Bilruta med is och snö

Farligt att lämna hunden i en kall bil?

Att vi inte ska lämna hunden i bilen en varm sommardag det vet nog alla. Men det är inte heller lämpligt att lämna hunden i bilen en kall vinterdag, i vissa fall kan det till och med vara olagligt! Hunden kan faktiskt dö av för låg kroppstemperatur.


Hundens kroppstemperatur

Hund som ligger i snön framför en bil

När det är kallt behöver hunden röra på sig ordentligt för att kunna hålla normal kroppstemperatur.

I bilen är det ett begränsat utrymme och ligger hunden dessutom i sin bur har den inte chans att röra sig tillräckligt för att få upp värmen.

Lämnar du din hund i bilen när det är kallt bör du se till att den dels har ett värmande underlag att ligga på, dels sätta på den ett hundtäcke.

Även om din hund har ett ordentligt utrymme att röra sig på, är det sällan som hunden utnyttjar det då den lämnas ensam. En hund som är själv ligger oftast still i väntan på att du ska komma tillbaka. Detta även om kroppstemperaturen sjunker.


Godisväskor till hundträning


Olagligt att lämna hund i kall bil

Men räknar du med att temperaturen i bilen sjunker under -5 grader får du, enligt lag inte lämna din hund utan tillsyn!

Är det då tjugo minusgrader eller kanske mer utomhus, dröjer det inte länge innan bilen är rejält kall.


Kyla kan ge hypotermi med allt från skakningar till död

Om hunden inte kan hålla tillräcklig kroppstemperatur kommer den att drabbas av hypotermi. Det är ett medicinskt tillstånd som inträffar då kroppstemperaturen blir för låg.

Hypotermi delas in i tre olika klasser; lätt, måttlig och grav.

Hundens normala kroppstemperatur är 38–39 grader. Faller den till 32–35 grader betraktas det som lätt hypotermi. Hunden skakar i kroppen och börjar tappa ork och energi.

Är kroppstemperaturen 28–32 grader, har hunden måttlig hypotermi. Det märks genom att hunden får stela muskler, lågt blodtryck, ansträngd och långsam andning.

Grav hypotermi är när kroppstemperaturen är under 28 grader. Hunden är då inte kontaktbar, ögonpupillerna är förstorade, hjärtslagen är knappt märkbara, andningen är mycket ansträngd och hunden faller tillslut i koma.


Frysskador

Kvinna med hund- Cão da Serra da Estrela kontaktövning

Risken för frysskador är stor även om hunden inte får hypotermi. Det är ofta de utstickande delarna, öronen, svansen och pungen som först blir drabbade av frysskador. Men magen kan också råka illa ut om hunden ligger på ett kallt underlag.

Känn alltid på hundens utstickande kroppsdelar, är de kalla och kanske också bleka (vilket inte är så lätt att se under pälsen) så bör du försiktigt värma upp dem med dina händer. Gnugga inte, det förvärrar bara skadan!



Tänk på att:

  • Hunden inte får förvaras permanent i ett fordon och högst i 3 timmar enligt huvudregeln.
  • Du inte får lämna hunden utan tillsyn i fordonet om det är möjligt att temperaturen går över +25°C eller under -5°C.
  • En hund ska rastas och få vatten minst var sjätte timme under en transport. Den ska få foder med högst 24 timmars intervall.
  • Om tiken löper ska hon transporteras åtskild från hanhundar.
  • En dräktig tik inte får transporteras de två närmaste veckorna före beräknad valpning. Tiken får inte transporteras tidigare än 1 vecka efter valpningen. Det finns undantag från dessa två regler för sällskapshundar som transporteras i personbil och kortare sträcka än 50 kilometer.
  • En hundvalp måste vara minst 1 vecka och naveln bör vara helt läkt för att du ska få transportera den.

Hund med snö på nosen

Undantag:

Du får transportera ett sjukt eller skadat djur till veterinär om transporten är brådskande även om du inte uppfyller kraven. Men det får inte finnas någon risk för att djuret kan lida av transporten. Om du är tveksam till om det är lämpligt att transportera djuret är det bäst om du kontaktar en veterinär.

Du hittar mer information på:  Vilka lagar gäller för mig som hundägare?


Rulla till toppen