När snön ligger djup, hur kan du aktivera hunden då?
På vintern finns det andra möjligheter att jobba med sin hund utomhus så passa på att ta tillvara på den tiden. Beroende på var du bor är vintern olika lång och snötillgången kan variera men flera av övningarna går bra att göra i vatten eller djup sand också.De flesta hundar brukar tycka att det är roligt att springa och busa i snön, men tänk på att låta hunden värma upp först så att den inte råkar ut för skador!
Värm upp hunden först
Precis som när det gäller oss människor så behöver hundens leder och muskler värmas upp innan den får utlopp för att springa, busa och leka. Kalla leder och muskler drabbas lättare av skador som i värsta fall kan bli både smärtsamma och långlivade.
Börja därför med en snabb koppelpromenad tillsammans under ca 15–20 minuter så att ni båda får upp värmen. Har hunden problem med leder eller höfter kan det dessutom vara bra att investera i ett hundtäcke som håller hunden varm.
Söka godis/leksaker
Att slänga ut godis eller leksaker i snön innebär att hunden får söka på ett annat sätt än i vanliga fall.
Även om hunden får upp vittringen av godiset så måste den leta nere i snön där godiset har fallit ner. Det kan innebära att hunden måste gräva eller kanske putta med nosen för att få tag på godisbiten eller leksaken.
Risken/möjligheten finns dessutom att hunden då ”gräver bort” godiset så att det hamnar på ett nytt ställe och att det då krävs ett nytt sök.
Hoppa och springa i snön
Att röra sig i snö och vatten stärker hundens muskler, tränar balans och förbättrar den allmänna fysiken. Beroende på hundens storlek och djupet på snön så kan det bli en riktig konditionskrävande stund.
Passa på att leka med hunden, jaga varandra och ha roligt bägge två tillsammans!
Träna inkallning
Är ni flera som är ute kan ni också passa på att träna inkallning mellan er.
Se till att ni har varsin rolig leksak med er och placera er en bit ifrån varandra. En av er börjar med att locka på hunden och samtidigt leka med leksaken för att få upp hundens intresse. När hunden springer mot personen och leksaken lägger hen på inkallnings-kommandot.
Anledningen till att du inte kallar på hunden direkt är att du vill att hunden ska lyckas komma på kommando. Börjar du ropa HIT direkt i början kanske hunden inte förstår vad du menar och börjar därför göra något annat. Ropar du HIT när hunden faktiskt är på väg mot dig så kopplar du ordet till rätt beteende.
Se också till att hunden kommer hela vägen fram till personen som ropar, gärna att hunden duttar med nosen i handflatan eller att du får ta tag i hundens halsband innan den får springa igen.
Lära hunden gå bakom
Att lära en hund gå framför dig är inte speciellt svårt, de flesta hundar vill gärna gå först. Att lära hunden gå bakom dig är däremot betydligt svårare, men här kan du dra nytta av djup snö. Trampa upp en smal stig i snön, stigen ska vara så smal att hunden inte kan tränga sig förbi.
Varje gång ni går där ser du till att hunden hamnar bakom dig och du säger BAKOM.
Stanna och belöna hunden direkt du har sagt BAKOM- men här gäller det att tänka på HUR du belönar. Stannar du och vänder dig om innan du ger hunden sin godisbit så belönar du plötsligt att hunden står framför dig och det var ju inte vad du ville träna in. Stanna därför och ge hunden belöningen bakom din rygg innan ni sedan fortsätter att gå igen.
Tappa vanten
Att hitta godis är inte så svårt för en hund- den får en omedelbar belöning då den hittar godiset. Det kan vara svårare att träna in att hunden ska hitta något som inte är ätbart men med lite envishet och mycket glada tillrop så brukar det också fungera.
Medan ni är ute och går så ”råkar” du tappa vanten, utbrist ett glatt OJ och vänd tillbaka och se om hunden också upptäcker vanten. Belöna om hunden uppmärksammar den!
