markera över det.

Är hunden ofta på samma ställe kommer fenomenet att minska (om man håller efter honom förstås) eftersom hans lukt kommer att finnas där i större utsträckning ändå.

Har hunden kissat inne, måste fläcken och lukten tvättas bort ordentligt annars kommer han att markera där igen. Tvätta med några droppar ättika eller köp speciella medel i djuraffären.Kopplad hund

Vet du att du har en hund som gärna markerar inomhus hos andra, ha honom kopplad hela tiden när ni går bort. På så sätt har du honom hela tiden inom synhåll och hinner stoppa honom innan han ens försöker lyfta på benet. Det finns också speciella kisskydd, som ser ut som en liten byxa, att köpa som du kan ha med dig.

Ser du att han är på gång, säg bara ett lugnt och bestämt Nej och lyft bort honom så kommer han troligtvis av sig. Har han hunnit kissa så är det ingen idé att skälla på honom efteråt, han förstår ändå inte vad du menar.

Hund blir utskälld för att kissa inne

Gå ut ofta

En hund som är van att lätta på trycket ett stort antal gånger per dag kan inte plötsligt bara hålla sig hur länge som helst. Det krävs träning på det också. Ta ut honom på korta promenader flera gånger per dag medan du successivt minskar hans behov av att kissa.

Viktigt att tänka på är också att då låta hunden kissa färdigt. Blir inte antalet gånger per dag lika många blir mängden urin som ska ut vid ett och samma tillfälle mer istället.


Sjukdomar och ålder

Naturligtvis bör du vara uppmärksam på om din hund plötsligt börjar kissa mer än vanligt. Det finns vissa sjukdomar som t.ex. diabetes (se Hundar med diabetes) som kan få urinproduktionen att öka.

Även urinvägsinfektioner kan få en tidigare rumsren hund att plötsligt börja kissa inomhus igen. Mer om urinvägsinfektioner hittar du på: ”Urinvägsinfektion hos hund”.

Tikar som som löper eller precis ska till att löpa brukar också ofta kissa mer än normalt. Läs gärna ”Om löptikar, tikens löp och skendräktighet”.

Valpar måste kissa oftare då de inte kan hålla sig så länge men det gäller också ofta för den äldre hunden. Musklerna till urinblåsan blir slappare och hunden läcker lättare urin. Även en kastrerad hund blir oftare urininkontinent. Se ”Kastrering av hund”.

En äldre golden retriever kissar

Rulla till toppen