Borsta tänderna på hunden

Borsta hundens tänder!

En majoritet av hundägarna borstar inte tänderna på sina hundar och det märks hos veterinärerna.

Många hundar lider av tandköttsinflammation som senare kan leda till tandlossning. När det går så långt kommer hunden att ha rejält ont och dessutom kommer veterinärräkningen att bli hög.

Du kommer inte att få ersättning av försäkringsbolaget för den typen av tandvård. Anledningen är att du hade kunnat förhindra skadorna med noggrant underhåll.


[cmtoc_table_of_contents]


Hundens tänder

Hundar har precis som vi människor två uppsättningar av tänder, mjölktänder och de ordinarie tänderna.

När valpen föds är den tandlös. Tänderna börjar tänderna växa fram under tredje till fjärde levnadsveckan. I slutet av femte levnadsveckan har oftast alla 28 mjölktänder växt fram.

När hunden är mellan fyra och sex månader gammal kommer mjölktänderna att ramla bort. De blir ersatta av 42 stycken permanenta tänder.

Vill du veta mer om tänderna? Läs:  Hundens tänder

Närbild på hundtänder

Bakterier, plack och tandsten

Miljön i munnen är gynnsam för bakterier, de finns såväl i saliven som på slemhinnor och tänder.

När bakterierna får växa fritt på tandytan bildar de plack. Placken förkalkas och blir hård. Den hårda placken kallas för tandsten.

När plack bildas vid tandköttskanten blir vävnaden irriterad och inflammerad.

Om tandköttsinflammationen (gingivit) inte behandlas kommer både plack och inflammation sprida sig längre in mot tandens rot. Hunden kommer att få tandvärk och i förlängningen kommer tanden att lossna.

Det finns olika sorters tandsten, men den vi kan se på tandytan tar 2–3 dagar att uppstå. Det går alltså fort att få en dålig munhälsa.


Tandborste, ben eller pulver?

Hundben i forma av en tandborste

Det finns olika preparat på marknaden som säger sig motverka plack. Det är allt från tuggben och gel till pulver som ska strös på maten. Effekten av dessa är olika, i de flesta fall fungerar de till en viss gräns. Alla gjorda undersökningar visar dock att tandborstning är det mest effektiva och det som alla hundägare borde utföra.

OBS! Vissa av ”benen” som enligt marknadsföringen ska vara bra för hundens tänder innehåller socker. Socker är aldrig bra för tänderna! Så läs på innehållsförteckningen.

Ska tandborstningen vara effektiv bör du göra det regelbundet. Helst ska du göra det varje dag eller åtminstone tre gånger per vecka. I annat fall har placken chans att växa till sig.


Olika tandborstar

Tandborstar till hundar

Det finns speciella tandborstar att köpa som ser ut som små fingertutor. Med dessa använder du ditt finger som tandborstskaft.

Det finns också tandborstar med två vinklade borsthuvuden. Med dem kommer du lättare åt överallt.

Men det går lika bra att använda en liten barn-tandborste eller eltandborsten.

Prova dig fram till vilken du tycker är lättast att använda.


Vattenflaskor med kula till hunden


Tandkräm

Egentligen behöver du ingen tandkräm, det är de mekaniska rörelserna som tar bort smutsen. Men ofta tycker hunden att det smakar bättre med lite tandkräm på.

Använd dock inte din vanliga tandkräm till hunden, den är alldeles för stark. Den innehåller också för mycket fluor vilket kan ge hunden förgiftningssymptom. 

I djuraffären hittar du olika smaker som passar hunden bättre.


Hur borstar man tänderna?

Tänderna i en hundmun

Börja vänja hunden med tandborsten så fort som möjligt, gärna medan den fortfarande är valp. Men även om du har en vuxen hund är det inte för sent att börja.

Gör tandborstningen till en rolig stund, börja med att försiktigt peta i munnen med fingrarna. Varva det med lite godis eller en lekstund.

Har hunden redan ett inflammerat tandkött bör du låta en veterinär åtgärda det först innan du börjar borsta. Hunden kommer annars att få ont av borstningen och då blir det inte den roliga stund du vill ha.

När du borstar tänderna är det bättre att du får borsta några i taget än att det blir kamp mellan er. Tvinga inte hunden att sitta kvar, försök istället att locka den till det.

Sitt också helst vid sidan av hunden när du borstar, kommer du rakt framifrån ryggar de flesta hundar instinktivt bakåt.


Matbar i trä till hunden


Det är lättare att borsta tänderna på utsidan eftersom hunden inte behöver öppna munnen. Men tänk på att plack även bildas på insidan av tänderna.

Tidigare trodde många att tungans rörelser förhindrade plackbildning på insidan, men så är det inte.

Vissa hundar har väldigt svårt att acceptera att öppna munnen så att du kommer åt på insidan, då är det bättre att få göra rent på utsidan än inte alls. Låt istället veterinären regelbundet få göra rent insidan i så fall.

Vinkla borsten upp mot tandköttet så det blir rent även längs tandköttets kant. Helst ska du borsta varje tand med ca tio drag med tandborsten, sektion för sektion med tre eller fyra tänder åt gången.

Men det viktigaste av allt: Se till att tandborstningen blir en vana och ha fasta rutiner för den, annars blir det lätt bortglömt. Det är också bättre att tänderna blir något så när borstade än inte alls.


Vill du veta mer om hundens tänder?

Mer information om hundens tänder och tandskötsel hittar du på: Hundens tänderTandproblem hos hundar- vanligare idag?  Kloklippning, tandborstning och allmän hälsovård samt Skötsel av hundens tänder.


Källa: Profylaktisk hundtandvård i hemmet av Emil Moberg SLU Skara 2009


Rulla till toppen