Det finns inga problemhundar, bara hundar med problem. Varje hund är unik och ingen känner förmodligen din hund bättre än du själv. De flesta hundproblem går att åtgärda om du försöker förstå varför hunden beter sig på ett visst sätt.
Med andra ord har du goda förutsättningar att med lite hjälp kunna lösa, och allra helst förebygga, olika problembeteenden.
Känn din hund – och dig själv av Kerstin Malm & Malin Avenius (Bonnier fakta 2010)
Det finns inga problemhundar, det finns bara hundar med problem. Många av dessa problem skulle gå att förebygga och lösa om vi lyssnade lite mer till vad våra husdjur försöker säga.
Om din hund biter sönder dina möbler, morrar på grannen eller uträttar sina behov inomhus, kan det vara ett sätt att säga ”Jag mår inte bra”.
Orsaken till problemet kan ligga långt tillbaka i valptiden eller det kan röra sig om att hunden är sjuk. Eller så är det kanske du själv som hundägare som medverkar till problemen utan att veta det.
Kanske får din hund inte utlopp för sina naturliga behov? Hunden har kanske rent av ett tråkigt liv ihop med dig, trots att du bara vill den väl. Nyckeln till att lösa olika hundproblem är att förstå varför hunden gör som den gör.
Varje hund är unik och ingen känner förmodligen din hund bättre än du själv. Du har med andra ord goda förutsättningar att med lite hjälp kunna lösa, och allra helst förebygga, hundens olika problembeteenden.
Ställer viktiga frågor
Den här boken börjar med din hunds arvsanlag och slutar med dig själv som hundägare. Däremellan tar den med hjälp av exempel från verkligheten upp en mängd olika beteenden. Beteenden som kan ställa till problem i det mångfacetterade samspelet mellan människa och hund.
Boken ger dig inga färdiga svar, men den hjälper dig att ställa viktiga frågor. Med hjälp av frågorna kan du kanske själv hitta svaren på varför just din hund är som den är.
Den här boken handlar inte om hur man praktiskt går tillväga för att få hunden att sluta dra i kopplet, gå fot eller sitta. Den tar upp hundägandet på ett djupare och mycket mer betydelsefullt plan- varför gör hunden som den gör? Är den bråkig för att den ska ”ta över ledarskapet”? Jagar den grannens katt bara för att jävlas? Eller varför skäller den på en viss typ av människor?
Boken består av två delar; första delen handlar om hunden, dess arv från vargen och de olika framavlade typer av hundar vi har idag; vakt-, vall-, jakthund osv.
Den andra delen handlar om oss människor som hundägare. Varför har du valt att skaffa dig hund? Vilka behov tillfredsställer du med hundägandet? Är det makt? Eller trygghet? Kanske lekfullhet? Hur hanterar du de problem som dyker upp?
Författarna ställer många frågor till dig som hundägare. Om du tar dig tid till att fundera över de egna svaren, så kan du ibland förstå varför det kan bli fel.
Slutsats:
En otroligt tänkvärd bok och en hundbok som inte är som alla andra. Författarna utgår från hundens perspektiv och har en djup respekt för hur hunden upplever olika situationer. De ger dig som hundägare olika nycklar till VARFÖR hunden gör som den gör och hur ni tillsammans kan tänkas lösa problemet.