Känns hundens öronlapp svullen? Är den kanske lite vätskefylld?
Om hunden i normala fall har upprättstående öron kan öronlappen hänga mer än vanligt. Då har din hund troligen drabbats av ett så kallat blodöra.
Vad är blodöra?
Blodöra, eller Othematom, är en blödning mellan hundens hud och öronbrosket. Det är en relativt vanlig åkomma hos hundar och uppstår genom att hunden antingen skakar mycket på huvudet eller kliar sig mycket.
Grundorsaken till att hunden drabbas av blodöra är ofta en öroninflammation eller en allergi, vilket får hunden att ihärdigt skaka på huvudet tills blodkärlen brister. Men även hundar som har lekt och slagit i örat kan få ett blodöra. Hundar som har långa och tunna öronlappar har också större risk att drabbas.
Symptom
Du märker att en del av, eller hela öronlappen blir svullen. Ofta är örat några centimeter tjockt. Öronlappen känns mjuk och vätskefylld när du tar på den, men hunden verkar inte ha direkt ont av att du klämmer på den.
Skulle öronlappen ömma kan det ha blivit en infektion i de brustna blodkärlen. Hunden är oftast mer irriterad över att örat känns tungt. Dessutom kan en eventuell öroninflammation göra ont vilket gör att hunden är rädd om sitt öra.
Blodöra kommer ofta smygande under ett par dagar och är inget som kräver akutvård.
Behandling av blodöra hos hund
Veterinären kontrollerar om det finns någon bakomliggande orsak. Har hunden en öroninflammation blir hunden behandlad för denna. Hunden kan också behöva få något smärtlindrande för att minska känslan av svullnad.
Det finns olika sätt att hantera själva blodörat.
Veterinären kan tömma örat på blod. I de flesta fall fylls blodet snart på igen och man är tillbaka på ruta ett. I värsta fall skapar man då en infektion i blodkärlen i stället.
Det går också att operera örat där tömningen kombineras med att veterinären syr några stygn i öronlappen. Ibland försöker man försvåra att blodet fylls på, genom att sätta ett bandage på örat. Men det är en omtvistad metod eftersom ingen vet hur stor nytta den egentligen gör.
Numera behandlar man oftast orsaken (öroninflammationen eller allergin) till blodörat och avvaktar därefter några dagar. Då kommer blödningen så småningom att avstanna och kroppen tar upp blodet igen.
Blomkålsöra
När blodet försvinner från öronlappen blir örat skrynkligt. Det kommer att vara lite tjockare än tidigare, hunden får då ett så kallat blomkålsöra. Hunden har inga besvär av detta utan det är bara en utseendefråga som kan påverka bedömningen på till exempel en utställning.
Kontakta veterinär
Du bör beställa tid hos en veterinär för att utreda orsaken till att din hund har fått blodöra. Dessutom kan hunden behöva få smärtlindrande medicin utskrivet. Blodöra är dock inte akut så du kan lugnt avvakta tills det blir vardag.