De första gångerna behöver inte hunden hämta vanten för att bli belönad det räcker med att du ser att hunden lägger märke till den. Försök gärna att ge hunden sin belöning alldeles intill vanten för att förstärka att det är vanten som utlöser en belöning.
Åka skidor
Åker du slalom bör hunden inte vara med i backen alls, risken är stor att hunden blir påkörd av någon och det är alltid du som hundägare som bär ansvaret om något händer.
Åker du längdskidor kan du låta hunden följa med men om du åker i ett pistat spår bör du ta reda på om hundar är tillåtna där eller inte. Alla skidåkare är inte glada över att få spåren söndertrampade av hundar.
Är det tillåtet att ha hunden med sig bör du kontrollera om det är koppeltvång eller inte. På vissa ställen SKA hunden vara kopplad oavsett hur bra lydnad du har på din hund. Även om det inte råder koppeltvång så ska du ha sådan koll på hunden att du snabbt kan kalla in den om det plötsligt dyker upp någon annan.
Med längdskidor kan du välja att antingen ha hunden lös och låta den springa bredvid dig eller så låter du hunden dra dig. Vid drag så ska hunden ha en bra dragsele, en draglina som är till hälften elastisk (ca 2–3 m lång) och du bör ha ett hundförarbälte som du kopplar linan i.
Du måste också låta hunden vänja sig vid att dra och att du viftar runt med stavar och beter dig lite annorlunda med skidor på. Börja med väldigt korta pass där du belönar mycket. Naturligtvis underlättar det betydligt om du kan åka skidor hyfsat bra och att hunden kan kommandon som höger, vänster och stanna.
Åka skridskor
Åker du skridskor på sjöar är det ofta inget problem att ha hunden med och här gäller samma sak som vid skidåkning, antingen är hunden lös eller så drar den dig. Naturligtvis bör du ha koll på om isen håller eller inte och ha gärna en flytväst på hunden ifall olyckan är framme.
Tänk på att blank-is är väldigt hal och det är lätt för hunden att sträcka sig eller halka omkull så för hundens skull bör det vara ett tunt snölager eller frost på isen. Dessutom bör du ha koll på ifall hunden plötsligt stannar framför dig, en vass skridskoskena kan skada hunden ordentligt.
Dra pulka
Många hundraser är framavlade att dra men även du som har en annan hundras kan prova att låta din hund dra en pulka. Även här gäller det att hunden har en bra dragsele så att belastningen hamnar på rätt delar av kroppen.
De personer som sysslar mer aktivt med drag har speciella pulkor med skaklar som gör att pulkan inte åker på hunden, men du som vill prova för skojs skull kan använda en vanlig barnpulka. Här gäller det dock att du har en lina fastsatt i bakändan av pulkan som gör att du kan justera farten och att ni inte ger er ut i några backar. Men att låta hunden dra ett litet barn i pulkan på plan mark går alldeles utmärkt.
Se dock till att du vänjer hunden vid att ha en skramlande pulka bakom sig innan ni ger er i väg.
Efter en dag med vintersport
När ni är ute måste du regelbundet se till att hunden inte överanstränger sig, ta pauser och vila och ge hunden lite att dricka. Kontrollera också tassarna så att det inte har fastnat snö och is som både gör ont och kan ge sårsprickor.
Är det riktigt kallt behöver du också kontrollera att utskjutande delar som svanstipp, öronspetsar och pung inte börjar förfrysa. Ser du att de ser vita ut, värm dem med dina bara händer- gnugga inte!
Låt inte heller hunden ligga i en kall bil så att den stelnar till, hunden bör ha en varm filt att ligga på och gärna ha ett täcke på sig om du inte kör igång bilen direkt. Läs mer på ”Farligt att lämna hunden i en kall bil?”
Så passa på att ge er ut i snön och ha roligt med varandra!